ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο Άουσβιτς: «Αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να μείνει ζωντανή»

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο Άουσβιτς: «Αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να μείνει ζωντανή»
ΑP Photo

Το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο Άουσβιτς της Πολωνίας επισκέφθηκε ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια και ηθοποιός συναντήθηκε με τον Σάιμον Μπέργκσον, γιο επιζώντος του Ολοκαυτώματος και μαζί περιπλανήθηκαν στο στρατοπέδο, τα παρατηρητήρια και τους θαλάμους αερίων, που παραμένουν ως αποδεικτικά στοιχεία της εξόντωσης των Εβραίων από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να λέμε ξανά και ξανά»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Άουσβιτς, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και ο Μπέργκσον, ο οποίος γεννήθηκε μετά τον πόλεμο από επιζώντες του στρατοπέδου, δήλωσαν ενωμένοι στο έργο τους για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων.

@ΑP Photo

«Αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να μείνει ζωντανή, αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να λέμε ξανά και ξανά», είπε μετά την επίσκεψή του στο χώρο του στρατοπέδου ο Σβαρτσενέγκερ, μιλώντας σε μια πρώην συναγωγή, που τώρα φιλοξενεί το Ίδρυμα Εβραϊκού Κέντρου.

«Ας καταπολεμήσουμε μαζί τις προκαταλήψεις και ας τις τερματίσουμε μια για πάντα».

Ο ηθοποιός συναντήθηκε επίσης με μια γυναίκα που ως παιδί 3 ετών υποβλήθηκε σε πειράματα από τον διαβόητο ναζί γιατρό Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστό ως «Άγγελο του Θανάτου», ο οποίος διεξήγαγε σκληρά πειράματα με θύματα κρατούμενους στο Άουσβιτς.

@ΑP Photo

Η πρώτη επίσκεψη του Σβαρτσενέγκερ στο μνημείο της ναζιστικής εξόντωσης των Εβραίων και άλλων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη νότια Πολωνία, έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Ίδρυμα του Εβραϊκού Κέντρου του Άουσβιτς, αποστολή του οποίου είναι η καταπολέμηση του μίσους μέσω της εκπαίδευσης.

Φεύγοντας από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ορκίστηκε ότι θα επισκεφθεί ξανά το στρατόπεδο του Άουσβιτς, υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών με τη φράση «Θα επιστρέψω».

Ο 75χρονος Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος κατάγεται από την Αυστρία, έχει μιλήσει στο παρελθόν για το γεγονός ότι ο πατέρας του, Γκούσταβ Σβαρτσενέγκερ, ήταν παρασημοφορημένος ναζί στρατιώτης.

@ΑP Photo

Σε ένα βίντεό του στο Facebook, τον Μάρτιο, με το οποίο προσπαθούσε να πείσει τους Ρώσους στρατιώτες να μην πάνε να πολεμήσουν, είπε ότι ο πατέρας του έλεγε ψέματα στην οικογένειά του και πώς επέστρεψε στο σπίτι τους μετά τον πόλεμο κατεστραμμένος σωματικά και συναισθηματικά, κακοποιώντας τη σύζυγο και τα παιδιά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ