ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Εκθέσεις της πρωτοπόρου φωτογράφου Ming Smith σε Νέα Υόρκη και Χιούστον

Εκθέσεις της πρωτοπόρου φωτογράφου Ming Smith σε Νέα Υόρκη και Χιούστον
Το 1975 έγινε η πρώτη Αφρο-αμερικανή φωτογράφος της οποίας έργο απέκτησε το νεοϋορκέζικο μουσείο instagram/ ming smith

Παρότι η καλλιτεχνική διαδρομή της φωτογράφου Ming Smith εκτείνεται σε 50 χρόνια, τα τελευταία δύο ήταν ιδιαίτερα καρποφόρα με εκθέσεις σε γκαλερί στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη και με κυκλοφορία μονογραφίας από το Aperture.

Τώρα, το MoMA φιλοξενεί ατομική έκθεσή της έως τις 29 Μαΐου και στις 26 Μαΐου εγκαινιάζεται δεύτερη ατομική έκθεσή της στο Contemporary Arts Museum Houston.

H έκθεση «Projects» στο MoMA είναι μια βαθιά κατάδυση της Smith στα αρχεία μαυρόασπρων φωτογραφιών της· το 1975 έγινε η πρώτη Αφρο-αμερικανή φωτογράφος της οποίας έργο απέκτησε το νεοϋορκέζικο μουσείο. Η έκθεση «Feeling the Future» στο Χιούστον έρχεται ως αντίβαρο, με χρώμα.

«Πάντα θεωρούσα ότι μια φωτογραφία δεν χρειάζεται λόγια» λέει η Smith. «Εκφράζω πλήρως στη φωτογραφία μου ό,τι χρειάζεται να εκφράσω. Είναι ένας πλήρης συλλογισμός, και ο θεατής μπορεί να πάρει ό,τι θέλει από αυτόν».

Στον σύνδεσμοτον οποίο ετοίμασε το MoMa για την έκθεση «Projects» προσφέρεται εισαγωγή από την επιμελήτρια εκθέσεων φωτογραφίας Oluremi Onabanjo στην καταγραφή σκηνών δρόμου από τη Ming Smith και στην απεικόνιση εκ μέρους της της εμπειρίας των Μαύρων. Επιπλέον, σε playlist, η Smith ξεναγεί σε τζαζ και μπλουζ που ήταν πηγή έμπνευσης για τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ