ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ηθοποιοί του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Τζεφιρέλι μηνύουν την Paramount για τις γυμνές σκηνές

Οι ηθοποιοί του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Τζεφιρέλι μηνύουν την Paramount για τις γυμνές σκηνές

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι ήθελε να προσλάβει εφήβους για την κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού έργου του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», του 1968.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κέρδισαν η 15χρονη τότε Ολίβια Χάσεϊ κι ο 16χρονος Λέοναρντ Γουάιτινγκ. Η ταινία έχει περάσει στην κινηματογραφική ιστορία ως μία από τις πιο κλασικές, τρυφερές και ρομαντικές μεταφορές, κερδίζοντας 4 υποψηφιότητες και 2 βραβεία Όσκαρ (Φωτογραφίας και Ενδυματολογίας).

Ακόμα και τότε, η γυμνή σκηνή των ανήλικων εραστών στο κρεβάτι είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Σήμερα, έχοντας περάσει τα 70 τους χρόνια, η Ολίβια Χάσεϊ και ο Λέοναρντ Γουάιτινγκ αποκαλύπτουν ότι δεν συμφώνησαν ποτέ να εμφανιστούν γυμνοί. Αντιθέτως, είχαν τη διαβεβαίωση και του στούντιο της Paramount αλλά και του Τζεφιρέλι ότι δεν θα φανούν τα γυμνά κορμιά τους.

Αρχικά, από ό,τι καταθέτουν στην αγωγή τους, ο σκηνοθέτης τους καθησύχασε ότι θα φορούν ολόσωμα κολάν στο χρώμα του δέρματος. Όσο πλησίαζαν όμως οι μέρες για το γύρισμα της επίμαχης σκηνής, τους έπεισε ότι η ταινία θα αποτύχει αν δεν την γυρίσουν με φυσικό τρόπο. Σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές όμως, ο Τζεφιρέλι και πάλι τους καθησύχασε ότι τίποτα γυμνό δε θα φανεί στο τελικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, οι πρωταγωνιστές καταθέτουν ότι η σκηνή αυτή στιγμάτισε και την προσωπική αλλά και την επαγγελματική τους ζωή. Στην αγωγή μιλούν για ψυχική οδύνη, ενώ υποστηρίζουν ότι στα χρόνια που ακολούθησαν, έχασαν πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Ο εκπρόσωπός τους, Τόνι Μαρινότσι, εξηγεί: «Αυτό που τους είπαν και αυτό που τελικά έκαναν ήταν δύο διαφορετικά πράγματα. Εμπιστεύτηκαν τον Φράνκο. Στα 16 τους, ως ηθοποιοί ακολούθησαν τις οδηγίες του και πίστεψαν ότι δεν θα παραβίαζε την εμπιστοσύνη τους. Ο Φράνκο ήταν ο φίλος τους και ειλικρινά, στην ηλικία των 16, τι να κάνουν; Δεν υπήρχαν επιλογές. Τότε δεν υπήρχε #MeToo».

Η αποζημίωση υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ