ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Athens Jazz: Πλησιάζει η μεγάλη γιορτή της τζαζ στην Τεχνόπολη

Athens Jazz: Πλησιάζει η μεγάλη γιορτή της τζαζ στην Τεχνόπολη
Η μεγάλη γιορτή της τζαζ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ένα πολυσυλλεκτικό line-up με 21 καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της παγκόσμιας τζαζ σκηνής και μια σειρά από παράλληλες δράσεις συνθέτουν τη φετινή ξεχωριστή Athens Jazz εμπειρία!

H μεγάλη γιορτή της τζαζ πλησιάζει! Το Athens Jazz, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην Ελλάδα, έρχεται πιο δυναμικό από ποτέ από τις 22 έως τις 29 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό, διεθνές line-up που εκφράζει στο απόλυτο τον χωρίς μουσικά όρια χαρακτήρα της τζαζ.

H μεγάλη γιορτή της τζαζ πλησιάζει

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης, που αποτελεί το καθιερωμένο ραντεβού των μουσικόφιλων της Αθήνας, και όχι μόνο, μας δίνει για 22η χρονιά την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά και με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης όλες τις τάσεις της τζαζ παγκοσμίως μέσα από 21 συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και ανερχόμενων σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστώντας το φεστιβάλ ένα από τα πιο πολυσυλλεκτικά των τελευταίων χρόνων.

Όπως πάντα, η πρώτη μέρα του Athens Jazz αφιερώνεται στην ελληνική τζαζ σκηνή, παρουσιάζοντας τα τρία εγχώρια σχήματα που επέλεξε η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ. Έτσι, τη Δευτέρα 22 Μαΐου, το πολλά υποσχόμενο κουαρτέτο Thomas Mitrousis Quartet κηρύσσει την έναρξη ως η νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ, με μια εντυπωσιακή ηχητική ποικιλομορφία επιρροών από τη μοντέρνα τζαζ ως και την κλασική και post-rock μουσική.

Ακολουθεί το Nefeli Fasouli Quintet από την κατηγορία Jazz+ που ενώνει την αφροαμερικανική τζαζ με τους ελληνικούς folklore ήχους, ενώ το Spiral Trio, ένα από τα πιο σημαντικά τζαζ τρίο της χώρας μας με διεθνή υπόσταση και προβολή, θα κλείσει την πρώτη μέρα ως η επίσημη ελληνική συμμετοχή του φεστιβάλ.

Το διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανοίγει τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, την Τρίτη 23 Μαΐου, η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Veronika Harcsa από την Ουγγαρία, η οποία, με την ερμηνευτική δύναμη που την διακρίνει, προσεγγίζει μαζί με τον κιθαρίστα Bálint Gyémánt μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων, με ήχους τόσο από τον χώρο της σύγχρονης τζαζ όσο και της κλασικής.

Τη διαδέχεται ο νεαρός Βέλγος μπασίστας Jonathan Collin-Bouhon που, με βασική κατεύθυνση την τζαζ αλλά και με συνθέσεις που δεν περιορίζονται σε αυτήν, έρχεται με την ομάδα μουσικών του για να παρουσιάσει φρέσκιες μελωδίες με ονειρικό ηχόχρωμα αλλά και διασκευές σε κλασικά κομμάτια. Ακολουθεί το Gard Nilssen Acoustic Unity, το γκρουπ που εκπροσωπεί επάξια την πλούσια νορβηγική τζαζ σκηνή και κυκλοφόρησε πέρυσι το ντεμπούτο του στην εμβληματική δισκογραφική εταιρεία ECM, με ένα άκρως μελωδικό και αυτοσχεδιαστικό, ακουστικό live.

Την Τετάρτη 24 Μαΐου το δυναμικό κουαρτέτο του AJS Quartet (Albanian Jazz Society), που αποτελεί την πρώτη αλβανική συμμετοχή στην ιστορία του φεστιβάλ, ξεκινά τη βραδιά με βαλκανικούς ήχους και ρυθμούς. Το πιο δημοφιλές τζαζ γκρουπ της γειτονικής μας χώρας θα δώσει τη σκυτάλη στο Rembrandt Trio, το σχήμα του Ολλανδού πιανίστα Rembrandt Frerichs με την ευρεία γκάμα που φτάνει μέχρι και στους μουσικούς πολιτισμούς του αραβικού κόσμου. Ακολουθεί η εκρηκτική μπάντα των Tygroo από την Τσεχία που, με οδηγό τα πνευστά και τα κρουστά τους, θα μας παρασύρουν σε απρόβλεπτες μουσικές διαδρομές, όπου παραδοσιακοί βαλκανικοί και εβραϊκοί ήχοι συναντούν το funk, το hip hop, την disco, το dubstep και την electro-pop με συναρπαστικά αποτελέσματα.

Στην πρώτη εμφάνιση της Πέμπτης 25 Μαΐου μας υποδέχεται ο πιανίστας Joel Lyssarides, το ανερχόμενο αστέρι της σουηδικής τζαζ σκηνής αλλά και της ευρύτερης ευρωπαϊκής που βαδίζει σταθερά με το τρίο του το μονοπάτι της αφηγηματικής, μελωδικής τζαζ. Με τη σταθερή φρεσκάδα που τους χαρακτηρίζει, οι Δανοί Ι Think You’re Awesome ανεβαίνουν έπειτα στη σκηνή και παρουσιάζουν τον μουσικό ορίζοντά τους: από τη σκανδιναβική progressive ambient ή την απλή folk, μέχρι τους αφρικανικούς ρυθμούς ή την κλασική τζαζική φόρμα, κάθε τους δίσκος κρύβει πάντα κάτι διαφορετικό.

H μεγάλη γιορτή της τζαζ πλησιάζει

Για το τέλος, εκπροσωπώντας την Ελβετία, ο θρυλικός Erik Truffaz με την 30χρονη ενεργή μουσική παρουσία που τον έχει καθιερώσει ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης τζαζ διεθνώς, μοιράζεται με το κοινό τις σπουδαίες straight jazz, hip hop, drum 'n' bass και world ηχορυθμίες του, σε ένα live στο οποίο θα ξεδιπλώσει την ξεχωριστή πολυμουσικότητά του.

Την Παρασκευή 26 Μαΐου θα δούμε τους Quintedo από την Κύπρο, το ολόφρεσκο γκρουπ του σαξοφωνίστα Μάριου Χαραλάμπους με ρεπερτόριο από όλο το φάσμα της τζαζ, λίγο πριν οι ανερχόμενοι Candlelight Ficus από την Αυστρία μάς παρασύρουν σε ένα feelgood και άκρως ανεβαστικό μουσικό ταξίδι με ασταμάτητο groove, δυνατές ποπ μελωδίες και εμφανείς αναφορές που φτάνουν από τους Vulfpeck στον John Mayer μέσω του… Michael Jackson! Η Παρασκευή κλείνει με άρωμα Eurovision από τον Ιταλό Raphael Gualazzi, τον τραγουδιστή, πιανίστα και συνθέτη που επανέφερε τη χώρα του στον δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό. Ο Gualazzi περνά με ευκολία από τη τζαζ στο μπλουζ, τόσο στις παραδοσιακές τους μορφές όσο και στις πιο σύγχρονες, διατηρώντας παράλληλα όλη την παράδοση του ιταλικού ποπ τραγουδιού.

Το Σάββατο 27 Μαΐου το κοινό θα απολαύσει τη Γερμανίδα καλλιτέχνιδα KID BE KID, ένα φαινόμενο της σύγχρονης, πολυμορφικής μουσικής σκηνής του Βερολίνου: τραγουδά και κάνει beatboxing ταυτόχρονα, παίζει δεξιοτεχνικά στο πιάνο ή στα ηλεκτρονικά πλήκτρα, ενώ με τη μοναδική σκηνική της παρουσία στήνει ένα απολαυστικό σόου. Οι bOZMA ακολουθούν στη σκηνή με έναν explosive jazz χαρακτήρα που δεν γνωρίζει αισθητικούς φραγμούς και απλώνεται άνετα στο χώρο του ροκ ή της παραδοσιακής μουσικής με ανοιχτούς ορίζοντες αλλά και σε ηλεκτρονικά τοπία.

Η βραδιά ολοκληρώνεται με το τρίο του Ισπανού πιανίστα Daniel García Diego, ο οποίος αντανακλά το λαμπρό μέλλον της Ευρωπαϊκής τζαζ, μπολιάζοντας μουσικά ρεύματα όπως η τζαζ και το φλαμένκο, η κλασική και η λαϊκή ισπανική μουσική, το ροκ και η ηλεκτρονική μουσική, με έναν τρόπο πάντα δημιουργικά συναρπαστικό και αισθητικά καθαρό.

H μεγάλη γιορτή της τζαζ πλησιάζει

Η Κυριακή 28 Μαΐου ξεκινά με τον έμπειρο σαξοφωνίστα Maxime Bender από το Λουξεμβούργο. Με πεδίο δράσης την ευρεία σύγχρονη και αυτοσχεδιαστική μελωδική τζαζ και με εμφανείς σόουλ και ροκ επιδράσεις, ο μουσικός κόσμος του Maxime Bender “Universal Sky” δεν παγιδεύεται σε περιοριστικές ταμπέλες.

Στη συνέχεια, έρχεται ο Ισραηλινός πιανίστας Guy Mintus που αναμειγνύει δημιουργικά τις μουσικές ρίζες του από τη Μέση Ανατολή με τις κλασικές και τζαζ φόρμες και τεχνοτροπίες, φτιάχνοντας έτσι ένα ιδιαίτερο ηχητικό κράμα. Τέλος, στο stage ανεβαίνει ο Βρετανός Jackson Mathod. Ως τρομπετίστας, πολυ-οργανίστας και τραγουδιστής, στρέφεται σε μια ευφορική jazz fusion, ικανή να διαχέει συναισθήματα.

Και φέτος, την Athens Jazz εμπειρία συμπληρώνουν μια σειρά από συναρπαστικές παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός Τεχνόπολης. Όσοι βρεθούν στην Τεχνόπολη τις ημέρες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση φωτογραφίας της ομάδας METAPolis, την πλούσια και πάντα δημιουργική νομαδική αγορά του Meet Market και την ευρεία γκάμα δίσκων του Vinyl Market που θα δώσει φέτος για πρώτη φορά το παρών, σε ένα τριήμερο με απολαυστικό άρωμα βινυλίου!

H μεγάλη γιορτή της τζαζ πλησιάζει

Το νέο περίπτερο-meeting point του «Jazz Solidarity Network», ιδανικό για τζαζ συζητήσεις θα περιμένει τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ λίγες ώρες πριν την έναρξη των live, μικροί και μεγάλοι -τζαζίστες ή μη!- θα μπορούν να επισκεφτούν με ελεύθερη είσοδο το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

H μεγάλη γιορτή της τζαζ πλησιάζει

Για το τέλος κρατάμε το ξεχωριστό Club Program που φέτος φέρνει στο Main Stage του γειτονικού Gazarte ένα κορυφαίο όνομα της παγκόσμιας τζαζ, τον εμβληματικό συνθέτη και μουσικό Roy Ayers που θα γκρουβάρει για τελευταία φορά στη χώρα μας στο πλαίσιο του «Farewell Tour» αλλά κι ένα μοναδικό live show πάρτι με up-beat DJ set από τον ραδιοφωνικό σταθμό Kosmos 96.3. Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα και #JazzBeThere!

**Για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία jazzy news, ακολουθήστε τις σελίδες του Athens Jazz στα Facebook & Instagram και μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe στο κανάλι του Athens Jazz στο Youtube. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο website του φεστιβάλ athensjazz.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ