ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ουίλιαμ και Χάρι: Χαστούκια στο Μπάκιγχαμ - «Με χτύπησε και με πέταξε πάνω στο πιατάκι του σκύλου»

Ουίλιαμ και Χάρι: Χαστούκια στο Μπάκιγχαμ - «Με χτύπησε και με πέταξε πάνω στο πιατάκι του σκύλου»
ΑP Photo

Στην πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του, που θα έχει τον τίτλο «Spare», ο πρίγκιπας Χάρι αφηγείται την επίθεση που, όπως λέει, δέχθηκε από τον αδελφό του, Ουίλιαμ, νυν πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

H σχέση των δύο αδερφών, όπως φαίνεται από όσα λέει ο Χάρι, διαλύθηκε λόγω του γάμου του με την ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.

Περιγράφοντας μια αντιπαράθεση στο σπίτι του στο Λονδίνο το 2019, ο Χάρι ισχυρίζεται ότι ο Ουίλιαμ αποκάλεσε τη Μέγκαν «δύσκολη», «αγενή» και «σκληρή». Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε, όπως γράφει ο Χάρι, τόσο πολύ που ο Ουίλιαμ έφτασε στο σημείο να τον αρπάξει από τον γιακά.

«Με άρπαξε από τον γιακά, σκίζοντάς τον και με έριξε στο πάτωμα».

Όπως λέει ο Χάρι, πέφτοντας στο πάτωμα, τραυματίστηκε στην πλάτη. Η βιογραφία του θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να προκαλέσει σάλο στη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει αντίγραφο πριν την κυκλοφορία του βιβλίου, ο τίτλος «Spare» προέρχεται από ένα παλιό ρητό στους βασιλικούς και αριστοκρατικούς κύκλους: ότι ο πρώτος γιος είναι κληρονόμος τίτλων, δύναμης και περιουσίας και ότι ο δεύτερος είναι εφεδρικός (spare), σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον πρωτότοκο.

Ο Χάρι κατηγόρησε τον αδελφό του ότι συμπεριφέρεται σαν κληρονόμος. Μάλιστα όπως λέει ο Χάρι, ο Ουίλιαμ δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν αρκούσε στον αδερφό του να είναι εφεδρικός.

Ο Χάρι λέει ότι οι δυο τους αντάλλαξαν προσβολές πριν ο Ουίλιαμ ισχυριστεί ότι προσπαθούσε να βοηθήσει.

Ο Χάρι τότε είπε: «Μιλάς σοβαρά; Με βοηθάς; Συγγνώμη, έτσι το λέμε αυτό; Να με βοηθήσεις;»

Αυτό το σχόλιο, λέει ο Χάρι, εξόργισε τον αδελφό του, ο οποίος τον έβρισε ενώ πλησίασε προς το μέρος του. Ο Χάρι λέει πως φοβήθηκε και πήγε στην κουζίνα και ο αδερφός του εξαγριωμένος τον ακολούθησε.

Ο Χάρι γράφει ότι έδωσε στον αδελφό του ένα ποτήρι νερό και του είπε: «Γουίλι, δεν μπορώ να σου μιλήσω όταν είσαι έτσι». Και περιγράφει στο βιβλίο: «Άφησε κάτω το νερό, με έβρισε και μετά μου επιτέθηκε. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Τόσο πολύ γρήγορα. Με άρπαξε από τον γιακά και με έριξε στο πάτωμα. Προσγειώθηκα στο μπολ του σκύλου, το οποίο έσπασε κάτω από την πλάτη μου, με τα κομμάτια να με κόβουν. Έμεινα εκεί για μια στιγμή, ζαλισμένος, και μετά σηκώθηκα στα πόδια μου και του είπα να φύγει».

Ο Χάρι γράφει ότι ο Ουίλιαμ τον παρότρυνε να ανταποδώσει τα χτυπήματα, επικαλούμενος τους καβγάδες που είχαν όταν ήταν παιδιά. Ο Χάρι λέει ότι αρνήθηκε να το κάνει. Ο Ουίλιαμ έφυγε, λέει ο Χάρι, και στη συνέχεια επέστρεψε «δείχνοντας μετανιωμένος και ζητώντας συγγνώμη».

Όταν ο Ουίλιαμ έφευγε, γράφει ο αδελφός του, «γύρισε και φώναξε: "Δεν χρειάζεται να το πεις στη Μεγκ αυτό.

- Εννοείς ότι μου επιτέθηκες;

- Δεν σου επιτέθηκα, Χάρολντ.

Ο Χάρι λέει ότι δεν το είπε αμέσως στη γυναίκα του - αλλά κάλεσε τον ψυχολόγο του.

Όταν η Μέγκαν παρατήρησε αργότερα «γρατζουνιές και μώλωπες» στην πλάτη του της είπε για την επίθεση. «Δεν εξεπλάγη και δεν θύμωσε τόσο πολύ. Ήταν τρομερά λυπημένη», είπε ο Χάρι.

Η δυσαρέσκεια του Χάρι για το γεγονός ότι είναι ο «εφεδρικός» είναι το θέμα του βιβλίου του, μέσα από κεφάλαια για την παιδική του ηλικία, τα σχολικά του χρόνια, τη σταδιοδρομία του στον βρετανικό στρατό, τη σχέση του με τους γονείς και τον αδελφό του και τη ζωή του με τη Μέγκαν μέσα από το φλερτ, τον γάμο και την πατρότητα.

Ο Χάρι αφηγείται πώς ο πατέρας του, ο σημερινός βασιλιάς Κάρολος, υποτίθεται ότι είπε στη σύζυγό του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, την ημέρα της γέννησής του: «Υπέροχα! Τώρα μου έδωσες έναν κληρονόμο και έναν εφεδρικό - η δουλειά μου τελείωσε».

Είτε περιγράφοντας τις αναμνήσεις και την αγάπη του για την Νταϊάνα, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1997, είτε την ανάλογη αγάπη που είχε για τη γιαγιά του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', που πέθανε πέρυσι, ο Χάρι είναι αμείλικτος στην εξιστόρηση ιδιωτικών σκηνών και συζητήσεων.

Ο γάμος με τη Μέγκαν και ο Τύπος

Ο Χάρι γνώρισε τη Μέγκαν το 2016. Παντρεύτηκαν στο κάστρο του Ουίνδσορ το 2018. Ως δούκας και δούκισσα του Σάσεξ, ξεκίνησαν τη ζωή τους ως ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά σύντομα απομακρύνθηκαν από την οικογένεια και τελικά ξεκίνησαν μια νέα ζωή, μετακομίζοντας στον Καναδά και στη συνέχεια στην Καλιφόρνια.

Ο οδυνηρός χωρισμός τους από τη βασιλική οικογένεια αποτέλεσε αντικείμενο ατελείωτης κάλυψης από τον Τύπο, μέρος της οποίας κατεύθυναν οι ίδιοι, μεταξύ άλλων μέσω της συνέντευξης στην Όπρα Γουίνφρεϊ το 2021.

Θέματα από εκείνη τη συνέντευξη και ένα ντοκιμαντέρ του Netflix που κυκλοφόρησε πρόσφατα, όπως μια αποβολή που υπέστη η Μέγκαν και οι σκέψεις της για αυτοκτονία, καθώς και υπονοούμενα για ρατσισμό στους βασιλικούς κύκλους, καλύπτονται εκτενώς στο βιβλίο του Χάρι.

Δύο συνεντεύξεις του Χάρι πρόκειται να μεταδοθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο, στο ITV News at Ten και στο CBS 60 Minutes. Και οι δύο αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς οι εικασίες για το τι έχει επιλέξει να πει ο Χάρι στο βιβλίο του συνεχίζονται.

Σε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη στο ITV, ο Χάρι αφηγείται μια συνάντηση με τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ μετά την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, τον Απρίλιο του 2021.

Ο Κάρολος, λέει, στάθηκε ανάμεσα στους αντιμαχόμενους γιους του, «κοιτάζοντας τα αναψοκοκκινισμένα πρόσωπά μας».

«Σας παρακαλώ, αγόρια. Μην κάνετε τα τελευταία μου χρόνια μια δυστυχία», τους είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ