ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νέο ρεκόρ για τον Άντι Γουόρχολ: Έργο του 1963 αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατομμύρια

Νέο ρεκόρ για τον Άντι Γουόρχολ: Έργο του 1963 αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατομμύρια
Το έργο «White Disaster» (White Car Crash 19 Times) Sotheby's

Πίνακας του Άντι Γουόρχολ από τη διάσημη σειρά του «Death and Disasters» (Θάνατος και Καταστροφές) θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη και αναμένεται η τιμή του να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Το έργο «White Disaster» (White Car Crash 19 Times) του 1963, θα πουληθεί στις 16 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια δημοπρασίας σύγχρονης τέχνης και η τιμή του εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Η τελευταία φορά που ένας πίνακας από τη σειρά διατέθηκε προς πώληση ήταν το 2013, όταν το έργο «Silver Car Crash» (Double Disaster) πουλήθηκε έναντι 105,4 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για τον καλλιτέχνη εκείνη την εποχή.

Νωρίτερα φέτος το ρεκόρ καταρρίφθηκε όταν πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε πωλήθηκε 195 εκατομμύρια δολάρια.

Η σειρά «Death and Disasters», μια από τις πιο γνωστές του Γουόρχολ, περιλαμβάνει εικόνες τροχαίων δυστυχημάτων, ταραχών και αυτοκτονιών που είχαν προηγουμένως εμφανιστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το συγκεκριμένο, μνημειώδες όπως χαρακτηρίζεται από τον οίκο δημοπρασιών έργο, το οποίο έχει ύψος 3,6 μέτρα, περιλαμβάνει 19 ασπρόμαυρες εικόνες ενός θανατηφόρου τροχαίου.

«Ευρέως γνωστός ως ο βασιλιάς της ποπ κουλτούρας και το πρόσωπο που έδωσε στη έννοια της διασημότητας το δικό της εμβληματικό καθεστώς ο Άντι Γουόρχολ ασχολήθηκε βαθιά με την προοπτική και την ιδέα του θανάτου», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Sotheby's στην οποία επισημαίνεται ότι πρόκειται για «ένα από τα πιο προκλητικά και επιδραστικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα και αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό επίτευγμα της καριέρας του καλλιτέχνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ