ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο Ηρώδειο - Για μια τελευταία παράσταση

Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο Ηρώδειο - Για μια τελευταία παράσταση
Ο Άκης Σακελλαρίου στο ρόλο του Μενέλαου

Αφού περισσότεροι από 15.000 θεατές την απόλαυσαν στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και αφού ολοκλήρωσε μία μεγάλη περιοδεία, η «Ιφιγένεια», παρουσιάζεται για μια τελευταία παράσταση στο Ηρώδειο.

Ένας θίασος δημοφιλών πρωταγωνιστών, ανάμεσά τους ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Άκης Σακελλαρίου και η Ιωάννα Παππά, θα εμφανιστεί επί σκηνής, αυτήν την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, στην τελευταία παρουσίαση του έργου.

Η παράσταση ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα κερδίζοντας την αγάπη και το θερμό χειροκρότημα του κοινού, μία παράσταση που επαινέθηκε από κοινό και κριτικούς.

Με έναν θίασο εκλεκτών πρωταγωνιστών, ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης επιστρέφει για τρίτη φορά στην τραγωδία του Ευριπίδη και σε μια υψηλής αισθητικής παραγωγή και τοποθετεί την ιστορία στο σήμερα υπογράφοντας μια παράσταση με σύγχρονο βλέμμα που επικοινώνησε και συγκίνησε το κοινό.

Στο ρόλο της Ιφιγένειας η Μαρία Πετεβή, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νεότερης γενιάς ηθοποιών, η οποία έχει ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της. Στην παρασταση πρωταγωνιστούν: ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος – Αγαμέμνων, η Ιωάννα Παππά - Κλυταιμνήστρα, ο Άκης Σακελλαρίου – Μενέλαος, ο Γιώργος Χρυσοστόμου – Αχιλλέας και ο Παντελής Δεντάκης στους ενοποιημένους, για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας, ρόλους του Πρεσβύτη και των Αγγελιοφόρων.

Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια –και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων- για έναν μάταιο και άδικο πόλεμο.

Η «τραγωδία της ιστορίας»

Η «Ιφιγένεια» είναι η τραγωδία της Ιστορίας. Μια ωδή σ’ αυτό που κάθε φορά θυσιάζεται – για να γεννηθεί η καινούργια εποχή ή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καταστροφής, αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης Θέμης Μουμουλίδης

Αλλά ποια είναι η έννοια της θυσίας στη δική μας ταραγμένη εποχή; Πώς συμπλέκεται με τον φόβο, τη σκοπιμότητα, τη ματαιοδοξία, την ιδιοτέλεια, τα παιχνίδια εξουσίας, το κυνήγι της δόξας, του πλούτου και της ηδονής, τον θανάσιμο συνδυασμό ισχύος και απληστίας; Πώς συμπλέκεται με κάθε πόλεμο, ένοπλο ή οικονομικό, με κάθε έγκλημα; Τι θυσιάζουμε και σε ποιους βωμούς;

Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ο Ευριπίδης αναδιευθετεί το μυθολογικό υλικό, αφήνοντας για μια στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πράγματα να εξελιχθούν αλλιώς. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: «είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος». Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, αναρωτιόμαστε ακόμη: «είναι άραγε δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος».

Το ερώτημα αιωρείται, αναπάντητο. Ίσως κάποτε ο πολιτισμός να αποβάλει την εγγενή, θανάσιμη δυσφορία του. Ίσως κάποτε η πρόοδος να πάψει να συμμαχεί με την βαρβαρότητα. Ίσως κάποτε… Ως τότε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφηγούμαστε ξανά και ξανά, σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, μέσα από το φίλτρο της δικής μας εποχής, την ίδια ιστορία, καταλήγει ο Θέμης Μουμουλίδης

Info

Ευριπίδη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι

30 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Πρωταγωνιστούν

Αγαμέμνων: Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Πρεσβύτης – Άγγελος: Παντελής Δεντάκης

Μενέλαος: Άκης Σακελλαρίου

Κλυταιμνήστρα: Ιωάννα Παππά

Ιφιγένεια: Μαρία Πετεβή

Αχιλλέας: Γιώργος Χρυσοστόμου

Γυναίκες της Χαλκίδας: Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτωρία Φωτά

Προπώληση: viva.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ