ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Stranger at the Gate»: Στην κούρσα των Όσκαρ και η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι

«Stranger at the Gate»: Στην κούρσα των Όσκαρ και η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι
«Αυτή η ταινία είναι μια δυνατή αληθινή ιστορία συγχώρεσης και λύτρωσης», ανέφερε η Γιουσαφζάι σε δήλωσή της AP Photo

Η νεότερη κάτοχος Νομπέλ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού και απόφοιτη της Οξφόρδης Μαλάλα Γιουσαφζάι (Malala Yousafzai) συμμετέχει ως παραγωγός στο ντοκιμαντέρ «Stranger at the Gate» το οποίο βρίσκεται στην πρώτη λίστα που ανακοινώθηκε για τα φετινά Όσκαρ πριν τις τελικές υποψηφιότητες.

«Αυτή η ταινία είναι μια δυνατή αληθινή ιστορία συγχώρεσης και λύτρωσης», ανέφερε η Γιουσαφζάι σε δήλωσή της.

Σε σκηνοθεσία του Τζόσουα Σεφτέλ (Joshua Seftel) το ντοκιμαντέρ αφηγείται την αληθινή ιστορία του Αμερικανού πεζοναύτη Ρίτσαρντ ΜακΚίνεϊ, ο οποίος πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες, αποφασίζει να βομβαρδίσει το τζαμί στη γενέτειρά του, το Muncie της Ιντιάνα. Φτάνοντας εκεί Αφγανοί πρόσφυγες και ένας Αφροαμερικανός τον καλωσορίζουν και το σχέδιό του παίρνει μια απροσδόκητη τροπή. Ασπάζεται το Ισλάμ και γίνεται αρχηγός του τζαμιού.

«Σε αυτή την εποχή της διακρίσεων και του μίσους, αυτή η ιστορία μου δίνει ελπίδα» δήλωσε ο Σεφτέλ ο οποίος διάβασε την ιστορία σε μια τοπική εφημερίδα και ονειρεύτηκε να την κάνει ταινία. «Οι ήρωες της ταινίας με ενέπνευσαν να πιστέψω ότι η αγάπη μπορεί πραγματικά να νικήσει το μίσος».

Η Γιουσαφζάι, έχει ιδρύσει τη δική της εταιρεία τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών και το 2021 εξασφάλισε μια πολυετή συμφωνία με την Apple TV+, σύμφωνα με το δημοσίευμα του variety.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ