ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Με ποιο τρόπο η Beyoncé ανέβασε στα «ύψη» τον πληθωρισμό στη Σουηδία

Με ποιο τρόπο η Beyoncé ανέβασε στα «ύψη» τον πληθωρισμό στη Σουηδία
Η Μπιγιόνσε κατά τη διάρκεια συναυλίας 13th Witness/Invision for Parkwood Entertainment/AP

Σε άνοδο των τιμών των ξενοδοχείων και των εστιατορίων φαίνεται να οδήγησε η απόφαση της Beyoncé να ξεκινήσει την παγκόσμια περιοδεία της «Renaissance» στη Στοκχόλμη τον Μάιο, καθώς δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές και θαυμάστριες έκαναν «μαζική απόβαση» στην πόλη, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Danske Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας στη Δανία, την Τετάρτη (14/6).

Ειδικότερα, ο Μάικλ Γραν εκτιμά πως η επιπλέον ζήτηση από τους θαυμαστές της τραυγουδίστριας, γνωστούς ως BeyHive, βρίσκεται πίσω από τα 2/3 των αυξήσεων των τιμών που παρατηρήθηκαν στον τομέα της φιλοξενίας τον Μάιο, σύμφωνα με το CNNi.

Αυτό, με τη σειρά του, συνέβαλε σε μια πιο μέτρια πτώση του συνολικού πληθωρισμού από ό,τι αναμενόταν. Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 9,7% τον Μάιο από 10,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 9,4%.

«Αυτό δεν είναι σίγουρα φυσιολογικό», δήλωσε ο Γκραν στο CNNi, ενώ πρόσθεσε πως «δημοφιλείς προσωπικότητες έρχονται εδώ συνεχώς, αλλά σπάνια βλέπουμε κάτι σαν αυτό».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι πολλοί θαυμαστές ταξίδεψαν στη Σουηδία για τις δύο sold-out συναυλίες, καθώς τα εισιτήρια ήταν σχετικά φθηνότερα από ό,τι αλλού. Μάλιστα, ορισμένοι από τους φανς της Beyoncé στις ΗΠΑ είχαν δηλώσει στο BuzzFeed News τον Φεβρουάριο ότι είχαν βγάλει εισιτήρια για τις σουηδικές συναυλίες της τραγουδίστριας με τεράστια έκπτωση για τις συναυλίες της στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Γκραν επεσήμανε ότι «υπάρχει περιορισμένος αριθμός ξενοδοχείων και καταλυμάτων στην περιοχή της Στοκχόλμης», προσθέτοντας ότι εκείνα που απέχουν έως και 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα ανέβασαν τις τιμές τους.

Ωστόσο, αναμένεται το «φαινόμενο Beyoncé» θα είναι πρόσκαιρο, με τις τιμές των ξενοδοχείων πιθανότατα να πέφτουν τον Ιούνιο.

Μετά την Beyoncé, αναμένεται να περιοδεύσει στην σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ τον Ιούνιο και ο Bruce Springsteen, έχοντας προγραμματίσει τρεις συναυλίες, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές, είπε ο Γκραν, αλλά αυτό δεν είναι τόσο πιθανό.

Beyoncé blamed for keeping inflation high in Sweden. Is Springsteen next? / Anna Cooban, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ