ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δράκοι, ζόμπι, Τζεντάι και «αποχαιρετισμοί» κυριάρχησαν στις υποψηφιότητες των Emmy

Δράκοι, ζόμπι, Τζεντάι και «αποχαιρετισμοί» κυριάρχησαν στις υποψηφιότητες των Emmy
Πέντρο Πασκάλ και Μπέλα Ράμσεϊ στο «The Last of Us» HBO

Η φαντασία (επική ή επιστημονική) και ο τρόμος που κάποτε σνομπάρονταν όταν ερχόταν η ώρα των βραβείων, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποψηφιότητες για τα 75αβραβεία Emmy, μαζί με τους συναισθηματικούς αποχαιρετισμούς σε δημοφιλείς σειρές.

Το ΗΒΟ, που έκανε επίδειξη δύναμης συγκεντρώνοντας τις μισές υποψηφιότητες στην κατηγορία της καλύτερης δραματικής σειράς και 127 συνολικά, είχε έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω. Υποψήφιες είναι τόσο οι νέες σειρές «House of the Dragon» και «The Last of Us» όσο και οι παλιότερες «Barry» και «Succession» που φέτος έκλεισαν τους κύκλους τους – ειδικά η τελευταία είναι και το φαβορί των φετινών βραβείων.

Το βασικό καστ της τέταρτης και τελευταίας σεζόν του «Succession»HBO

Το «House of the Dragon» συνεχίζει την παράδοση του προκατόχου του, «Game of Thrones», ενώ το μετα-αποκαλυπτικό «The Last of Us», με υποψηφιότητες για τους πρωταγωνιστές Πέντρο Πασκάλ και Μπέλα Ράμσεϊ αλλά και έξι δευτεραγωνιστές, αποτελεί την πρώτη διασκευή βιντεοπαιχνιδιού που τυγχάνει τόσο σημαντικής αναγνώρισης στα βραβεία.

Η Disney+ και η Lucasfilm, εν τω μεταξύ, συγκέντρωσαν 22 υποψηφιότητες για την τριάδα των σειρών «Star Wars», με τα «Andor» και «Obi-Wan Kenobi» να είναι υποψήφια στις δραματικές και στις μίνι σειρές αντίστοιχα, ενώ οι πρόσφατες περιπλανήσεις του «The Mandalorian» έφεραν ακόμη εννέα υποψηφιότητες.

Άλλοι σημαντικοί παίκτες από είδη που έχουν σνομπαριστεί στο παρελθόν είναι το θρίλερ «Yellowjackets» και το «Wednesday», με την Τζένα Ορτέγκα να προσδίδει νεανική γοητεία στην κατηγορία των καλύτερων ερμηνειών ως η δολοφονική κόρη της οικογένειας Άνταμς.

Η Τζένα Ορτέγκα στο «Wednesday»NETFLIX

Οι κατά συρροή δολοφόνοι βρήκαν επίσης ένα απροσδόκητα δεκτικό κοινό από τους ψηφοφόρους του Emmy, με το «Dahmer» του Netflix και τον πρωταγωνιστή του Έβαν Πίτερς υποψήφιους στην κατηγορία των μίνι σειρών, μαζί με την Ντομινίκ Φίσμπακ για το «Swarm» του Amazon Prime.

Οι «παλιοί» που αποχαιρετούν

Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς, σύμφωνα με το κλισέ, ωστόσο φέτος οι «παλιοί» έρχονται με άγριες διαθέσεις έχοντας ολοκληρώσει τους τελευταίους κύκλους προβολών τους.

Εκτός από το «Succession» και το «Barry» που προαναφέραμε, στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης τα «The Marvelous Mrs. Maisel», «Ted Lasso» και «Better Call Saul», σειρές που έχουν κερδίσει πολλά βραβεία στο παρελθόν και αποθεώθηκαν από τους κριτικούς όταν ολοκλήρωσαν φέτος (ή πέρυσι στην περίπτωση του «Better Call Saul») την τηλεοπτική τους παρουσία.

Ο Τζέισον Σουντέικις και η Χάνα Γουάντινγχαμ στην τρίτη και τελευταία σεζόν του «Ted Lasso»APPLE TV

Οι πολλές υποψηφιότητες για λίγες σειρές σημαίνουν ότι πολλοί ηθοποιοί θα ανταγωνιστούν τους συμπρωταγωνιστές τους στις κατηγορίες των βραβείων ερμηνείας. Τρεις από τους πρωταγωνιστές του «Succession» (οι Μπράιαν Κοξ, Τζέρεμι Στρονγκ και Κιέραν Κάλκιν) είναι συνυποψήφιοι για Emmy Α’ ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά, ενώ πέντε ακόμη ηθοποιοί της σειράς θα δώσουν μάχη στις κατηγορίες των Β’ ρόλων. Εκεί θα συναντήσουν και οκτώ (!) ηθοποιούς της σειράς «The White Lotus». Συνωστισμός!

Φόβοι για αναβολή

Πότε όμως θα πρέπει όλοι αυτοί οι υποψήφιοι να αρχίσουν να προβάρουν τους νικητήριους λόγους τους για την τελετή απονομής; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες, ο πρόεδρος της Τηλεοπτικής Ακαδημίας Φρανκ Σέρμα φρόντισε να χρησιμοποιήσει τις λέξεις «προς το παρόν προγραμματισμένη» αναφερόμενος στην τελετή απονομής της 18ης Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί η ημερομηνία πιθανότατα θα αλλάξει, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των σεναριογράφων και της πιθανότητας για απεργία και των ηθοποιών.

Η τελευταία φορά που αναβλήθηκαν τα Emmy ήταν το 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από: Dragons, Jedi and zombies find a seat at the awards table at this year’s Emmys by Brian Lowry, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ