ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μάθιου Μακόναχι: Πώς καθόρισε τη ζωή του η σεξουαλική κακοποιήση στα 15 του

Μάθιου Μακόναχι: Πώς καθόρισε τη ζωή του η σεξουαλική κακοποιήση στα 15 του
ΑP Photo

Ο Μάθιου Μακόναχι μίλησε για την εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Ο Μακόναχι είχε αναφερθεί και στο παρελθόν στην τραυματική αυτή εμπειρία, στη βιογραφία του «Greenlights» το 2020, και τώρα αποφάσισε να μιλήσει με περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εμφάνισής του στο podacast The Conversation, της Amanda de Cadenet.

Μιλώντας για το περιστατικό, ο Μακόναχι εστίασε στο ότι αρνήθηκε να το αφήσει να επηρεάσει τις μελλοντικές σεξουαλικές του σχέσεις ως έφηβος.

Ο ηθοποιός είπε στην de Cadenet: «Δεν θα φοβηθώ τις σχέσεις επειδή η πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία ήταν εκβιαστική. Όχι. Και δεν θα το αφήσω να με νικήσει. Δεν θα το αφήσω να νικήσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης μου στους ανθρώπους και να με αποτρέψει από το να πω: "Όχι, μπορώ να έχω μια υγιή σχέση". Αδιαπραγμάτευτο.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτή η στάση του δεν επρόκειτο ακριβώς για μια συνειδητή επιλογή που μπορεί να εξηγήσει, προκειμένου να δώσει μια ξεκάθαρη συμβουλή. «Δεν έχω κάποια επιστημονική απάντηση για το πώς να το αντιμετωπίσει κάποιος, δεν ήταν επιλογή. Αγαπώ τη ζωή πάρα πολύ και πιστεύω στη ζωή, πιστεύω στους ανθρώπους. Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι πρώτα ενστικτωδώς.

Μετά από αυτό, κατάφερα να έχω κάποιες υγιείς σεξουαλικές σχέσεις και να έχω κορίτσια που μου άρεσαν και τους άρεσα, και σιγά σιγά ήρθαμε κοντά και ήταν όμορφο και αδέξιο και όλα αυτά τα πράγματα, αλλά δεν ήταν άσχημο όπως ήταν η πρώτη μου εμπειρία».

Στο Greenlights, ο Μακόναχι είχε αποκαλύψει επίσης ότι σε ηλικία 18 ετών παρενοχλήθηκε από έναν άνδρα στο πίσω μέρος ενός βαν, ενώ είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Όπως δήλωσε στο podcast, δεν ένιωθε πως είχε άλλη επιλογή από το να ξεπεράσει τα τραυματικά περιστατικά της εφηβείας του. Ο ίδιος εξήγησε: «Επέλεξα, αδιαπραγμάτευτα, να μην το κουβαλάω αυτό, να μη φέρω αυτό το φορτίο στη ζωή που θα ζήσω, και στο πώς συμπεριφέρομαι στους ανθρώπους και πώς εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, και πώς ερμηνεύω τις καταστάσεις και το ρίσκο που μπορεί να πάρω».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός έχει τρία παιδιά με τη σύζυγό του Καμίλα Άλβες. Ο ίδιος εκμυστηρεύεται ότι γνώριζε τη σημασία της συναίνεσης από πολύ μικρή ηλικία, αφού πήρε ένα σημαντικό μάθημα σεξουαλικής αγωγής από τον πατέρα του.

«Μου είπε: "Γιε μου, ως ο άντρας στη σχέση" -μιλώντας μου για μια ετεροφυλόφιλη σχέση- "αν ποτέ νιώσεις το κορίτσι, το θηλυκό, να διστάζει, σταμάτα. Μπορεί να το νιώσεις ακόμη και να διστάζει. Αφού σταματήσεις, μπορεί να σου πει "ωχ, όχι, έλα". Μην το κάνεις. Περίμενε μέχρι την επόμενη φορά. Αν είναι να γίνει, θα έχεις κι άλλη ευκαιρία», κατέληξε ο Μακόναχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ