ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Cool στέκια για cocktails και φαγητό με διάσημες υπογραφές στο κέντρο της Αθήνας

Cool στέκια για cocktails και φαγητό με διάσημες υπογραφές στο κέντρο της Αθήνας

Τρία μαγαζιά, "τέκνα" διάσημων σεφ, μας προσφέρουν την ιδανική λύση όταν δεν μπορούμε να επιλέξουμε εάν θέλουμε να πάμε για φαγητό ή για ποτό. 

Υπάρχουν εκείνα τα βράδια που όλοι αναζητούμε αυτό το ένα μαγαζί που θα πάμε για να περάσουμε καλά, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνουμε. Θα θέλαμε να φάμε κάτι, αλλά δεν είμαστε σε mood για εστιατόριο, θα θέλαμε να πιούμε κάτι, αλλά δεν νιώθουμε και τόσο διάθεση για μπαρ. Δεν θέλουμε να κάτσουμε σε τραπέζι, θέλουμε μπάρα ή πάσο για να απολαύσουμε σωστά το cocktail μας, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να δοκιμάσουμε ευφάνταστες γεύσεις που θα ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο μας. Μήπως ζητάμε πολλά; Φυσικά και όχι, αφού ο Άρης Βεζενές, ο Νίκος Θωμάς και ο Αθηναγόρας Κωστάκος είναι ξεκάθαρα μέσα στο μυαλό μας!

Nido Athens

Ο Νίκος Θωμάς, chef patron του πολυβραβευμένου Simul, πραγματικά δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως πολύ πρόσφατα απέκτησε και δεύτερο «παιδί» (μαζί με την Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, τον Τριαντάφυλλο Λούζη και τον Γιώργο Γασπαρινάτο), ένα uber-cool και extra-funky gastro bar στην καρδιά του Κολωνακίου, εκεί που μέχρι πέρσι συναντούσαμε το Izakaya, που ακούει στο όνομα Nido Athens. Στο πολύ ατμοσφαιρικό και σέξι Nido, με τα ψηλά stand, τις funky neon φωτεινές επιγραφές, και το μεγάλο μπαρ, το ποτό και το φαγητό «παίζουν» σε ίσες αναλογίες, αφού εδώ δεν ερχόμαστε μόνο για να φάμε ή μόνο για να πιούμε, αλλά για να περάσουμε καλά, να ακούσουμε ωραίες μουσικές, να δοκιμάσουμε φανταστικά cocktails και να μοιραστούμε με τους φίλους μας τις απίθανες, tapas-style γεύσεις με την υπογραφή του Νίκου Θωμά.

Πίσω από τα cocktails αλλά και τα κρασιά «κρύβεται» ο Τριντάφυλλος Λούζης, που τον έχουμε γνωρίσει καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Simul. Το concept της cocktail list είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, άκρως ευρηματικό, αφού μας επανασυστήνει στα classics των ‘90s, οπότε ετοιμαστείτε να γευτείτε ξανά μία νοσταλγική Tequila Sunrise και ένα άτακτο Porn Star Martini, όπως θα έπρεπε να είναι με βάση τα premium spirits, ενώ στη λίστα των κρασιών συναντούμε πάνω από 100 ετικέτες με αρκετές επιλογές ετικετών ήπιας οινοποίησης και πολλά κρασιά σε ποτήρι.

Στο φαγητό, που όπως είπαμε υπογράφει ο Νίκος Θωμάς, υπεύθυνος είναι σε καθημερινή βάση ο Βαγγέλης Μπαλτζάκης, επίσης παλιός γνώριμος από το Simul. Όλα σερβίρονται σε στυλ bar bites και επιλέγουμε ανάμεσα σε στρείδια με jalapenos chutney και γρανίτα από αγγούρι, λαβράκι sashimi, ταρτάρ μοσχάρι με bonito mayo, αλλά και θεϊκό ψωμάκι milkbread με βούτυρο και λαρδί, πατάτες τηγανιτές με fermented κέτσαπ, πανσέτα με κέτσαπ ανανά και μερικές ακόμη εξίσου «ψαγμένες» επιλογές με ιδιαίτερες παρουσιάσεις και σερβιρίσματα.

Info: Λεβέντη 5, Κολωνάκι, τηλ. 2107250226

Loco Taqueria – Tequileria

Ο celebrity-chef Αθηναγόρας Κωστάκος μαζί με το Λευτέρη Γεωργόπουλο (βλ. The Clumsies, Frater & Soror, Theory, Enkelt κλπ) και τον Γιώργο Φιταγορίδη (βλ. Kuko’s the Bar), που άνοιξαν πριν περίπου ένα χρόνο το Loco, ξέρουν καλά από χρυσές συνταγές επιτυχίας, αφού εδώ ερχόμαστε για κορυφαία tequila-based cocktails και αυθεντικές μεξικανικές γεύσεις με την ίδια ακριβώς λαχτάρα. Η τεράστια μπάρα, που ταυτόχρονα αποτελεί και την ανοικτή κουζίνα, δεν κρύβει μυστικά, και οι γευστικές προτάσεις του Αθηναγόρα Κωστάκου, μαζί με τα cocktails του Νίκου Σουρμπάτη, κομπλιμεντάρονται εξαιρετικά από την χαλαρή και fun ατμόσφαιρα και μας προσφέρουν απλόχερα ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική, χωρίς να χρειαστεί ούτε καν να δούμε αεροπλάνο.

Λαχταριστά tacos, ολόφρεσκες σαλάτες, άκρως μεξικανικά ορεκτικά και ιδιαίτερα ceviche μπλέκονται με το σιγομαγειρεμένο barbacoa αρνί και το ελληνικό καβούρι με μαύρο ριζότο και το αποτέλεσμα μας κάνει να θέλουμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στα ψηλά stand και τα άνετα τραπέζια της Καλαμιώτου. Να σημειώσουμε πως τα viral churros δεν πρέπει με τίποτα να λείψουν από την παραγγελία σας. Στη λίστα των cocktails φυσικά οι μαργαρίτες – σε 8 διαφορετικές εκδοχές- έχουν την τιμητική τους, ενώ η κατηγορία tequila & mezcal cocktails κρύβει μικρά διαμαντάκια, όπως το Agavoni ή το Oaxaca to Manhattan.

Info: Καλαμιώτου 15, Αθήνα, 210 3318778

Birdman

To Birdman του Άρη Βεζενέ έπιασε τον παλμό before it was cool, αν και ο διάσημος και πολλάκις βραβευμένος σεφ και restauranteur είναι γνωστό πως περισσότερο δημιουργεί τάσεις παρά τις υπηρετεί. Το Birdman προσγειώθηκε στην πόλη πριν κάποια χρόνια και ευθύς εξαρχής έγινε talk of the town, αφού έκανε ουσιαστικά πράξη και χάρισε στο αθηναϊκό κοινό ένα αυθεντικό Jap bar & grill, που συνδυάζει αριστοτεχνικά τις after-hours «καντίνες» του Τόκυο με τα jazz kissa-style record bars της Ιαπωνίας, χωρίς καμία περιττολογία και φλυαρία. Οι φανταστικές μουσικές του Birdman ήρθαν και έδεσαν με τα ψαγμένα ιαπωνικά ουίσκι και τις ανοικτές φωτιές της κουζίνας, και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε, όταν το ζητούμενό μας είναι μία ωραία βραδιά στο κέντρο, κάπου που να μην είναι «μία από τα ίδια».

Εδώ μάθαμε τα Sando -τα ιαπωνικά σάντουιτς-, εδώ γεννήθηκε το πιο viral smash burger της πόλης, εδώ αφηνόμαστε στα χέρια του σεφ για επιλογές σε nigiri και yakitori. Στο μπαρ, «βασίλειο» του bar manager του Birdman, αλλά και του Vezene, και του Vezene Santorini και του Ikigai Market, Τίτου Καριπίδη αντανακλάται ξεκάθαρα όλος ο σεβασμός και η εκτίμηση στην Ιαπωνική κουλτούρα, αφού στα ράφια η συλλογή από ιαπωνικά ουίσκι εντυπωσιάζει σε εύρος και σπανιότητα, ενώ και η κολεξιόν από σάκε δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Artisanal μπύρες και φυσικά κρασιά επίσης έχουν την τιμητική τους, ενώ η λίστα με τα cocktails είναι αριστοτεχνικά μελετημένη ώστε να στέκεται επάξια, να αναδεικνύει και να αναδεικνύεται από τις γεύσεις που συναντούμε στο μενού.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε, εν είδει μικρής γευστικής παρένθεσης, πως η αγάπη του Άρη Βεζενέ για την Ιαπωνία πάρα πολύ πρόσφατα μας έδωσε και άλλο ένα διαμαντάκι, λίγο πιο πάνω επί του ίδιου δρόμου (Σκούφου 15), το ολοκαίνουριο Ikigai Market μέσα στο οποίο βρίσκουμε πια υπαρκτή και ανοικτή σε όλα τα βλέμματα κουζίνα του διάσημου Ekiben. Το Ikigai Market είναι ένα «παντοπωλείο» -δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω- όλων των ειδών ιαπωνικής μαγειρικής, και μάλιστα σε αποκλειστική εισαγωγή άκρως αυθεντικών και ψαγμένων labels, που ταυτόχρονα είναι και κάβα και είναι και κρεοπωλείο, αλλά είναι και το σημείο που μπορείς να απολαύσεις επί τόπου τις γεύσεις του Ekiben σε 4 μόλις θέσεις μπροστά στην ανοικτή κουζίνα. Σε μελλοντικό άρθρο θα αναφερθούμε και πιο αναλυτικά σε αυτό το φανταστικό πραγματικά concept που αξίζει τις προσοχής μας.

Info: Βουλής 35 & Σκούφου 2, Σύνταγμα, 210 3212800

ΔΗΜΟΦΙΛΗ