ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Έξι διάσημες υποθέσεις «κλοπής» στη μουσική: Από τους Ζέπελιν στην Σουίφτ

Έξι διάσημες υποθέσεις «κλοπής» στη μουσική: Από τους Ζέπελιν στην Σουίφτ
Στις περισσότερες υποθέσεις οι καλλιτέχνες δικαιώθηκαν και αποσύρθηκαν οι μηνύσεις AP Photo/Joel C Ryan

Η Τέιλορ Σουίφτ, μία από τις κορυφαίες και πιο αναγνωρίσιμες τραγουδίστριες σε όλο τον κόσμο, οι διαχρονικοί Λεντ Ζέπελιν αλλά και ο Βανίλα Άις, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.

Μπορεί η μουσική να ηρεμεί τα πνεύματα, αλλά οι καλλιτέχνες δεν συγχωρούν, και πολλοί είναι εκείνοι που εξοργίζονται όταν πρόκειται για υποθέσεις πνευματικών δικαιωμάτων, και «απειλείται» η δουλειά τους.

Καθ' όλη την ιστορία της μουσικής βιομηχανίας, έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά όπου καλλιτέχνες κατηγορήθηκαν ότι «έκλεψαν» τα έργα άλλων, ενώ κάποιοι μάλιστα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη εξαιτίας αυτού.

Πέντε διάσημες υποθέσεις «κλοπής» πνευματικών δικαιωμάτων

Πίσω στο μακρινό 2017, η Τέιλορ Σουίφτ ενεπλάκη σε μία τέτοια υπόθεση, όταν οι Sean Hall και Nathan Butler τη μήνυσαν για την τεράστια τότε επιτυχία της, «Shake It Off».

Οι δυο τους ισχυρίστηκαν ότι το τραγούδι έχει ομοιότητες με το δικό τους του 2001, "Playas Gon' Play", το οποίο έγραψαν για τις 3LW. Η μήνυση για την υπόθεση απορρίφθηκε στις 12/12 κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων και των δύο πλευρών, παρότι δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ τι συνέβη.

Η διάσημη τραγουδίστρια είχε κατηγορηθεί για το Shake it OffAP/Evan Agostini

To 2014, κατατέθηκε μήνυση από τους κληρονόμους του αείμνηστου μουσικού Ράντι Καλιφόρνια, για το εμβληματικό τραγούδι «Stairway to Heaven» του συγκροτήματος Λέντ Ζέπελιν, εναντίον των επιζώντων μελών αλλά και της δισκογραφικής τους εταιρείας.

Η μήνυση κατατέθηκε με βάση τον ισχυρισμό πως το τραγούδι ελήφθη από το σινγκλ «Taurus», από το συγκρότημα Σπίριτ της δεκαετίας του 1960, και παρότι τα μέλη του συγκροτήματος αρνήθηκαν τον ισχυρισμό, η υπόθεση απασχολούσε το νομικό σύστημα για χρόνια.

Το 2020 τελικά, το 9ο Περιφερειακό Εφετείο επικύρωσε μια ετυμηγορία των ενόρκων που διαπίστωσε ότι το «Stairway to Heaven» δεν είχε κλαπεί από το «Taurus».

led-zeppelin.jpg
Το θρυλικό κομμάτι «Stairway to Heaven» ακούγεται μέχρι και σήμερα από άκρη σε άκρη στον κόσμοAP/ Uncredited

Αντιμέτωποι με τέτοιες κατηγορίες ωστόσο βρέθηκαν και ο Ρόμπιν Θίκ και ο Φαρέλ Ουίλιαμς, όταν οι κληρονόμοι του Μάρβιν Γκέι ισχυρίστηκαν, πως το σίνγκλ «Blurred Lines» αντέγραφε το «Got to Give It Up».

Το 2018, η οικογένεια του Γκέι δικαιώθηκε για την μήνυση εναντίον των Θίκ και Ουίλιαμς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να του καταβάλουν το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλοί δεν γνώριζαν ότι και το Blurred Lines είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση σχετικά με λογοκλοπήAP/ Frank Micelotta

Και ο ράπερ Βανίλα Άις, κατηγορήθηκε για αντιγραφή, ενώ ο ίδιος επέμενε ότι η εισαγωγή της επιτυχίας του 1989, «Ice Ice Baby», ήταν αρκετά διαφορετική από το τραγούδι των Ντέιβιντ Μπόουι και Κουίν το 1981, «Under Pressure».

«Πήρα ένα δείγμα από αυτούς, αλλά δεν είναι η ίδια γραμμή μπάσου», είχε πει μεταξύ άλλων ο ράπερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά για άγνωστο χρηματικό ποσό, καθώς και στον Μπόουι και στα μέλη των Κουίν πιστώθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα για τη σύνθεση των τραγουδιών.

vanilla-ice.jpg
Στην περίπτωση του η υπόθεση λύθηκε εξωδικαστικά, υπό άγνωστες μέχρι σήμερα συνθήκεςAP/ Frank Micelotta

Ο Μπιζ Μάρκι ήταν γνωστός ως ο ράπερ που διάνθισε τη μουσική του με χιούμορ,
αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν γέλασε ιδιαίτερα. Ο μουσικός Γκίλμπερτ Ο’ Σάλιβαν, τον μήνυσε για το «Alone Again», ένα τραγούδι που εμφανίστηκε στο άλμπουμ του ράπερ το 1991 «I Need a Haircut».

Ο Σάλιβαν ισχυρίστηκε ότι η χρήση δειγμάτων από την επιτυχία του «Alone Again (Naturally)» ισοδυναμούσε με μη εξουσιοδοτημένη χρήση της μουσικής του. Ο μουσικός κέρδισε, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο καλλιτέχνης της hip-hop να αναγκαστεί να αφαιρέσει τα δείγματα που χρησιμοποίησε στη μουσική του.

Ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ ο Μπιζ ΜάρκιAP/ Tyler Kaufman

Ο Ed Sheeran έχει μια ισχυρή καριέρα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχει κατηγορηθεί για λογοκλοπή περισσότερες από μία φορές. Το 2016 μηνύθηκε για το σίνγλ του «Photograph», μια υπόθεση που τελικά διευθετήθηκε εξωδικαστικά.

Την ίδια χρονιά, ο Βρετανός τραγουδιστής δέχτηκε πολλαπλές κατηγορίες για την επιτυχία του, «Thinking Out Loud». Αλλά ο Sheeran πρόσφατα σημείωσε μια νίκη, όταν ένας δικαστής από το Λονδίνο έκρινε ότι το επιτυχημένο τραγούδι του από το 2017, «Shape of You», δεν αντιγράφει το τραγούδι του grime καλλιτέχνη Σάμι Σουίτς, «Oh Why», όπως είχε ισχυριστεί ο Σουίτς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται για τέτοια θέματα ο τραγουδιστήςAP/Chris Pizzello

5 famous music copyright cases, By Lisa Respers France, CNN

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ