ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Aντιδράσεις για τον πρώην εκτελεστή του Εσκομπάρ που θέλει να γίνει αστέρι του YouTube

Aντιδράσεις για τον πρώην εκτελεστή του Εσκομπάρ που θέλει να γίνει αστέρι του YouTube

Όσο ήταν στις υπηρεσίες του Πάμπλο Εσκομπάρ, του εγκληματία που έμεινε στα χρονικά του εγκλήματος ως o «βασιλιάς της κοκαΐνης», ο «Ντα Βίντσι του εγκλήματος» ή ο «κακοποιός όλων των κακοποιών», ο John Jairo Velásquez εκτέλεσε πολλούς.

 

Με παρατσούκλι του το Popeye, εκτέλεσε περίπου 300, διέταξε τη δολοφονία χιλιάδων και είχε επιβλέψει με μαεστρία 200 βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια του πολέμου του καρτέλ Μεντεγίν ενάντια σε αντιπάλους και της κυβέρνησης της Κολομβίας.

Σήμερα, μετά από περίπου δύο δεκαετίες στη φυλακή, ο Velásquez επιχειρεί να επανασυστήσει τον εαυτό του στο κοινό ως ένα αστέρι του YouTube.

Μέσα από το κανάλι του "Popeye Arrepentido" ( "Μετανιωμένος Popeye") ο πρώην εκτελεστής ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να προειδοποιήσει και κυρίως να αποτρέψει τους νέους για τη ζωή μέσα στο έγκλημα. Η νέα του καριέρα όμως έχει προκαλέσει εύλογα αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων του.

Αφού αποφυλακίστηκε το 2014 μετά από 22 χρόνια, ο Velásquez ξεκίνησε τη νέα του καριέρα στο YouTube μετά από παραίνεση φίλου του. «Από τη μια στιγμή στην άλλη είχα 1.000 συνδρομητές στο κανάλι μου. Μετά διπλασιάστηκαν» είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη του στη Guardian.

Εννέα μήνες μετά την έναρξη του καναλιού του ο Μετανιωμένος Ποπάι μετρά περισσότερους από 100.000 συνδρομητές, ένας αριθμός που απέχει κατά πολύ από τα εκατομμύρια συνδρομητών στα μεγαλύτερα κανάλια της ψηφιακής πλατφόρμας ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αρκούν για να του εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Στην έναρξη των εκπομπών του μια σφαίρα σκίζει την οθόνη σε αργή κίνηση. «Μπορεί σε κάποιους να μοιάζει ότι εκθειάζει το έγκλημα, ωστόσο είναι απλά ένα κόλπο για να προσελκύσω νέους ανθρώπους» σχολίασε ο πρώην εγκληματίας που έχει ομολογήσει ότι ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση σε εμπορικό αεροσκάφος που κόστισε τη ζωή σε 110 ανθρώπους.

«Υπάρχει μια νοσηρή περιέργεια από τους νέους για το έγκλημα και τις εκτελέσεις μου» παραδέχθηκε στη βρετανική εφημερίδα.

Σε μια ανάρτηση στο κανάλι του ο αδελφός ενός αστυνομικού που εκτελέστηκε μετά από την εντολή του Velásquez τον ρωτάει πότε θα αποφασίσει να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων του.

«Είναι μια πραγματικά επώδυνη ερώτηση για μένα. Είναι σημαντικό ότι θα μπορούσαμε να συναντηθούμε για να ζητήσω τη συγχώρεση σας από κοντά και να αποδεχθώ τις ευθύνες μου» απάντησε εκείνος.

Ο Velásquez υποστηρίζει ότι αφιερώνει 14 ώρες την ημέρα στη διαχείριση και την επικοινωνία του καναλιού του στο Youtube. Παράλληλα είναι πρόθυμος να απαντάει σε οτιδήποτε.

Ο ίδιος εξακολουθεί να αναφέρεται στον Εσκομπάρ ως «το αφεντικό μου», αν και σε μία από τις εκπομπές του διευκρίνισε στο κοινό του τα παρακάτω:

«Πριν ξεκινήσω, θέλω να πω ότι όλα όσα έκανε ο Πάμπλο Eμίλιο Εσκομπάρ ήταν έγκλημα. Είναι σημαντικό για τις νέες γενιές να μην μυθοποιούν είτε τον Πάμπλο Εσκομπάρ είτε εμένα τον ίδιο. Δεν μπορούμε να είμαστε πρότυπο για κανέναν. Είμαστε εγκληματίες» είπε.

Για τον Gonzalo Rojas, τον γιο ενός από τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην πτήση 203 της Avianca, αυτό το κανάλι αλλά και η νέα καριέρα του είναι ύβρις στο πρόσωπο των θυμάτων του, μια ξεδιάντροπη προσβολή.

«Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για όλους εμάς. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως εμπειρογνώμονα, συμβουλάτορα, χωρίς να έχει επιδείξει την ελάχιστη μεταμέλεια για όλα όσα έκανε», λέει ο Rojas ο οποίος όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Popeye αναζητώντας κάποιες απαντήσεις, τον παρέπεμψαν στον ατζέντη του.

«Είναι μια διασημότητα εξαιτίας των εγκλημάτων του», πρόσθεσε ο Rojas.

Αν και στο παρελθόν κέρδιζε μέχρι και $1 εκατομμύριο για μια εκτέλεση, ο ίδιος λέει ότι δεν έχει πλέον άλλα έσοδα και προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην με μία δουλειά καθαρή, μακριά από το αίμα.

«Θέλω να ζήσω τίμια» είπε.

PABLO ESCOBAR copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ