ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γκράφιτι στη Μελβούρνη προκαλεί αντιδράσεις: Απεικονίζει Ρώσο και Ουκρανό στρατιώτη να αγκαλιάζονται

Γκράφιτι στη Μελβούρνη προκαλεί αντιδράσεις: Απεικονίζει Ρώσο και Ουκρανό στρατιώτη να αγκαλιάζονται
Instagram

Στις 20 Ιουλίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο καλλιτέχνης Πίτερ Σίτον που υπογράφει ως «CTO» άρχισε να ζωγραφίζει ένα γκράφιτι που απεικονίζει ένα Ρώσο και έναν Ουκρανό στρατιώτη να αγκαλιάζονται.

Ο Σίτον, ο οποίος διεθέσε τον έργο προς πώληση ως NFT (συλλεκτικό ψηφιακό αρχείο), είπε ότι το έργο του αφορά «την ειρήνη και την αγάπη», αλλά η ουκρανική κοινότητα άσκησε έντονη κριτική και επισήμανε ότι εξισώνει θύμα και επιτιθέμενο.

Σε tweet στις 3 Σεπτεμβρίου, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αυστραλία, Βασίλ Μιροσνιτσένκο χαρακτήρισε το έργο «απόλυτα προσβλητικό για όλους τους Ουκρανούς» και απαίτησε την άμεση απομάκρυνσή του.

Τις επόμενες ημέρες, ο πρέσβης της Ουκρανίας έκανε retweet μια σειρά σχολίων που παραλλήλιζαν το θέμα του γκράφιτι με ένα θύμα του Ολοκαυτώματος που αγκαλιάζει έναν Ναζί. Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο καλλιτέχνης κάλυψε το έργο του με χρώμα.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν αρνητικά το έργο αποκαλώντας το «εξαιρετικά προσβλητική εικόνα, που δείχνει πλήρη άγνοια της ουκρανικής πραγματικότητας».

https://www.instagram.com/p/Ch6j5dwPcVK

Ο καλλιτέχνης με μήνυμά του στα ΜΜΕ ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή προκάλεσε το έργο του. «Ζητώ συγγνώμη από τον ουκρανικό λαό» ανέφερε σε βίντεο και εμφανίστηκε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή τονίζοντας ότι ποτέ δεν περίμενε να υπάρξει τόσο αρνητική αντίδραση για το γκράφιτι.

Σε ραδιοφωνική εκπομπή σημείωσε ότι πρόθεσή του ήταν να μεταφέρει ένα ειλικρινές μήνυμα ειρήνης. «Είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα. Όλοι έχουμε περισσότερα κοινά από αυτά που μας χωρίζουν και αυτό είναι πάντα το μήνυμά μου» είπε στο Radio National.

«Μακάρι οι άνθρωποι να επιλύουν τις συγκρούσεις και να επικοινωνούν. Η επικοινωνία είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλύουμε τους πολέμους» ανέφερε ο καλλιτέχνης, διευκρίνσιε ότι πρόθεσή του δεν ήταν ποτέ να ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας και τόνισε δεν μπορεί να ελέγξει πώς οι άνθρωποι ερμηνεύουν την τέχνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ