ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νέες αφίξεις, ιδιαίτερα gastro concepts και διάσημες υπογραφές για τις πιο γευστικές διακοπές

Νέες αφίξεις, ιδιαίτερα gastro concepts και διάσημες υπογραφές για τις πιο γευστικές διακοπές

Αυτό το καλοκαίρι ο παράγοντας «γεύση» έχει την τιμητική του με νέα εστιατόρια, αναπάντεχα concepts και συναρπαστικές συνεργασίες να ανεβάζουν το γαστρονομικό πήχη εκτός Αθηνών.

Πλησιάζει σιγά σιγά η εποχή που όλοι ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας και ονειρευόμαστε ατελείωτες ώρες καλοκαιρινής ραστώνης κάτω από τον ήλιο και δίπλα στη θάλασσα. Το καλό φαγητό όμως παίζει πάντοτε καταλυτικό ρόλο στην εξίσωση των διακοπών μας, αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας. Ας δούμε λοιπόν τι νέο προσγειώνεται στα νησιά μας, και όχι μόνο, από γαστρονομικής πάντα απόψεως.

Μεσσηνία

Navarino Agora

Η πολυαναμενώμενη Navarino Agora, ο νέος διαδραστικός, πολυπολυτισμικός και γαστρονομικός χώρος της Costa Navarino ανοικτός σε όλους όσους επισκέπτονται τη Μεσσηνία, άνοιξε τις πόρτες της πριν λίγες μόνο ημέρες, και πιο συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου. Αυτός ο νέος μικρόκοσμος εμπειριών, βρίσκεται στην περιοχή Navarino Waterfront και συνδυάζει περισσότερα από 20 επιλεγμένα καταστήματα, εστιατόρια, street food, θερινό σινεμά κι εμπειρίες VR. Ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων με μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης και βιβλίου, bazaar αντικών και πολλές ακόμη εκδηλώσεις, δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και την τέχνη, τόσο της περιοχής αλλά και από όλο τον κόσμο.

Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας του επισκέπτη στη Navarino Agora, με πλήθος χώρων εστίασης που περιλαμβάνουν εστιατόρια με μεσογειακή και fusion κουζίνα, street food με θαλασσινά, γεύσεις από την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, παγωτά και ποικιλία ροφημάτων και κρασιών. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, γευστικές δοκιμές τοπικών τυριών και κρασιών, ενώ σε εβδομαδιαία βάση θα πραγματοποιείται λαϊκή αγορά με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τέλος, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί το 1ο “Μεσσηνιακό Φεστιβάλ Οίνου” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Κρήτη

Thymises by Peskesi

To Thymises by Peskesi άνοιξε τις πόρτες του μέσα στο ολοκαίνουριο 5* adults-only ξενοδοχείο Pnoé Breathing Life στο Ηράκλειο της Κρήτης πριν λίγες εβδομάδες και συστήνει την αυθεντική Κρητική Διατροφή στο παγκόσμιο κοινό του ξενοδοχείου. Το διάσημο Peskesi, η βιολογική φάρμα και εστιατόριο του Παναγιώτη Μαγγανά κρυμμένο στα βουνά της Κρήτης, βρίσκει νέο και άκρως κοσμοπολίτικο σπίτι μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο και συναρπάζει με τις αληθινές farm to table εμπειρίες του. Το Thymises by Peskesi, το οποίο λειτουργεί και για εξωτερικούς επισκέπτες, ήδη συζητιέται πολύ, αφού αναβιώνει ξεχασμένες στον χρόνο πρώτες ύλες και πιάτα με ρίζες από το παρελθόν με υλικά που προέρχονται κατευθείαν από το αγρόκτημα. Η εμπειρία απογειώνεται με τη γευσιγνωσία ελαιολάδου που περιλαμβάνει κρητικά ελαιόλαδα, ενώ την ίδια λογική ακολουθεί και η λίστα κρασιών που περιλαμβάνει σημαντικούς ντόπιους παραγωγούς.

Cretamos

Μία νέα συναρπαστική συνεργασία ξεκινά στο εστιατόριο Cretamos του μαγευτικού Royal Senses Resort στο Ρέθυμνο, αφού πλέον το μενού αναλαμβάνει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Chef Παύλος Κυριακής, προσφέροντας μία μοναδική fine dining εμπειρία με κρητικές γεύσεις στους επισκέπτες. Αυθεντικό, μεγαλοπρεπές και οικείο, το Royal Senses Resort & Spa, a Curio Collection by Hilton, είναι ένα ξενοδοχείο που ενώνει την παράδοση της Κρήτης με το σύγχρονο design, μία αίσθηση που περνά και μέσα από τη νέα κουζίνα του εστιατορίου. Στο Cretamos του Royal Senses όλα προδιαθέτουν για μία ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία, με το κάθε τραπέζι να είναι διαχωρισμένο από τα υπόλοιπα, σχεδόν αποκομμένο, σχηματίζοντας ένα μικρό “νησί”, περικυκλωμένο από το υδάτινο στοιχείο και με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα.

Ο Κυριάκης προτείνει στους επισκέπτες να επιλέξουν το degustation menu για να βιώσουν μία γαστρονομική εμπειρία και να αντιληφθούν τη φιλοσοφία των πιάτων με έμπνευση τη μαγειρική παράδοση της Κρήτης. Κάτι που ξεχωρίζει ο ίδιος στο μενού είναι η σούπα γκασπάτσο από ντοματίνια βελανίδια Κρήτης, που σερβίρεται με παγωτό ξινομυζήθρας. Την εμπειρία απογειώνουν και τα εκλεκτά κρητικά κρασιά από το πλούσιο κελάρι του The Royal Senses. Η προσεκτικά διαλεγμένη λίστα 175 κρασιών περιλαμβάνει εξαιρετικές ετικέτες από ελληνικά οινοποιία μικρών και μεγάλων παραγωγών σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, χωρίς να λείπουν και επιλογές από το διεθνή αμπελώνα.

Nights of Gastronomy

Το Nana Princess παρουσιάζει για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι τα Nights of Gastronomy καλωσορίζοντας στο εστιατόριό του, Eternal Blue τον βραβευμένο με αστέρι Michelin chef Ασημάκη Χανιώτη. Στις 7 Αυγούστου ο executive chef του εστιατορίου Pied à Terre στο Λονδίνο, έρχεται στο Eternal Blue με ένα μενού αποκλειστικά διαμορφωμένο για την ξεχωριστή αυτή βραδιά. Το μενού εμπνέεται από γεύσεις της θάλασσας δεμένες αρμονικά με ελληνικά και οικεία στοιχεία. Οι λάτρεις των θαλασσινών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο Eternal Blue, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κύμα και την ιδιωτική παραλία του Nana Princess.

Μύκονος

Gastronomy Project

Ένα νέο και άκρως καινοτόμο concept συστήνεται στο κοινό μέσα στο μαγευτικό σκηνικό του εστιατορίου Gastronomy Project στο Bill&Coo Suites and Lounge υπό την επιμέλεια του πολυβραβευμένου Ντίνου Φωτεινάκη και μέσα από το χέρι του εξαιρετικού Γιώργου Αραπιάν. Πρόκειται για ένα project αφηγηματικής γαστρονομίας, όπου το story-telling ντύνει τα εμπνευσμένα πιάτα των σεφ, δημιουργώντας μία διαδραστική εμπειρία με τους επισκέπτες. Το νέο γαστρονομικό concept εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και αποδίδεται με γαλλική και μεσογειακή μενταλιτέ, μέσα από δύο απολαυστικά Menu Degustation με πρωταγωνιστές δύο φανταστικούς ήρωες, τον Theo και την Thea.

Ως γαστρονομικοί συνοδοιπόροι, οι δύο φίλοι αφηγούνται προσωπικές ιστορίες για το πως μέσα από το φαγητό, ξυπνούν οι παιδικές μνήμες και οι αισθήσεις μας, αλλά και πώς ερχόμαστε τελικά πιο κοντά, με τον πιο απολαυστικό τρόπο.Οι οικογενειακές παραδόσεις και η δυνατή ανάμνηση των αρωμάτων της ελληνικής κουζίνας μπαίνουν στο επίκεντρο και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το Gastronomy Project διαθέτει και ένα όμορφο walk-in wine room, με εκλεκτές ποικιλίες κρασιών από όλο τον κόσμο που έχουν επιλεχθεί για να συνδυάζονται ιδανικά με τα δύο μενού.

Nolan

Το αγαπημένο αθηναϊκό meeting-point του Σωτήρη Κοντιζά δεν άνοιξε ένα καινούριο Nolan στη Μύκονο, όπως πολλοί μπορεί να νομίζουν. Όμως μεταφέρθηκε εκεί για τους καλοκαιρινούς μήνες. Με πολύ απλά λόγια το Nolan «έβαλε στη βαλίτσα του» όλους τους ανθρώπους του, από τον σεφ μέχρι τους ανθρώπους της λάντζας, και έβαλε πλώρη για Μύκονο, όπου θα μείνει μέχρι το φθινόπωρο, διάστημα στο οποίο και θα ανακαινίζεται πλήρως το εστιατόριο της Αθήνας. Με μότο το “Nolan does Mykonos” το διάσημο fusion εστιατόριο μεταφέρθηκε σε μία κλασική νησιωτική αυλή, που σχεδίασε η Trail Practice και φέρει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του, όπως το μωσαϊκό και το μάρμαρο, αλλά ταυτόχρονα έχει δέντρα, οργιώδη ελληνική βλάστηση και λευκά λουλούδια. Όλα αυτά συμβαίνουν στην καρδιά της Χώρας της Μυκόνου, στα Ματογιάννια, στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο του Φιλιππή. Κάτω από την ίδια στέγη με το Nolan θα φιλοξενηθεί και το πρώτο φυσικό κατάστημα του Temeno, του νέου brand του Λάκη Γαβαλά, ο οποίος έχει αναλάβει και τις στολές του προσωπικού.

Ftelia Pacha Mykonos

Το open beach experience συνεχίζεται σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μυκόνου, τη Φτελιά, με έμφαση στο καλό φαγητό και τη boho chic διάθεση. Ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός και η ομάδα του παρουσιάζουν το νέο μενού, που ως φυσικό δίνει το βάρος στα θαλασσινά, στα premium υλικά και συναρπάζει με την open fire φιλοσοφία του. Στα τρία επίπεδα με την 60s και 70s αισθητική θερέτρων της Μεσογείου στην άκρη της ακτής απολαμβάνουμε την απρόσκοπτη, πανοραμική θέα προς τον κυκλαδίτικο ουρανό και τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Ο χώρος του lounge με τα άνετα day beds και τις σεζλόνγκ είναι φτιαγμένος για όσους θέλουν να χαρούν τον ήλιο, τη μουσική των resident DJs και τα δροσερά ποτά που βγαίνουν από το μπαρ.

Το κρασί, με ετικέτες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα, και τα εμπνευσμένα cocktails έχουν ιδιαίτερη θέση στην συνολική εμπειρία του Ftelia Pacha Mykonos. Οι χώροι μεταμορφώνονται όσο πέφτει ο ήλιος σε ένα από τα ωραιότερα σημεία διασκέδασης στο νησί, με τις επιλογές των DJs να ανεβάζουν την διάθεση και τα parties να δημιουργούν το soundtrack του φετινού καλοκαιριού. Tο Ftelia Pacha Mykonos συμπληρώνει ιδανικά την εμπειρία Pacha στο νησί, μετά το boutique hotel Destino Pacha Mykonos και το λαμπερό cabaret club Lio Mykonos.

Σαντορίνη

Elio’s

Μία ολοκαίνουρια γευστική άφιξη με αέρα νεοϋορκέζικης τρατορίας προσγειώθηκε μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο NOŪS, το νέο resort της YES! Hotels στο νησί του ηφαιστείου. Το ολοκαίνουριο Elio’s, που ως project φέρει την υπογραφή του Άρη Βεζενέ, συνδυάζει τη γοητευτικά παλιομοδίτική ατμόσφαιρα, την οικειότητα της ιταλικής “cucina di mama” και το ανεπιτήδευτα φιλικό αλλά πάντα προσεγμένο σέρβις με τις καλύτερες πρώτες ύλες των Κυκλάδων, μαγειρεμένες με κλασικές τεχνικές, φερμένες στο σήμερα. Στο μενού του εστιατορίου – εμπνευσμένο από τις τρατορίες της Little Italy –συναντάμε από μεσογειακά crudo από ψάρια και θαλασσινά του νησιού μέχρι φινετσάτα capellini σε μια spicy εκδοχή αστακομακαρονάδας fra diavola και από κοτολέτα Milanese μέχρι ειδικές κοπές prime steak ιδανικά σιτεμένες Η φροντισμένη wine list περιλαμβάνει μια μεγάλη επιλογή ποικιλιών και Ονομασιών Προέλευσης που αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Esperisma Bar Restaurant

Πάνω ακριβώς στην Καλντέρα και με θέα που κόβει την ανάσα, το “Esperisma” Bar Restaurant αποτελεί σημείο αναφοράς για μία fine dining & drinking εμπειρία. Υπό την επιμέλεια του γνωστού mixologist Παναγιώτη Παπαβραμόπουλου, με συνοδοιπόρους τους ιδιοκτήτες του “Athina Luxury Suites” Boutique Hotel, Άρτεμις Αργυρού και Παναγιώτη Ιγκλέση, τα παιδιά εδώ με όρεξη και πάθος για την ποιοτική πρώτη ύλη και την κορυφαία γευστική απόδοση έχουν δημιουργήσει μία ιδανική συνθήκη για φαγητό ή cocktail με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Οι προτάσεις στο μενού του σεφ Θωμά Τενεκετζή βασίζονται στον πλούτο της Μεσογείου με έμφαση στην Ελλάδα και αναφορές σε εμβληματικά προϊόντα της Σαντορίνης.

Τα cocktails που δημιουργεί ο Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος έχουν αναφορές από όλον τον κόσμο, σε μια cocktail list με γαστρονομικές ανησυχίες και 37 προτάσεις που καλύπτουν όλα τα στάδια ενός δείπνου αλλά και του Cigar Experience με διάσημα πούρα από τους πιο γνωστούς οίκους. Στο ίδιο μοτίβο έχει δημιουργήσει και τη λίστα των κρασιών με ιδιαίτερη έμφαση στο terroir της Σαντορίνης, αλλά και προτάσεις από όλη την Ελλάδα, όπως επιλογές από αμπελώνες της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Αμερικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ