ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Παρίσι: Έπιπλα της Μαρίας Αντουανέτας βγαίνουν σε δημοπρασία

Παρίσι: Έπιπλα της Μαρίας Αντουανέτας βγαίνουν σε δημοπρασία
Christie's

Δύο έπιπλα που ανήκαν στη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία στις 22 Νοεμβρίου, από τον οίκο Christie's στο Παρίσι.

Μια συρταριέρα και μια καρέκλα, ηλικίας 250 ετών, εκτιμάται ότι αξίζουν από 800.000 έως 1,2 εκατομμύρια ευρώ και από 100.000 έως 200.000 ευρώ αντίστοιχα. Σύνολο, δηλαδή, 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτά τα έπιπλα ήταν πάντα σημαντικά και θεωρούνταν ως τέτοια ανά τους αιώνες, επομένως ακόμη και χωρίς τη βασιλική τους διάσταση, ήταν αντικείμενο θαυμασμού και πολύ αρεστά», είπε ο αντιπρόεδρος του γαλλικού τμήματος του Οίκου Christie's, Σιμόν ντε Μονικό.

Η συρταριέρα με σχέδια εμπνευσμένα από την Κίνα και σπάνια μεταλλικά μέρη κατασκευάστηκε για την τότε μέλλουσα βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα το 1770, όταν έφτασε για πρώτη φορά στη Γαλλία σε ηλικία 15 χρονών.

«Μπορούμε να φανταστούμε ότι ήταν ακόμα μια μάλλον χαμένη μέλλουσα μονάρχης. Θα παντρευόταν τον μέλλοντα βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ΄εκείνη τη χρονιά».

Η καρέκλα ήταν η τελευταία βασιλική παραγγελία της τότε βασίλισσας, πριν ανατραπεί κατά τη Γαλλική Επανάσταση και εκτελεστεί στη συνέχεια, σε ηλικία 37 ετών.

Πέρυσι, ένα ζευγάρι διαμαντένια βραχιόλια που ανήκαν επίσης στην Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκαν σε δημοπρασία στην Ελβετία έναντι 8,18 εκατομμυρίων δολαρίων, αξία πολλαπλάσια από την εκτίμηση της προπώλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ