ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι Portishead αποτείουν φόρο τιμής στη Τζο Κοξ διασκευάζοντας ABBA

Οι Portishead αποτείουν φόρο τιμής στη Τζο Κοξ διασκευάζοντας ABBA

Το εμβληματικό γκρουπ της trip hop από το Μπρίστολ επιστρέφει με λόγο και αιτία. Πιο επίκαιρο από ποτέ, το SOS των ABBA μετουσιώνεται από pop αριστούργημα σε λυρικό θρήνο στα πρότυπα του ακριβοθώρητου συγκροτήματος και συγκινεί.

Αν και η διασκευή κυκλοφόρησε κάποιους μήνες πριν, ως ένα ακόμη κομμάτι στο soundtrack του “High-Rise” του Μπεν Γουίτλι με τον Τομ Χίντλστον, ένα δυστοπικό ταξίδι βασισμένο στο ομώνυμο φουτουριστικό μυθιστόρημα του J.G. Ballard ("Η Αυτοκρατορία του Ήλιου", "Crash") που δίχασε κριτικούς και κοινό όταν έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο αλλά δικαιώνεται αποκτώντας cult status, το SOS από τους Portishead είναι και η πρώτη τους δουλειά μετά το 2009.

kIndrhGLaUE

Τότε η Μπεθ Γκίμπονς και σύμμαχοι της κυκλοφόρησαν το “Chase the Tear” για φιλανθρωπικούς σκοπούς για να μας χαρίσουν το τελευταίο ολοκληρωμένο album τους, “Third”, την ίδια χρονιά.

Στα μουσικά αυτιά των Portishead to SOS των ABBA από το 1975 γίνεται ένας θρήνος για τον ουμανισμό που χάνουμε και εχθές, το συγκρότημα που επενδύει στο συναίσθημα, κυκλοφόρησε ένα δωρικό video, απλό, ασπρόμαυρο και λιτό στο μήνυμα του.

Αφιερωμένο στη μνήμη της Τζο Κοξ, τη βουλευτή των Εργατικών που δολοφονήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία σε μια από τις πιο τραγικές ιστορίες που θα συνδέονται για πάντα με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το video βρίσκει την Μπεθ Γκίμπονς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο πριν κλείσει με την φράση που θα είναι πάντα ένα κομμάτι της ιστορίας της ΕΕ σήμερα.

“Έχουμε περισσότερα κοινά απ' όσα μας χωρίζουν” είναι το μήνυμα SOS που εκπέμπουν οι Portishead ενάντια στο Μίσος που ορίζει το σήμερα με το απαραίτητο hashtag. Aυτό: #MoreInCommon

724

ΔΗΜΟΦΙΛΗ