ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Summer in the city: 5 προτάσεις για τις πρώτες καλοκαιρινές εξόδους στην πόλη

Summer in the city: 5 προτάσεις για τις πρώτες καλοκαιρινές εξόδους στην πόλη

Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι στην Αθήνα με επιλογές για όλα τα γούστα, από θερινά σινεμά σε rooftops με finger food από βραβευμένους σεφ μέχρι αστέρια Michelin σε πανέμορφες αυλές!

Η Αθήνα μας είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά το καλοκαίρι την αγαπάμε λίγο περισσότερο, αφού κρύβει εκπλήξεις και μικρούς θησαυρούς για απίθανες «διακοπές στην πόλη» όπου κι αν κοιτάξεις. Από θερινό σινεμά με finger food από πολυβραβευμένους σεφ μέχρι πίτσα και κοκτέιλ σε κατάφυτα roof gardens και από «φλεγόμενα» μπαρ σε καταπράσινους κήπους μέχρι lake dining με ηχηρές υπογραφές ή αστέρια Michelin σε πανέμορφες αυλές, το κλεινόν άστυ είναι πιο έτοιμο από ποτέ να υποδεχτεί το καλοκαίρι, και εμείς το ίδιο.

Lake dining με διεθνή υπογραφή

Η λίμνη της Βουλιαγμένης δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, αφού διαχρονικά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα meeting points των Νοτίων -και όχι μόνο- προαστίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως τώρα κάτι έχει αλλάξει, και δεν εννοούμε στο μαγευτικά απόκοσμο σκηνικό της, αλλά στην γευστική της διάσταση. Ο λόγος για το εστιατόριο AbraOvata που φωλιάζει εκεί και φέτος συνεργάζεται με τον εξαιρετικό και διεθνώς up-and-coming executive chef John Σκοτίδα (βλ. τα άκρως επιτυχημένα Mazi και Suzi Tros στο Λονδίνο), ο οποίος μάλιστα αναλαμβάνει για πρώτη φορά εστιατόριο στην Αθήνα.

Έτσι λοιπόν κάτω από την επιβλητική σκιά του βράχου και δίπλα στα πάντα ζεστά νερά της λίμνης απολαμβάνουμε ένα μενού που ο ταλαντούχος σεφ εμπνέεται από τους τόπους καταγωγής και διαμονής του (μητέρα από τις Φιλιππίνες, πατέρας από τη Λευκάδα, μεγάλωμα στον Παναμά και ενηλικίωση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου) και συνδυάζει με μαεστρία την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με λατινοαμερικανικές και ασιατικές νότες, δημιουργώντας τελικά μία αυθεντική fusion και εντελώς sui generis μαγειρική πραγματικότητα. Η «κακαβιά» αστακού με udon noodles, XO sauce και ούζο μιλάει από μόνη της για τη φιλοσοφία του σεφ.

Info: Λίμνη Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη, 210 8962220

Michelin κάτω από τα αστέρια

Σε μία από τις ομορφότερες αυλές του Κεραμεικού υποδέχεται το καλοκαίρι το βραβευμένο με αστέρι Michelin CTC και ο εξαιρετικός σεφ και συνιδιοκτήτης τού Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Το εμβληματικό νεοκλασσικό κτήριο που αποτελεί το «νέο» σπίτι του πολυβραβευμένου εστιατορίου εδώ και τρία πλέον χρόνια επιτρέπει τους θερινούς μήνες να γευόμαστε την εμπνευσμένη ελληνική δημιουργική κουζίνα του σεφ κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό. Με το λευκό μάρμαρο και το μαύρο μέταλλο να πρωταγωνιστούν στο προσεγμένα λιτό design του κήπου, οι γεύσεις εμπνέονται από Ελλάδα και έρχονται στο σήμερα μέσα από μοντέρνες τεχνικές, insta-worthy παρουσίαση και φυσικά περισσό μαγειρικό ταλέντο, προσφέροντάς μας μία αυθεντική fine dining εμπειρία.

Μάλιστα αυτή τη σεζόν το CTC ετοιμάζει και ένα άκρως διαδραστικό «καλωσόρισμα» κατά το οποίο οι καλεσμένοι θα ξεναγούνται στον κήπο, κάνοντας μικρές γευστικές στάσεις, πριν τελικά φτάσουν στο τραπέζι τους. «Θέλουμε να ξεναγούμε τους επισκέπτες μας στην ιστορία του εστιατορίου μας μέσα από μία μικρή interactive και άκρως γευστική βόλτα στις διάφορες γωνιές του κήπου μας», εξηγεί ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ενώ εμείς ονειρευόμαστε τις χυλοπίτες από καλαμάρι μαγειρεμένες σε beurre blanc τομάτας με γραβιέρα Πάρου και λάδι από κυκλαδίτικα αρωματικά που πήρε το μάτι μας στο καλοκαιρινό μενού.

Info: Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 7228812

Η πιο κομψή εμπειρία θερινού σινεμά

Δεν υπάρχει τίποτα που να φωνάζει «καλοκαίρι» όσο το opening των θερινών σινεμά. Τώρα εάν στην εξίσωση προσθέσεις αγαπημένες κλασσικές ταινίες, το πιο κομψό rooftop της πόλης, μία καταγάλανη πισίνα, θέα στο λόφο του Λυκαβηττού και finger food από τον πολυβραβευμένο σεφ Αστέριο Κουστούδη και την ομάδα του, μόλις έφτιαξες το Pool Your Cinema, που στις 8 Ιουνίου επιστρέφει στον 7ο όροφο της Μεγάλης Βρεταννίας.

Έτσι και αυτό το καλοκαίρι παίρνουμε θέση στις αναπαυτικές πολυθρόνες που στήνονται από Πέμπτη έως Κυριακή γύρω από τη διάσημη GB Pool και απολαμβάνουμε κλασσικές αγαπημένες ταινίες του Hollywood, όπως το Breakfast at Tiffany’s, το American Beauty, τον Dirty Harry και πολλές ακόμη, παρέα με κρασί ή μπύρα και τα βιολογικά χειροποίητα nachos, το απαραίτητο pop corn με θαλασσινό αλάτι, τα κομψά shrimp tempura tacos, την πίτσα με ζυμάρι αργής ωρίμανσης, τα λαχταριστά Black Angus mini cheeseburger, τα ιδιαίτερα chicken sausage corn dogs, και φυσικά το δροσιστικό παγωτό που έρχεται να κλείσει με τον πιο γλυκό τρόπο την πιο μοναδική καλοκαιρινή εμπειρία σινεμά στην πόλη!

Info: Βασιλέως Γεωργίου 1Α, Σύνταγμα, 210 3330000

Ο πιο διάσημος κήπος της Αθήνας

Νομίζω πως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως δεν υπάρχει πιο όμορφος κήπος στην πόλη από τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου το Fuga Restaurant μας υποδέχεται τους καλοκαιρινούς πια μήνες κάτω από τα δέντρα και με το πυκνό πράσινο να μας περιβάλλει από παντού. Το Fuga λοιπόν μόλις άνοιξε τις καλοκαιρινές πόρτες του και έχει πολλά και πολύ όμορφα νέα να μοιραστεί μαζί μας, με τον πολύ ταλαντούχο σεφ Μίλτο Κώτση να ηγείται της κουζίνας, την άρτι αφιχθείσα εκ Λονδίνου με πολλές περγαμηνές Yuka Aoyama να αναλαμβάνει το sushi section και την Γεωργία Γεωργακοπούλου (βλ. Bar Manager των πολυβραβευμένων The Clumsies) να έχει σχεδιάσει ένα cocktail menu που συναρπάζει στο κυριολεκτικά «φλεγόμενο» μπαρ του εστιατορίου.

Σε αυτό το μαγικό σκηνικό, με τα πουλάκια να τιτιβίζουν ακόμη πριν πέσει εντελώς ο ήλιος και να σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε κάποια ολάνθιστη εξοχή, απολαμβάνουμε το νέο μενού, που ισορροπεί ανάμεσα στις ασιατικές και μεσογειακές καταβολές του με περισσή δεξιότητα. Πιάτα, όπως ο γαύρος σε στυλ μιλφέιγ με ένα πολύ κομψό γκασπάτσο αρωματικής τομάτας ή το σιγομαγειρεμένο αυγό με πιπεριές padron, αστακό και τραγανές υφές πατάτας, μαρτυρούν το επίπεδο της κουζίνας, ενώ τα signature rolls αξίζουν της προσοχής μας. Το μπαρ, που κυριολεκτικά παίρνει φωτιά κάθε βράδυ με ειδικό μηχανισμό που φυσικά δεν είναι επικίνδυνος για τους παριστάμενους, απλώς άκρως εντυπωσιακός, βγάζει πολύ νόστιμα αλλά και επίκαιρα cocktails, που ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις και το zero waste mentality.

Info: Π. Κόκκαλη 1 & Βασ. Σοφίας, 210 7242979

Ένα καταπράσινο rooftop

Οι κατάφυτοι κήποι δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται πάντα στο έδαφος, αφού μερικοί μπορούν να ατενίζουν την Αθήνα «αφ’ υψηλού». Το πιο πράσινο rooftop της πόλης ανήκει στο The Foundry Suites Athens, το οποίο μάλιστα φέτος γιορτάζει και τα 5 χρόνια παρουσίας του στη ζωή μας με μοναδικά happenings, απίθανες γεύσεις και μία cocktail list που μυρίζει καλοκαίρι. To πιο speakeasy rooftop garden της Αθήνας μας υποδέχεται ανάμεσα σε κληματαριές, λεβάντες, δεντρολίβανα και ροδιές για να μας προσφέρει την πιο «εξοχική» εμπειρία στην πόλη, κάτω από τα αστέρια και με την Ακρόπολη στο κάδρο, ενώ ατενίζει από ψηλά το λόφο του Φιλοπάππου, το Αστεροσκοπείο, αλλά και την Τεχνόπολη Αθηνών με τη θέα του να φτάνει ως τη θάλασσα.

Εδώ παίρνουμε θέση στους πάγκους και τις μαξιλάρες και απολαμβάνουμε μία επιλογή από τα 10 best seller cocktails που λατρέψαμε μέσα στα τελευταία 5 χρόνια, όπως το Zeus, τη Griega Margarita και τη La Tomatina, μπύρες από ελληνικά microbreweries, αλλά και τα 15 κρασιά Ελλήνων παραγωγών της ανανεωμένης λίστας, τις διάσημες πλέον ολόφρεσκες Neapolitan style πίτσες, που φτιάχνονται live μπροστά μας και ψήνονται στον Gozney Dome φούρνο, αλλά αναμένουμε και με αγωνία τα signature pop up events που έχουν ανακοινωθεί για αυτό το καλοκαίρι και περιλαμβάνουν γαστρονομικές βραδιές, όπως sushi, tacos, burgers, αλλά και full moon parties με guest Dj's και πολλά ακόμη.

Info: Σαρρή 40, Ψυρρή, 211 18 24 604

ΔΗΜΟΦΙΛΗ