ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κρις Χέμσγουορθ: Πώς έμαθε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει Αλτσχάιμερ

Κρις Χέμσγουορθ: Πώς έμαθε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει Αλτσχάιμερ
AP Photo

Στη σειρά ντοκιμαντέρ του Disney+ «Limitless», σε παραγωγή του Ντάρεν Αρονόφσκι, ο Κρις Χέμσγουορθ εξερευνά τα μυστικά της μακροζωίας, την αντιμετώπιση της γήρανσης και τους τρόπους για να ζούμε καλύτερα.

Στη σειρά ο Χέμσγουορθ δοκιμάζει το σώμα του φτάνοντάς το στα άκρα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι παραγωγοί της Marvel ανησύχησαν μην πάθει κάτι σοβαρό.

Σε ένα από τα επεισόδια, όμως, ο 39χρονος ηθοποιός έμαθε ότι έχει προδιάθεση να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με το Vanity Fair, ο Χέμσγουορθ έχει δυο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, ένα από τον πατέρα και ένα από τη μητέρα του, γονίδιο το οποίο σύμφωνα με έρευνες αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, έχοντας έτσι 8 με 10 φορές παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσει Αλτσχάιμερ από έναν άνθρωπο που δεν έχει το συγκεκριμένο γονίδιο. Ο παππούς του έχει ήδη διαγνωστεί με τη νόσο.

«Έκαναν όλες τις εξετάσεις αίματος και έκαναν ένα σωρό τεστ και το σχέδιο ήταν να μου πουν στην κάμερα όλα τα αποτελέσματα και μετά να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα», περιέγραψε ο Χέμσγουορθ στο Vanity Fair. «Δεν είναι ένα καθοριστικό γονίδιο, αλλά είναι μια ισχυρή ένδειξη. Πριν από δέκα χρόνια, νομίζω ότι θεωρούνταν περισσότερο καθοριστικό».

«Από τότε που του το είπαν «νιώθω πως η μνήμη μου χειροτερεύει. Είναι ή ιδέα μου, ή συμβαίνει ήδη», συμπλήρωσε γελώντας.

Ο Χέμσγουορθ είπε ότι όλες αυτές οι εμπειρίες τον ενέπνευσαν να κάνει ένα διάλειμμα από την υποκριτική. «Πραγματικά αυτό έκανε κάτι μέσα μου και να θέλω να κάνω ένα διάλειμμα. Τώρα θέλω να πάω σπίτι και να έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο και να απλοποιήσω κάποια πράγματα. Θέλω απλά να είμαι με τα παιδιά και με τη γυναίκα μου».

Η Disney αρχικά θεώρησε ότι η σκηνή με τη διάγνωσή του θα μπορούσε να κοπεί από το επεισόδιο. Όμως, η σκέψη ότι θα βοηθήσει άλλους, έκανε τον Χέμσγουορθ να ξεπεράσει κάθε ενδοιασμό. «Σκέφτηκα, αν αυτό είναι ένα κίνητρο προκειμένου οι άνθρωποι να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να καταλάβουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν, τότε αυτό είναι μόνο καλό. Η ανησυχία μου ήταν ότι δεν ήθελα να το εκμεταλλευτώ, να το δραματοποιήσω υπερβολικά», εξήγησε.

Η σειρά «Limitless» είναι διαθέσιμη στο Disney+.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ