ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάνιε Γουέστ: Θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία των ΗΠΑ το 2024

Κάνιε Γουέστ: Θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία των ΗΠΑ το 2024
ΑP Photo

Ο Κάνιε Ουέστ δεν το βάζει κάτω, τουλάχιστον αναφορικά με τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Σε βίντεο που δημοσίευσε το X17 Online, ο Αμερικανός ράπερ, επιχειρηματίας και σχεδιαστής μόδας επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ και πάλι το 2024.

Ο Ουέστ, ο οποίος επέστρεψε στο Twitter το περασμένο Σαββατοκύριακο, πρόσφατα ενεπλάκη σε διάφορες διαμάχες σχετικά με σειρά αντισημιτικών σχολίων σε αναρτήσεις του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ράπερ είχε στο παρελθόν ανεπιτυχώς διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ κατά την εκλογική περίοδο του 2020.

Φτωχότερος και αντιδημοφιλής

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο ράπερ και επιχειρηματίας έκανε την Adidas να διακόψει την συνεργασία τους μετά από ένα εβδομαδιαίο μπαράζ αντισημιτικών σχολίων που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε εμφανίσεις του σε εθνικά μέσα ενημέρωσης.

«Μπορώ να λέω αντισημιτικές μ@λακίες και η Adidas δεν μπορεί να με διώξει«, είχε πει ο ράπερ, ο οποίος νομικά πλέον ακούει στο όνομα «Ye», νωρίτερα αυτό τον μήνα. Ο Ye, ο οποίος συνεργαζόταν με την Adidas από το 2013 για τη σειρά Yeezy των πανάκριβων και εξαιρετικά δημοφιλών αθλητικών παπουτσιών του, πίστευε ότι τίποτα δεν μπορούσε να τον αγγίξει. Άλλωστε, η Adidas υπολογίζεται ότι λαμβάνει από 4% έως 8% των εσόδων της από τα προϊόντα Yeezy. Για τον Ye, ήταν μια σημαντική συμφωνία, καθώς αντιπροσωπεύει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από την καθαρή του περιουσία.

Τα λόγια του Ye έβαλαν τη γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων στο στόχαστρο. Αυτό που ακολούθησε ήταν η ακόμα εντονότερη πίεση προς την Adidas να διακόψει τους δεσμούς της με τον Ye. Για εβδομάδες, η Adidas παρέμεινε σιωπηλή, εκτός από μια δήλωση στις 6 Οκτωβρίου με την οποία επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία της με τον Ye «επανεξετάζεται».

Η πίεση αυξήθηκε στην Adidas μετά τη δημοσίευση εικόνας ενός πανό που ήταν κρεμασμένο πάνω από μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου στο Los Angeles και έγραφε «Ο Κάνιε είχε δίκιο για τους Εβραίους». Δίπλα στο πανο, μια ομάδα λευκών ρατσιστών χαιρετούσαν ναζιστικά τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η Adidas έσπασε τελικά τη σιωπή της και έβαλε τέλος στη μεταξύ τους συνεργασία. Αυτή η κίνηση θα κοστίσει πολύ στην εταιρεία, αλλά ακόμη περισσότερο στον Ye ακόμα, αφαιρώντας τον από την κατηγορία των δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes.

Χωρίς τη συνεργασία με την Adidas, ο Ye έχει περιουσία 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Το υπόλοιπο της περιουσίας του, εκτιμά το Forbes, προέρχεται από ακίνητα, μετρητά, τον μουσικό του κατάλογο και ένα μερίδιο 5% στην εταιρεία shapewear της πρώην συζύγου του Κιμ Καρντάσιαν, Skims.

Ο ίδιος ο Ye ένιωθε πάντα ότι η καθαρή του αξία ήταν υποτιμημένη. Όταν μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα το 2020, με εκτιμώμενη περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, δεν ήταν ευχαριστημένος. «Δεν είναι ένα δισεκατομμύριο», είχε αναφέρει τότε με γραπτό μήνυμα. «Είναι 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού κανείς στο Forbes δεν ξέρει να μετράει».

Και άλλες εταιρείες όμως γυρνούν την πλάτη τους στον ράπερ. Η εταιρεία λιανικής πώλησης casual ρούχων Gap και η εταιρεία πώλησης αθλητικών υποδημάτων Foot Locker διέκοψαν τις συνεργασίες τους μαζί του. Τόσο η δημοτικότητα, όσο και η τσέπη του έχουν υποστεί τεράστια ζημιά μετά τις αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις του.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η JPMorgan φέρεται να διέγραψε τον Ye από την τράπεζα. Ο γαλλικός οίκος μόδας Balenciaga ακύρωσε τη συνεργασία του με τον Ye στις 21 Οκτωβρίου, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου περπάτησε στην πασαρέλα τους στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

Η εταιρεία παραγωγής MRC δήλωσε ότι δεν θα προβάλλει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για τον Ye και το πρακτορείο ταλέντων CAA, στο οποίο είχε υπογράψει ο Ye, τον εγκατέλειψε.

Απέκτησε το δικό του, δεξιό Twitter

Πριν από κάποιες ημέρες ο Ye έκανε την πρώτη του ανάρτηση στο Parler, τον δεξιό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που συμφώνησε να αποκτήσει έναντι άγνωστου ποσού αφού αποκλείστηκε από το Twitter και το Instagram.

Οι όροι της συμφωνίας του Ουέστ για την απόκτηση του Parler δεν αποκαλύφθηκαν.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο πλευρές είπαν: «Ο Ye έχει γίνει ο πλουσιότερος μαύρος στην ιστορία μέσω της μουσικής και της ένδυσης και παίρνει μια τολμηρή στάση ενάντια στην πρόσφατη λογοκρισία του από τους τεχνολογικούς γίγαντες, χρησιμοποιώντας τα πολλά ταλέντα του για να καθοδηγήσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς κουλτούρα ακύρωσης».

«Σε έναν κόσμο όπου οι συντηρητικές απόψεις θεωρούνται αμφιλεγόμενες, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ελεύθερα», είπε ο ράπερ σε δήλωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ