ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η φαμίλια του Μπομπ Μάρλεϊ θέλει να κατακτήσει τον κόσμο με... καπνό

Η φαμίλια του Μπομπ Μάρλεϊ θέλει να κατακτήσει τον κόσμο με... καπνό

H μουσική βιομηχανία βρίθει από παραδείγματα εξαιρετικής επιχειρηματικότητας. Κανείς όμως δεν θα περίμενε ότι μια από τις δυναστείες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της οικονομίας του αύριο θα ήταν αυτή που άφησε πίσω του ο Ρασταφάριαν, Μπομπ Μάρλεϊ.

Η πιο αναγνωρίσιμη οικογένεια στην reggae κρατά ζωντανή την κληρονομιά του προγόνου της κάνοντας επιχειρήσεις. Στα σπάνια οικογενειακά πορτρέτα τους για το GQ Style οι απόγονοι του εμβληματικού καλλιτέχνη φωτογραφίζονται αποδεικνύοντας ότι είναι ενωμένοι, ισχυροί και πρόθυμοι να συνεχίσουν το όνομα της φαμίλιας κάνοντας το ένα brand. Εμπόρευμα τους; Η νόμιμη κάνναβη.

Οι γιοί, οι κόρες αλλά και τα εγγόνια του Μάρλεϊ είναι εδώ ο ένας για τον άλλον καθώς τους ενώνει το αίμα και το επώνυμο που έγραψε ιστορία. "Είμαστε μια οικογένεια. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, μεγαλώνουμε μαζί. Βέβαια ο καθένας μας έχει ένα διαφορετικό ρόλο" σχολιάζει στο περιοδικό ο πρωτότοκος γιος του Μπομπ, ο Ζίγκι που σίγουρα δεν θέλει να τον φωνάζουν πατριάρχη. Άλλωστε εάν υπάρχει κάποιος που ορίζει το μέλλον της οικογενειακής επιχείρησης είναι η κόρη του Μάρλεϊ, η Cedella που είναι και η διευθύνων σύμβουλος της Tuff Gong International.

"Κάθε απόφαση για συνεργίες, κάθε εταιρική συμφωνία, περνάει από μένα" λέει η Cedella. Ανάμεσα στα προϊόντα της εταιρίας αφεψήματα, καφές, παιδικά βιβλία και άλλα εμπορεύματα -από ρούχα μέχρι φωτιστικά που τιμούν με την ψυχεδέλεια τους το πνεύμα του Μπομπ.

Αποφασισμένοι να επενδύσουν στον καπνό που ο Μάρλεϊ εκτιμούσε, οι απόγονοι του έχουν μπει με ορμή στη βιομηχανία μαριχουάνας η οποία, αν και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει νομικά και πολιτικά εμπόδια, καταφέρνει και αναπτύσσεται. Λογικό αν λάβει κανείς υπόψη του τις εκτιμήσεις του δικτύου επενδυτών σε κάνναβη ArcView Group, που υπολογίζει πως η νόμιμη αγορά μαριχουάνας στις ΗΠΑ για ιατρική και ψυχαγωγική χρήση έφτασε τα 2,6 δισ. δολ. το 2014 και θα φθάσει στα 10,2 δισ. δολ. το 2018.

"Αν ο πατέρας μου ήταν ανάμεσα μας θα υπερασπιζόταν τα προϊόντα μας, με τον καλύτερο τρόπο" είπε στη συνέντευξη του, ο γιος του Μάρλεϊ, Στίβεν. "Ο πατέρας μου ήταν το μεγαλύτερο επιχειρηματικό πνεύμα της φαμίλιας μας. Δημιούργησε τη δική του δισκογραφική εταιρία, το εστιατόριο του. Πίστευε ότι πρέπει να δίνεις κάτι πίσω στους ανθρώπους και αυτό το κάνεις μόνο δημιουργώντας" πρόσθεσε ο Rohan Marley.

Τα funds επενδύουν στην αγορά της κάνναβης

the marleys gq style 0616 15

Μόλις τον Ιανουάριο του 2015 η επενδυτική Founders Fund, που συνήθως τοποθετείται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, προχώρησε σε επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Privateer Holdings του Σιάτλ που παράγει κάνναβη. Η επένδυση της Founders Fund είναι τμήμα συνολικών επενδύσεων ύψους 60 εκατ. δολ. στην Privateer, έναν όμιλο στον οποίο ανήκουν η καναδική εταιρεία παραγωγής μαριχουάνας Tilray, η online ιστοσελίδα αξιολόγησης μαριχουάνας Leafly και η εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων μαριχουάνας Marley Natural.

“Από τον πυρετό του χρυσού στον... πράσινο πυρετό οι ΗΠΑ καθώς ανθεί με τάχιστους ρυθμούς η βιομηχανία της νόμιμης μαριχουάνας. Τα κολοσσιαία έσοδα και οι εταιρίες που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες” έγραφαν οι Financial Times τον Μάιο του 2015, καθώς επιχειρηματίες και επενδυτές στοιχηματίζουν στην αγορά της νόμιμης μαριχουάνας.

Η μαριχουάνα ιατρικής χρήσης είναι νόμιμη σε 23 πολιτείες και στην περιφέρεια της Columbia. Το Κολοράντο, η πολιτεία της Ουάσιγκτον, το Όρεγκον, η Αλάσκα και η περιφέρεια της Κολούμπια επιτρέπουν και την ψυχαγωγική χρήση για ενήλικες.

“Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία”, ανέφερε ο Brendan Kennedy, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Privateer Holdings. “Eίναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την μετατροπή μιας βιομηχανίας 40 – 50 δισ. δολαρίων από παράνομη σε νόμιμη”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ