ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πιάνουμε το Μάη μέσα στη φύση με αυθεντικές farm to table εμπειρίες

Πιάνουμε το Μάη μέσα στη φύση με αυθεντικές farm to table εμπειρίες

Farm to table εμπειρίες, εντός και εκτός των στενών ορίων της Αττικής, μας εμπνέουν για να πιάσουμε το Μάη με τον πιο γευστικό τρόπο ανάμεσα σε δέντρα, λουλούδια και ζωάκια της φάρμας.

Η 1η του Μάη απαιτεί μαγιάτικα στεφάνια από πολύχρωμα λουλούδια του αγρού και χαρούμενες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα στη φύση. Παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς μερικές προτάσεις για πραγματικές farm-to-fork εμπειρίες, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και ολάνθιστα τοπία, ώστε και να πιάσετε το Μάη και να απολαύσετε αυθεντικές γεύσεις με υλικά απευθείας από το μποστάνι που απλώνεται γύρω σας.

Alepochori Experience

To Soil του πολυβραβευμένου σεφ Τάσου Μαντή μάλλον δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, ιδίως αφού έλαβε και το πρώτο του αστέρι Michelin μέσα στο 2022. Ίσως όμως να μην γνωρίζετε πως το Soil οφείλει το Green Star, που έλαβε επιπλέον του πρώτου του αστεριού από τον κορυφαίο γαστρονομικό οδηγό, στη βιώσιμη γαστρονομική του προσέγγιση και στον ιδιόκτητο «κήπο» του εστιατορίου στο Αλεποχώρι, που πλέον μπορούμε να επισκεφθούμε για να βιώσουμε από κοντά το Alepochori Experience.

Πιο συγκεκριμένα η γήινη φιλοσοφία του εστιατορίου παρουσιάζεται σε όλο της το φάσμα μέσα από το “Alepochori Experience”, εκεί όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει τη βιώσιμη γαστρονομία και τις μεθόδους με τις οποίες οι πρώτες ύλες τροφοδοτούν το εστιατόριο. Η παραγωγή του κήπου, τα βότανα και τα λουλούδια αποτελούν την πυξίδα για τη σύλληψη και τη δημιουργία των πιάτων του Soil σε καθημερινή βάση και για πρώτη φορά το εστιατόριο δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει συνολικά τη “farm to table” προσέγγισή του. Το “Alepochori Experience” ξεκινά από το σπίτι του Soil στο Παγκράτι και συνεχίζεται στον κήπο στο Αλεποχώρι με ξεναγούς τον σεφ Τάσο Μαντή και τον πατέρα του, τον “μαστρο-Μπάμπη”. Εκεί μια μοναδική βιωματική εμπειρία γεύσης και επαφής με τη φύση ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη που έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλες τις αγνές πρώτες ύλες. Μαζί με τον σεφ και την εξειδικευμένη ομάδα του Soil συλλέγουμε τα βότανα τα οποία στη συνέχεια δοκιμάζουμε σε πιάτα, ανακαλύπτοντας την αξία και τα οφέλη της εποχικής καλλιέργειας, αλλά και τον πλούτο και την κληρονομιά της ελληνικής γης.

Το “Alepochori Experience” ολοκληρώνεται στο νεοκλασικό του Soil στο Παγκράτι, στο chefs table μέσα από την ανοιχτή κουζίνα και την άμεση επικοινωνία με τη δημιουργική διαδικασία της ομάδας. Όλα όσα συλλέχθηκαν νωρίτερα στον κήπο στο Αλεποχώρι αναγεννιούνται σε συνταγές γήινης φιλοσοφίας με τον σεφ Τάσο Μαντή να επιμελείται τα πιάτα και να μας μυεί στη δική του γαστρονομική φιλοσοφία. Μια φιλοσοφία που είναι βαθιά ριζωμένη στη γη, στις αρχές της βιωσιμότητας και της zero waste πολιτικής. Τα επιλεγμένα κρασιά από τον διεθνή και ελληνικό αμπελώνα συντροφεύουν και αναδεικνύουν τις γεύσεις. Η εμπειρία είναι διαθέσιμη μόνο μέσω κράτησης.

The Margi Farm

Το γνωστό και βραβευμένο ξενοδοχείο The Margi στη Βουλιαγμένη έχει ένα καλά κρυμμένο και πολύ γευστικό «μυστικό», την ιδιόκτητη φάρμα του στα Καλύβια Αττικής. Η πανέμορφη The Margi Farm που εκτείνεται σε 20 στρέμματα γεμάτη δέντρα, φυτά και λουλούδια και είναι περιτριγυρισμένη από αμπελώνες και ελαιόδεντρα, δημιουργήθηκε το 2015 και από τότε καλωσορίζει τους επισκέπτες της, προσφέροντάς τους αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες μέσα στη φύση.

Ο Executive Chef του ξενοδοχείου, ο πολυβραβευμένος Παναγιώτης Γιακαλής, εμπνέεται από τα βιολογικά λαχανικά, τα φρούτα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα αυγά και το τυρί, που παράγονται μέσα στη The Margi Farm, και δημιουργεί τα μοναδικά του πιάτα στα εστιατόρια του ξενοδοχείου, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζει και τα υπέροχα μενού για τα παραδοσιακά γεύματα που απολαμβάνουμε στη φάρμα και βασίζονται φυσικά στα προϊόντα της κάθε εποχής.

Η εμπειρία της φάρμας περιλαμβάνει από ξενάγηση στο λαχανόκηπο και τη συγκομιδή των δικών μας λαχανικών μέχρι live cooking shows και τάισμα των ζώων, ενώ μπορούμε να αγοράσουμε και το αγνό λάδι της φάρμας για το σπίτι μας. Φυσικά εδώ μέσα στη φύση και το πράσινο θα απολαύσουμε και τις αυθεντικές γεύσεις του μενού με τα καλούδια της γης που μας περιβάλλει. Η εμπειρία The Margi Farm διατίθεται μόνο κατόπιν κράτησης και συστήνεται για μεγάλες παρέες και οικογένειες.

Περιβόλι στη Βάρη

Μία διαφορετική πρόταση για αυθεντική farm to fork εμπειρία μας επιφυλάσσει το Περιβόλι στη Βάρη, ένα περιβόλι που λειτουργεί με τις αρχές τις Αναγεννητικής Γεωργίας και ταυτόχρονα σερβίρει τα πιο λαχταριστά πιάτα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας στο εστιατόριό του, ανάμεσα στα μποστάνια, τη λιμνούλα και τα δέντρα του.

Το Περιβόλι στη Βάρη είναι μια ιδανική επιλογή για επιστροφή στη φύση χωρίς να χρειαστεί να φύγεις από την Αθήνα, με το εστιατόριο να συλλέγει την τροφή από τη φύση και εν συνεχεία να κλείνει τον κύκλο της τροφής, αφού απορροφά την συγκομιδή, την πλαισιώνει με αγνές πρώτες ύλες μικρών ντόπιων παραγωγών, και την προετοιμάζει καθημερινά ώστε να την απολαύσει ο εκάστοτε επισκέπτης περιστοιχισμένος από τα παρτέρια που την προσέφεραν. Η Κουζίνα στο Περιβόλι της Βάρης είναι βαθιά εποχική και έχει ως αφετηρία τη διαθεσιμότητα των υλικών στα παρτέρια, που αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο φυτό ώστε να τα απολαμβάνουμε στην ακμή τους.

Εκτός από το εστιατόριο εδώ θα συναντήσουμε αγροτουριστικές εμπειρίες, όπως γευσιγνωσίες και σεμινάρια, ένα μικρό μοντέρνο ελαιοτριβίο ψυχρής έκθλιψης, ένα μικρό deli με φρέσκα προϊόντα της φάρμας και άλλα μικρών τοπικών παραγωγών, το κοτοτρακτέρ, ένα διαφορετικό κοτέτσι, που προστατεύσει τις κότες ενώ αυτές σκαλίζουν τη γη, και πολλά ακόμη και εξαιρετικά ενδιαφέροντα, που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους φυσιολάτρεις, και όχι μόνο.

Farm to table εμπειρίες εκτός Αθηνών

Ζάκυνθος

To πανέμορφο Lesante Cape, το πολυτελές resort που μας συστήθηκε μόλις πέρσι στο νησί της Ζακύνθου ως το "πρώτο γαστρονομικό ξενοδοχείο" και έκλεψε την καρδιά των λάτρεων της γαστρονομίας και των premium hospitality εμπειριών και όχι μόνο, έχει στο γευστικό του τιμόνι τον βραβευμένο σεφ Άγγελο Μπακόπουλο, ο οποίος έχει μεγάλη αγάπη για την βιώσιμη και την farm to table φιλοσοφία. Έτσι ήδη από πέρσι έβαλε μπροστά, πέρα από τα συνολικά 5 εξαιρετικά εστιατόρια του ξενοδοχείου, να λανσάρει και ένα αυθεντικό Farm to Table εστιατόριο, που φέτος ανοίγει και επίσημα τις πόρτες του. Όλα τα εστιατόρια προμηθεύονται τα λαχανικά τους από το ιδιόκτητο μποστάνι του resort, πάντα με γνώμονα το sustainability και τη zero waste φιλοσοφία, αλλά το Bostani Project πηγαίνει τα πράγματα ακόμη πιο πέρα με τη δυνατότητα περιήγησης και ξενάγησης στα 15 στρέμματα του μποστανιού, συγκομιδής των λαχανικών μας και live cooking της συγκομιδής μας σε ξυλόφουρνο εκεί μπροστά μας για μία αυθεντική farm to fork εμπειρία. Επίσης στο Lesante Cape στο μέλλον θα υπάρχει και ελαιώνας για παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου αλλά και αμπελώνας για signature βιολογικό κρασί.

Σπέτσες

Το Μποστάνι του Ποσειδωνίου, όπως είναι γνωστό, αποτελεί την οργανική φάρμα του εμβληματικού ξενοδοχείου των Σπετσών, Poseidonion Grand Hotel, στην οποία η γνήσια αγάπη της οικογενείας των ιδιοκτητών για τις Σπέτσες συναντά τις παραδοσιακές γεύσεις. Τα υλικά συλλέγονται κατευθείαν από τη γη και δημιουργούνται ολόφρεσκα πιάτα γεμάτα από τα αρώματα και τις γεύσεις του νησιού με την φροντίδα του Executive Chef του ξενοδοχείου Θεολόγου Αμηρά και της ομάδας του. Εδώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική al-fresco γευστική εμπειρία και να ανακαλύψουν τις γαστρονομικές παραδόσεις της Ελλάδας σε ένα πανέμορφο περιβάλλον με θέα το νησί των Σπετσών μέχρι τη θάλασσα και ανάμεσα σε δέντρα και μποστάνια στην κορυφή μίας καταπράσινης πλαγιάς. Υπάρχει και η δυνατότητα για επί τόπου μαθήματα μαγειρικής με τα προϊόντα που συλλέξαμε μόνοι μας από το μποστάνι, μία εμπειρία που κανείς δεν θα έπρεπε να χάσει!

Μεσσηνία

Η Costa Navarino ήταν από τους πρώτους που εισήγαγε τα farm to table concepts στη χώρα μας, way before it was cool, αφού άλλωστε και η φιλοσοφία της βιωσιμότητας, του zero waste και της σύνδεσης του ατόμου με το φυσικό περιβάλλον είναι χαραγμένη στο DNA του brand. Η Costa Navarino θυμίζουμε πως έχει και τα Navarino Icons, μία σειρά από βιολογικά και τοπικά προϊόντα με την υπογραφή του ομίλου, όπως λάδι από τους ελαιώνες τους, μέλι από τα μελίσσια τους, βότανα από το βοτανόκηπό τους κλπ. Τα μποστάνια, οι κήποι και οι ελαιώνες της Costa Navarino είναι επισκέψιμοι και μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη, με αμέτρητα workshops και sessions να διοργανώνονται μέσα σε κάθε σεζόν, ώστε οι φιλοξενούμενοι να μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Μεσσηνιακή γη και τα προϊόντα της, αλλά και να μάθουν να δημιουργούν τοπικές συνταγές και πολλά ακόμη. Πέρα από όλες τις υπόλοιπες δράσεις και ενέργειες που αφορούν τις farm to table εμπειρίες, εδώ θα βρούμε και το εστιατόριο Flame που δημιουργεί γεύσεις εμπλουτισμένες με τα προϊόντα των κήπων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ