ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τέρι Χολ: Σεξουαλική κακοποίηση και θυμός - Το προσωπικό Ghost Town του τραγουδιστή των the Specials

Τέρι Χολ: Σεξουαλική κακοποίηση και θυμός - Το προσωπικό Ghost Town του τραγουδιστή των the Specials

Ο Τέρενς Έντουαρντ Χολ, γεννημένος στις 19 Μαρτίου 1959, ήταν η «φωνή» και ο άνθρωπος πίσω πολλά από τα τραγούδια του βρετανικού συγκροτήματος the Specials. Μετά από σύντομη ασθένεια, πέθανε σε ηλικία 63 ετών.

Ακόμη και όσοι δεν άκουγαν σκα τη δεκαετία του '80 ξέρουν φυσικά κατ' ελάχιστον το Ghost Town, ένα τραγουδι που -όπως πολλά εκείνη την εποχή- έπεσε σαν καταπέλτης πάνω στη καταρρέουσα κοινωνία της Βρετανίας.

Ο Τέρι Χολ ήταν ένας από τους ανθρώπους που δημιούργησαν στο Κόβεντρι το πολυφυλετικό συγκρότημα the Specials, στη μετα-πανκ εποχή· η μουσική τους ήταν ένα εκρηκτικό και πολιτικά φορτισμένο μείγμα σκα και νιού γουέιβ και μαζί με τους the Madness γνώρισαν αμέσως τεράστια επιτυχία. Το πρώτο τους άλμπουμ «The Specials» πήγε απευθείας στο Νο 4 των πολύ απαιτητικών εκείνη την εποχή τσαρτ, ενώ το δεύτερο, το «More Specials», με περισσότερα πνευστά και τζαζ επιρροές, στο Νο 5. Δέκα τραγούδια τους μπήκαν στο τοπ-10, ανάμεσα σε αυτά τα πολυακουσμένα Gangsters, A Message to You Rudy, Rat Race, Stereotype και Do Nothing. Και φυσικά το Ghost Town του 1981.

«Δεν πιστεύω ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει κάτι», έλεγε ο ίδιος ο Χολ, «το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περνάς το μήνυμά σου». Κι όμως, οι the Specials έγιναν συχνά στόχος επιθέσεων από νεο-ναζί στις συναυλίες τους.

Ο Χολ εγκατέλειψε το συγκρότημα μετά το δεύτερο άλμπουμ και δημιούργησε ένα άλλο, πολύ επιτυχημένο επίσης, τους Fun Boy Three. Το πρώτο τους άλμπουμ μπήκε στο τοπ-10 των βρετανικών τσαρτ και είχαν πέντε τραγούδια στο αντίστοιχο τσαρτ των singles, με πιο διάσημο το It Ain’t What You Do (It’s the Way That You Do it), στο οποίο συμμετείχαν φωνητικά οι Bananarama.

Ο Χολ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κόβεντρι και η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από ανείπωτη φρίκη: Ένας δάσκαλός του τον απήγαγε στα 12 του και τον «διοχέτευσε» σε κύκλωμα παιδεραστών στη Γαλλία.

Ο Χολ έγραψε γι αυτήν την εμπειρία στο τραγούδι Well Fancy That των Fun Boy Three το 1983. «Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστώ αυτήν την εμπειρία ήταν να γράψω γι αυτήν. Έπρεπε να επικοινωνήσω τα συναισθήματά μου», είχε πει ο ίδιος.

Το τραύμα τον στοίχειωνε για πάντα: Σε ηλικία 13 ετών και επιστρέφοντας στο σπίτι του, άρχισε να παίρνει βάλιουμ, τη δεκαετία του ΄90 άρχισε να πίνει και έγινε αλκοολικός και το 2004 προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και άρχισε να παίρνει φάρμακα.

Μετά και τη διάλυση των Fun Boy Three ο Χολ ασχολήθηκε με πολλά προσωπικά και συλλογικά πρότζεκτ. Δημιούργησε το συγκρότημα Colourfield, συνεργάστηκε με τους Lightning Seeds και μετά έφτιαξε το τρίο Terry, Blair and Anouchka. Μετά ήρθε η συνεργασία με τον Ντέιβ Στιούαρτ των Eurythmics, στο συγκρότημα Vegas. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Tricky και τα συγκροτήματα Shakespears Sister, Nouvelle Vague και τους Gorillaz του Ντέιμον Άλμπαρν.

Το 2008 οι the Specials επανενώθηκαν και έβγαλαν ένα πολύ επιτυχημένο άλμπουμ, το Encore, το οποίο έφτασε στο Νο 1. Το 2021 έβγαλαν ένα άλμπουμ με τίτλο Protest Songs 1924-2012, μια συλλογή από διασκευές πολύ γνωστών τραγουδιών με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Πολύ επιτυχημένο κι αυτό, έφτασε στο Νο 2 των τσαρτ.

Το Ghost Town, τραγικά επίκαιρο 30 χρόνια αργότερα, θα μπορούσε να έχει γραφτεί και την περίοδο της πανδημίας. Αλλά και σήμερα.

Do you remember the good old days before the ghost town?

We danced and sang as the music played in any boomtown.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ