ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ένας Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας στο δρόμο του Σπίλμπεργκ

Ένας Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας στο δρόμο του Σπίλμπεργκ

Η Έβδομη Τέχνη είναι φορές που μας καλεί να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε αν αυτό που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη αγγίζει την καρδιά μας και επηρεάζει τη Συναισθηματική Νοημοσύνη μας.

«Ο κινηματογράφος θα γίνει τέχνη μόνο όταν τα υλικά του γίνουν τόσο φθηνά όσο το μολύβι και το χαρτί», έχει πει ο Γάλλος καλλιτέχνης Jean Cocteau, για να αποδειχθεί πως έπεσε τόσο μα τόσο έξω... Μία ακόμη απόδειξη: Ο «Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πρόκειται για την ομώνυμη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ, του μεγάλου παραμυθά που έχει μαγέψει εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο, σε μια ταινία για όλη την οικογένεια που θα αγαπήσουμε μικροί και μεγάλοι!

Για πάνω από 40 χρόνια, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μοιράζεται τις μοναδικές ιστορίες του με εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο, συστήνοντάς τους σε εξωπραγματικούς, τρομακτικούς, χαρισματικούς, υπέροχους και πάνω από όλα αυθεντικούς χαρακτήρες. Η ιστορία του Ρόαλντ Νταλ για την αναπάντεχη φιλία ανάμεσα σε ένα νεαρό κορίτσι και έναν μυστηριώδη γίγαντα έμοιαζε απόλυτα ταιριαστή με την φιλμογραφία του Σπίλμπεργκ, αν και το ταξίδι αυτό άρχισε δεκαετίες μετά την γένεση της ιστορίας.

Στο δρόμο που χάραξε ο Σπίλμπεργκ...

Ο Σπίλμπεργκ αναφέρει για το έργο: «Είναι πολύ γενναίο να συνδυάσεις το φως με το σκοτάδι, το να πεις μια τρομακτική ιστορία με μια αχτίδα φωτός, να διδάξεις κάτι τόσο αβίαστα - ο Νταλ το κάνει υπέροχα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ήθελα να πω αυτήν την ιστορία. Χωρίς το σκοτάδι, πώς θα μπορούσες να βρεις τη λύτρωση; Πώς θα μπορούσες να ξεφύγεις από το βάθος του εφιάλτη και να βρεθείς στο πιο όμορφο, στο πιο μαγευτικό όνειρο;».

Ο μαγικός κόσμος που ξεπήδησε από τη φαντασία του Ρόαλντ Νταλ έδωσε στον Σπίλμπεργκ την ευκαιρία να επιλέξει και να χρησιμοποιήσει την τεχνική του motion capture (στην οποία οι animators σχεδιάζουν την τελική εικόνα βασισμένοι στην ερμηνεία και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ηθοποιών) γιατί, όπως λέει, «ήθελα το στοιχείο του εξωπραγματικού, να φαίνονται πλάσματα αλλόκοτα και όχι απλώς τεράστιοι άνθρωποι». Ο ίδιος υπογραμμίζει σχετικά: «Με το “Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα” μπορούσα να αποδράσω σε αυτό που κάνω καλύτερα, δηλαδή να αφήσω εντελώς ελεύθερη την φαντασία μου».

Η υπόθεση

Μέσα στη νύχτα, όταν όλα τα παιδιά και οι μεγάλοι κοιμούνται πολύ βαθιά, όλα τα σκοτεινά πλάσματα βγαίνουν από τις κρυψώνες τους και έχουν τον κόσμο για τον εαυτό τους. Αυτό πιστεύει και σκέφτεται η 10χρονη Σόφη, όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί και στριφογυρίζει στο κρεβάτι της σε ένα ορφανοτροφείο του Λονδίνου. Ένα βράδυ, η Σόφη παραβαίνει τους κανόνες και βγαίνει από το κρεβάτι της, βάζει τα γυαλιά της και σκύβει έξω από το παράθυρο για να δει πώς είναι ο κόσμος στο φως του φεγγαριού. Ξάφνου, η Σόφη βλέπει κάτι να έρχεται προς το μέρος της – κάτι πολύ ψηλό και μαύρο και λεπτό. Αυτό το κάτι είναι ένας Γίγαντας που κλέβει την Σόφη και την φέρνει στην πατρίδα του, την Γιγαντοχώρα.

Ευτυχώς, αυτός ο... χορτοφάγος Γίγαντας έχει μια καρδιά από χρυσάφι και δεν μοιάζει καθόλου με τους συμπατριώτες του. Η Σόφη θα τον γνωρίσει καλά και θα του δώσει το όνομα Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας, ενώ θα μάθει τα πάντα για τους Γίγαντες και την συνήθειά τους να τρώνε ανθρώπους. Οι δύο φίλοι, μόνοι τους στον κόσμο μέχρι να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, θα καταστρώσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο και θα αναχωρήσουν για το Λονδίνο για να σταματήσουν για τα καλά τους ανθρωποφάγους Γίγαντες.

Το καστ

Αναζητώντας έναν σεναριογράφο που θα μπορούσε να μετατρέψει το απλό αυτό βιβλίο σε κινηματογραφικό σενάριο διατηρώντας όλα τα στοιχεία που ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους, οι παραγωγοί στράφηκαν στην Μελίσα Μάθισον, σεναριογράφο του «E.Τ.» και της «Μαύρης Καλλονής».

Την πρώτη κιόλας μέρα των γυρισμάτων του υποψήφιου για Όσκαρ «Η Γέφυρα των Κατασκόπων», ο Σπίλμπεργκ είχε ήδη βρει τον Γίγαντά του: τον καταξιωμένο -και έκτοτε βραβευμένο με Όσκαρ για την ίδια ταινία- Μαρκ Ράιλανς. Βέβαια, τεράστια σημασία είχε και η επιλογή της ιδανικής πρωταγωνίστριας, αφού η σχέση του Μεγάλου Φιλικού Γίγαντα με την Σόφη είναι η καρδιά όλης της ιστορίας. Το ρόλο κέρδισε η πρωτοεμφανιζόμενη Ρούμπι Μπάρνχιλ.

Ο «Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» είναι μια ιστορία για δύο μοναχικές ψυχές που, βρίσκοντας η μία την άλλη, δημιουργούν το δικό τους σπίτι στον κόσμο, μια δική τους οικογένεια. Και κυρίως: Μοιράζονται μια βαθιά αγάπη και φιλία. Σπανίζει στις μέρες μας; Γι’ αυτό και μόνο αξίζει να το δούμε.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Σενάριο: Μελίσα Μάθισον
Παραγωγή: Στίβεν Σπίλμπεργκ, Φρανκ Μάρσαλ, Σαμ Μέρσερ.
Ηθοποιοί: Μαρκ Ράιλανς, Ρούμπι Μπάρνχιλ, Ρεμπέκα Χολ, Πενέλοπε Ουίλτον.
Διάρκεια: 115’

Από τις 30 Ιουνίου στους κινηματογράφους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ