ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Καννών: Ένας... Μέσι κατέκτησε και το βραβείο «Palm Dog»

Φεστιβάλ Καννών: Ένας... Μέσι κατέκτησε και το βραβείο «Palm Dog»
AP Photo

Ακολουθώντας την ένδοξη πορεία του ποδοσφαιριστή συνονόματού του, ένας συνοριακός σκύλοςκόλεϊ με το όνομα «Μέσι» βραβεύτηκε με τον Φοίνικα Σκύλου για τον κρίσιμο ρόλο του στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος στην αγαπημένη ταινία των Καννών «Ανατομία μιας πτώσης».

Το βραβείο Palm Dog, που χαρακτηρίζεται ως το βραβείο με τις «πιο πολλές πατούσες» στο σκυλίσιο σινεμά, έχει γίνει το πιο καυτό εισιτήριο του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας, προσελκύοντας influencers, λάτρεις των σκύλων και δημοσιογράφους που χαίρονται να τους τρέχουν τα σάλια στο μικρόφωνο.

Φέτος υπήρχαν μόνο όρθιοι στον κατάμεστο παραθαλάσσιο χώρο απονομής των βραβείων, καθώς ο μακροχρόνιος οικοδεσπότης και ιδρυτής Τόμπι Ρόουζ προκάλεσε γκρίνιες για το παραδοσιακό του μπαράζ από λογοπαίγνια με σκυλιά και επέπληξε τους γούνινους παρευρισκόμενους για τα γαβγίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης.

Ο συνοριακός σκύλος «Μέσι» χαιρετίστηκε από την κριτική επιτροπή για «μία από τις καλύτερες ερμηνείες που έχουμε δει ποτέ» στην ταινία της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Τζουστίν Τριέ.

Στο ρόλο του “Snoop”, «παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πλοκή και εντυπωσίασε ιδιαίτερα την κριτική επιτροπή με μια δραματική σκηνή όπου προσομοιώνει πειστικά μια ασθένεια».

Ο κριτικός του Guardian Πίτερ Μπράντσο – μέλος της κριτικής επιτροπής – αστειεύτηκε λέγοντας ότι «ο φοίνικας είναι πολύ πιο σημαντικός από τη Χρυσή Μπάλα» – που έχει κερδίσει πολλές φορές ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι, ο οποίος οδήγησε πρόσφατα την ομάδα του στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ένα τιμητικό μεγάλο βραβείο Palm Dog απονεμήθηκε στον Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, του οποίου η τελευταία ταινία «Το Παλιό Βελανίδι» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή, για μια ζωή που δίνει βασικούς ρόλους σε σκύλους στον κινηματογράφο.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Τα πεσμένα φύλλα», ένα γλυκόπικρο ρομάντζο του σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι, 66 ετών, εμφανίστηκαν στην εκδήλωση για να γαβγίσουν στα φινλανδικά, καθώς παρέλαβαν το βραβείο της κριτικής επιτροπής, που απονεμήθηκε στον σκύλο «Τσάπλιν».

Όπως πάντα, αυτό που ο Ρόουζ ονόμασε «έναν σκύλο που μοιάζει», ανεβαίνει στη σκηνή για να ποζάρει για φωτογραφίες.

«Οι φετινοί σκύλοι χτύπησαν πολλαπλές νότες σε μια τεράστια ποικιλία ειδών, από τρόμο μέχρι ρομαντική κωμωδία και θρίλερ, και διαδραματίστηκαν σε τόπους τόσο διαφορετικούς όσο το Σουδάν, η Νότια Αμερική και η πιο βαθιά βουκολική γαλλική ύπαιθρος», δήλωσε ο Ρόουζ.

Το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο ολοκληρώνεται το Σάββατο με την απονομή του κορυφαίου βραβείου Χρυσός Φοίνικας, με 21 ταινίες να συμμετέχουν φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ