ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Led Zeppelin: Aθώοι στην υπόθεση λογοκλοπής για το Stairway to Heaven

Led Zeppelin: Aθώοι στην υπόθεση λογοκλοπής για το Stairway to Heaven

Ήταν μια αντιμαχία που ενόχλησε, σχολιάστηκε, προβλημάτισε και αμφισβήτησε την αυθεντικότητα στο rock μιας μπάντας που είναι ο ορισμός της rock. Σήμερα, οι Led Zeppelin δικαιώθηκαν από σώμα ενόρκων στο Λος Άντζελες που έκρινε ότι οι θρύλοι της rock είναι αυθεντικοί, μέσα στην πολυπλοκότητα του μουσικού σύμπαντος.

Η ακροαματική διαδικασία είχε στραμμένα επάνω της της τα βλέμματα των μουσικόφιλων καθώς ο δικαστής έπρεπε να κρίνει, με τη συνδρομή των ενόρκων, αν οι Led Zeppelin "κλέψει" μέρος της μελωδίας του "Stairway to Heaven" από το κομμάτι "Taurus" των Spirit.

Η υπόθεση απασχόλησε πολύ, μελάνι και αρθρογραφία δίχασε επαγγελματίες και εραστές της μουσικής αλλά από σήμερα οι Jimmy Page, Robert Plant και John Paul Jones μπορούν να θεωρούνται δικαιωμένοι. Σύμφωνα με τους μουσικολόγους, οι δυο συνθέσεις παρουσιάζουν μεν ομοιότητες που θα της χαρακτήριζε κανείς "συνηθισμένες" στη διαδικασία σύνθεσης ενός rock κομματιού.

Οι Led Zeppelin τόνισαν στο δικαστήριο ότι το όνομα των Spirit ήταν ουσιαστικά άγνωστο στα αυτιά τους ενώ οPage έφερε πειστήρια της διαδικασίας πριν το κομμάτι ολοκληρωθεί στην ηχογράφηση του.

11807706 925510547521384 8928882815570022431 o

"Πως είναι δυνατόν να περιμένετε δικαίωση μετά από τόσες δεκαετίες; Τη στιγμή που, τόσα χρόνια, δεν έχετε κάνει το παραμικρό;" είπε ένας από τους 8 πολίτες της Καλιφόρνια που ήταν και οι ένορκοι στην πολύκροτη υπόθεση. Στην αθωωτική απόφαση συνέβαλε ιδιαίτερα και το γεγονός ότι όσο ο συνθέτης του "Taurus", Randy Wolfe ήταν εν ζωή, δεν προχώρησε σε αγωγή εναντίον των Led Zeppelin.

Aυτό ήταν μια πρωτοβουλία του διαχειριστή των πνευματικών δικαιωμάτων των Spirit, Michael Skidmore o οποίος και κατηγόρησε τη μπάντα για "επιλεκτική μνήμη" απαιτώντας μέρος των εσόδων από τα πνευματικά δικαιώματα του εμβληματικού κομματιού.

Από την άλλη, οι Led Zeppelin υπενθύμισαν ότι η βασική δομή της επίμαχης μελωδίας είναι σχεδόν "αρχαία" και προυπάρχει ακόμη και του "Taurus".

Για πέντε ημέρες, η μουσική βιομηχανία περίμενε εαν θα μπορέσει να ανέβει τη σκάλα προς τον Παράδεισο με την ίδια αφοσίωση του παρελθόντος. Ναι, μπορεί.

stariway to heaven music sheet

ΔΗΜΟΦΙΛΗ