ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Bιαστής ή αθώος; Ο Ρομάν Πολάνσκι απειλείται ξανά με έκδοση στις ΗΠΑ

Bιαστής ή αθώος; Ο Ρομάν Πολάνσκι απειλείται ξανά με έκδοση στις ΗΠΑ
Photo by Luke Medford for Hollywood Reporter

Ένας εφιάλτης ή μια απόδοση δικαιοσύνης; Η Πολωνία θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία για την έκδοση στις ΗΠΑ του γαλλο-πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, 82 ετών, που διώκεται για τον βιασμό της ανήλικης το 1977 Σαμάνθα Γκάιμερ με υπουργική εντολή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολωνικής υπερσυντηρητικής κυβέρνησης του PiS, γενικός εισαγγελέας Ζμπίγνιου Ζιόμπρo δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία ότι θα αμφισβητήσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας "απόφαση του δικαστηρίου της Κρακοβίας να μην εκδώσει τον Πολάνσκι στις ΗΠΑ, ενώ κατηγορείται για ωμό έγκλημα σε βάρος ενός παιδιού, τον βιασμό ενός παιδιού".

"Δεν μας εκπλήσσει αυτό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους του Ρομάν Πολάνσκι, ο Γέρζι Στασόβιτς.

"Το περιμέναμε. Ο Ζμπίγνιου Ζιόμπρo είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Επί του παρόντος, δεν μπορούμε να προβούμε σε σχόλιο γιατί δεν ξέρουμε αν το έχει κάνει ή θα το κάνει" δήλωσε ο δικηγόρος.

Το δικαστήριο της Κρακοβίας αποφάσισε στις 30 Οκτωβρίου να αρνηθεί να εκδοθεί ο Ρομάν Πολάνσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες και η εισαγγελία της ίδιας πόλης απέφυγε στα τέλη Νοεμβρίου να προσφύγει κατά της απόφασης. Το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί είτε να επιβεβαιώσει την απόφαση είτε να την ακυρώσει εν μέρει ή πλήρως και να παραπέμψει την υπόθεση σε δικαστήριο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η γραμμή υπεράσπισης των Πολωνών δικηγόρων θέλει να αποδείξει ότι το αίτημα έκδοσης δεν έχει νομική βάση, δεδομένης της τότε συμφωνίας μεταξύ του σκηνοθέτη και της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Η υπεράσπιση εκτιμά ότι σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αυτής, η προβλεπόμενη ποινή έχει εκτιθεί από τον πελάτη τους, άποψη που συμμερίζεται το δικαστήριο της Κρακοβίας.

Το φάντασμα του παρελθόντος στοιχειώνει

1422594429031

Ήταν Μάρτιος του 1977 όταν ο 43χρονος τότε Ρομάν Πολάνσκι συνελήφθη, με την κατηγορία ότι κακοποίησε σεξουαλικά τη 13χρονη Σαμάνθα Γκάιμερ. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια φωτογράφισης για τη γαλλική Vogue, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον στο Λος Άντζελες.

“Είμαι κάτι παραπάνω από ένα θύμα βιασμού... Σας προσφέρω την ιστορία μου τώρα, δίχως οργή και θυμό, αλλά με σκοπό να διηγηθώ ένα παραμύθι για να ανακτήσω την ταυτότητά μου” έγραψε η Σαμάνθα Γκάιμερ στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο, The Girl: A Life In The Shadow Of Roman Polanski που εκδόθηκε τρία χρόνια πριν.

Το εξώφυλλο του βιβλίου της είναι η φωτογραφία που ο ίδιος ο Πολάνσκι είχε τραβήξει το Φεβρουάριο του 1977, περίπου τρεις εβδομάδες πριν το περιστατικό.

“Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φωτογράφισης, που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Γκάιμερ στο Woodland Hills, ο Ρομάν Πολάνσκι την έπεισε να ποζάρει για εκείνον topless” έγραφε το the Hollywood Reporter.

“Οι φωτογραφίες αυτές ήρθαν στην επιφάνεια κατά την εκδίκασης της υπόθεσης και βοήθησαν στην απόδειξη ενοχής του κατηγορουμένου” συμπληρώνει.

geimer layout

Ο 43χρονος Ρομάν Πολάνσκι είχε διωχθεί ποινικά για τον βιασμό της 13χρονης. Έπειτα από 42 ημέρες στη φυλακή, και στη συνέχεια την απελευθέρωσή του με εγγύηση, ο σκηνοθέτης που είχε ομολογήσει την ενοχή του για "παράνομη σεξουαλική επαφή" με ανήλικη, διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας, φοβούμενος τη βαριά καταδίκη του.

39 χρόνια μετά τη νύχτα που ο Ρομάν Πολάνσκι “μέθυσε, νάρκωσε και βίασε την 13χρονη” οι ψίθυροι επιστρέφουν για να στοιχειώσουν ξανά τη ζωή του σκηνοθέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ