ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζέιμς Ερλ Τζόουνς: Η φωνή του Νταρθ Βέιντερ βγαίνει στη σύνταξη - Ποιος θα τον αντικαταστήσει;

Τζέιμς Ερλ Τζόουνς: Η φωνή του Νταρθ Βέιντερ βγαίνει στη σύνταξη - Ποιος θα τον αντικαταστήσει;
ΑP Photo

Ένας από τους κομβικούς χαρακτήρες στο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σύμπαν του «Star Wars» ετοιμάζεται να αποσυρθεί, ή μάλλον να αλλάξει.

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ο οποίος δάνεισε την χαρακτηριστική του φωνή στον Νταρθ Βέιντερ για πάνω από 40 χρόνια, αποφάσισε να αποσυρθεί από το ρόλο.

Σύμφωνα με το Vanity Fair o 91χρονος ηθοποιός έχει υπογράψει συμβόλαιο έτσι ώστε νέοι κινηματογραφιστές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρχειακές ηχογραφήσεις της φωνής του, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία συνθετικής ομιλίας τεχνητής νοημοσύνης για να αναδημιουργήσουν τη νεότερη φωνή του Τζόουνς από προηγούμενες ταινίες του για μελλοντικά έργα της Lucasfilm.

«Είχε αναφέρει ότι ήθελε να αποσυρθεί από τον συγκεκριμένο χαρακτήρα», είπε ο Μάθιου Γουντ, βετεράνος της Lucasfilm επί 32 χρόνια.

«Λοιπόν πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά από αυτό;» Η Lucasfilm ζήτησε τη βοήθεια της Respeecher, μιας ουκρανικής startup εταιρείας που χρησιμοποιεί τεχνολογία AI για να δημιουργήσει νέες συνομιλίες από ανανεωμένες παλιές φωνητικές ηχογραφήσεις.

Η σχέση της Respeecher με τη Lucasfilm ξεκίνησε με τη σειρά Disney+ «The Book of Boba Fett», για την οποία αναδημιουργούσαν τη φωνή του νεαρού Λουκ Σκάιγοκερ, και αργότερα για τη φωνή του Νταρθ Βέιντερ στη σειρά «Obi-Wan Kenobi».

Η δουλειά έγινε από τον 29χρονο Μπογκντάν Μπελιάεβ από το Λβιβ της Ουκρανίας στις αρχές του πολέμου με την Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ