ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Bertrand Valegeas: H άφιξη της Mandarin Oriental επανατοποθετεί την Ελλάδα στον ταξιδιωτικό χάρτη

Bertrand Valegeas: H άφιξη της Mandarin Oriental επανατοποθετεί την Ελλάδα στον ταξιδιωτικό χάρτη

Λίγες ημέρες πριν το πιο πολυαναμενόμενο ξενοδοχειακό opening της χρονιάς,  το CNN Greece μιλάει αποκλειστικά με τον Executive Chef του πρώτου Mandarin Oriental της χώρας μας.

Έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στις κουζίνες βραβευμένων με αστέρι Michelin εστιατορίων και εντυπωσιακών 5* ξενοδοχείων, όπως Four Seasons Astir Palace Athens, The One & Only Royal Mirage, Dubai, Hotel Grande Bretagne, Athens, Waldorf Astoria Palm Jumeirah Dubai κ.ά., ο Executive Chef του Mandarin Oriental, Costa Navarino, Bertrand Valegeas είναι από τους πιο ταλαντούχους chefs της γενιάς του.

Με σπουδές στη Γαλλία και θητεία σε διάφορες χώρες του κόσμου έχει εντρυφήσει και στην ασιατική κουζίνα - αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του Ομίλου, ειδικότερα μέσα από την εμπειρία του για 4 χρόνια στο 5* The St Regis Singapore. Φέτος μας καλωσορίζει σε ένα ταξίδι στην ελληνική κουζίνα μέσα από τα εστιατόρια του πρώτου ξενοδοχείου της Mandarin Oriental στην Ελλάδα και υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Ο καταξιωμένος σεφ μιλάει αποκλειστικά στο CNN Greece λίγο πριν υποδεχθεί τους πρώτους καλεσμένους του στα εστιατόρια του Mandarin Oriental, Costa Navarino, που ανοίγει και επίσημα τις πόρτες του στις 15 Αυγούστου.

Σε λίγες ημέρες το Mandarin Oriental θα υποδεχθεί τους πρώτους του φιλοξενούμενους. Ποιες γαστρονομικές εμπειρίες τους περιμένουν εκεί;

Έχουμε μεγάλη χαρά και ανυπομονησία να υποδεχθούμε τους πρώτους επισκέπτες μας στα εστιατόρια του Mandarin Oriental, Costa Navarino και να μοιραστούμε μαζί τους την αγάπη μας για την ελληνική κουζίνα, και όχι μόνο. Οι φιλοξενούμενοί μας θα ανακαλύψουν ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες στα εστιατόρια και lounges του resort -τα οποία φυσικά λειτουργούν και για εξωτερικούς επισκέπτες- όλες βασισμένες στην αυθεντικότητα, στην ποιότητα των πρώτων υλών και στις προσεγμένες γεύσεις.

Στο Oliviera, σε έναν πανέμορφο χώρο με μαγευτική θέα θα δοκιμάσουν πιάτα της ελληνικής κουζίνας με μια σύγχρονη πινελιά, ενώ το Tahir θα τους υποδεχθεί με ένα εξαιρετικό concept και γεύσεις της λεβαντίνικης κουζίνας. Είμαστε επίσης ιδιαίτερα χαρούμενοι να συνεργαζόμαστε με τον Chef Daniele Cason, Executive Chef του Mandarin Oriental, Tokyo ο οποίος έχει επιμεληθεί το concept και το μενού του εστιατορίου Pizza Sapienza by Daniele Cason, όπου οι επισκέπτες μας θα βρουν ένα degustation menu βασισμένο στην pizza.

Την ίδια στιγμή, οι λάτρεις της γαλλικής κουζίνας, θα απολαύσουν all time classics αλλά και σύγχρονες εκδοχές αγαπημένων πιάτων στη Brasserie de la Bay, ενώ το Three Admirals Lounge θα καλωσορίζει τους ταξιδιώτες για μια all-day bar & dining εμπειρία με φόντο το γαλάζιο του Ιονίου και ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα. Για μοναδικές καλοκαιρινές στιγμές κάτω από τον λαμπερό ήλιο το Ormos Beach Club στον κόλπο του Ναυαρίνου είναι το απόλυτο location, ενώ για όσους αναζητούν bespoke γευστικές ανακαλύψεις αλλά και masterclasses το Private Kitchen είναι ο ιδανικός χώρος για μια προσωποποιημένη εμπειρία.

Ποια είναι η βασική γαστρονομική φιλοσοφία στη βάση όλων των dining projects και gastro εμπειριών του resort;

H φιλοσοφία μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αυθεντικότητα, τις τοπικές και ποιοτικές πρώτες ύλες και τη βιωσιμότητα. Γύρω από αυτούς έχουμε “χτίσει” τα concepts των εστιατορίων μας, καθώς και την ολιστική εμπειρία που θα βιώσει ο επισκέπτης κοντά μας.

Ποια είναι η στάση των εστιατορίων σας απέναντι στη σύγχρονη απαίτηση για sustainability και zero waste πρακτικές;

Για εμάς η sustainability και zero waste φιλοσοφία δεν είναι απλώς μια σύγχρονη απαίτηση αλλά βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας. Οι θεμελιώδεις αρχές τόσο της Mandarin Oriental όσο και της Costa Navarino έχουν στον πυρήνα τους τη βιωσιμότητα και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που λειτουργούμε μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Όσον αφορά στα εστιατόρια μας εν προκειμένω, προσπαθούμε να σεβόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κύκλο της φύσης μέσα από βιώσιμες πρακτικές και συνεργασίες. Για να σας αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα, τα υπολείμματα των λαχανικών που χρησιμοποιούμε για τις συνταγές μας, τα αποξηραίνουμε και τα μετατρέπουμε ουσιαστικά σε μια πούδρα μπαχαρικών που χρησιμοποιούμε εκ νέου στα πιάτα μας, επίσης το κομπόστ που παράγουμε απευθείας στο resort με τα ειδικά μηχανήματα επεξεργασίας το προσφέρουμε σε φάρμες της περιοχής, ενώ έχουμε και συνεργασία με μελισσοκόμους της Μεσσηνίας ακολουθώντας με σεβασμό τις φυσικές διαδικασίες.

Ήδη από φέτος έχουμε έναν μικρό κήπο ο οποίος φιλοδοξούμε να γίνει ακόμα μεγαλύτερος μέσα στα επόμενα χρόνια ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας σε λαχανικά και βότανα και φυσικά στόχος μας είναι συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη μείωση της σπατάλης φαγητού, μένοντας πιστοί στις αρχές της βιωσιμότητας που πρεσβεύουμε.

Από την εμπειρία σας σε σημαντικά ξενοδοχειακά brands, πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η γαστρονομία στο συνολικό hospitality experience του επισκέπτη;

Λόγω ιδιότητας θα σας πω τον σημαντικότερο! Κατά την άποψή μου δεν έχει σημασία πόσο μικρό ή πόσο μεγάλο είναι το brand, αλλά ο τρόπος που σε κάνει να νιώθεις. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε με τον επισκέπτη τη θρυλική φιλοξενία που χαρακτηρίζει την Mandarin Oriental και μάλιστα σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Ελλάδας. Η γαστρονομία είναι σαφώς αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας, από ένα απλό γεύμα δίπλα στη θάλασσα μέχρι ένα δείπνο με fine dining προσανατολισμό. Η γεύση είναι ένα ταξίδι, ξυπνάει μνήμες και δημιουργεί νέες αναμνήσεις.

Μιλήστε μας για το farm to table concept και τα υπόλοιπα νέα που θα δούμε στο προσεχές μέλλον στο Mandarin Oriental, Costa Navarino.

Όπως συνηθίζουμε να λέμε “we dream big”… Τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι πολλά και ενδιαφέροντα επιτρέψτε μου να πω. Όπως σας ανέφερα ήδη, στόχος μας είναι ο κήπος μας -ο οποίος προς το παρόν τροφοδοτεί μέρος των αναγκών μας- να γίνει ακόμα μεγαλύτερος και να καλλιεργούμε λαχανικά και βότανα που θα καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τα εστιατόρια του resort και σε επόμενο στάδιο να δημιουργήσουμε και τα δικά μας μελίσσια.

Σε αυτή τη φάση έχουμε εξασφαλίσει μοναδικές συνεργασίες με παραγωγούς της Μεσσηνίας, πολλοί από τους οποίους μάλιστα αφιερώνουν μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους αποκλειστικά στο Mandarin Oriental, Costa Navarino επιτυγχάνοντας μια farm-to-table εμπειρία με τον απόλυτα τοπικό χαρακτήρα. Επίσης συνολικά για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στις κουζίνες μας απευθυνόμαστε σε τοπικούς παραγωγούς σε μια εμβέλεια 20-30 χλμ. από το resort, ώστε να εξασφαλίσουμε μια όσο το δυνατόν περισσότερο αυθεντική εμπειρία, άμεσα συνυφασμένη με τον τόπο.

Οι επισκέπτες στις διακοπές τους σε πολυτελή resorts επιθυμούν fine dining εμπειρίες ή προτιμούν τα πιο απλά concepts;

Από την εμπειρία μου θα σας πω πως συνήθως αναζητούν και τα δύο. Φυσικά παίζει ρόλο η προσωπική προτίμηση του καθενός, αλλά όταν επισκέπτεται κανείς ένα πολυτελές resort διεθνούς brand θεωρώ πως θέλει να βιώσει την ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία που έχει να προσφέρει αλλά και να γευτεί την αυθεντική τοπική κουζίνα ίσως μέσα από πιο απλά ή comfort concepts.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της τοπικής γαστρονομικής ιστορίας και κουλτούρας της Μεσσηνίας που θα συναντήσουμε στο νέο resort;

Η γαστρονομική ιστορία και παράδοση της Μεσσηνίας ενσωματώνεται αρμονικά στα πιάτα μας, καθώς στόχος μας είναι να μοιραστούμε με τον επισκέπτη μας συνολικά την ομορφιά αυτού του μαγικού τόπου. Υλικά και συνταγές που αγαπάμε, όπως τα λουκάνικα και ο καγιανάς, για παράδειγμα, μπαίνουν σε έναν δημιουργικό καμβά για τη δημιουργία προτάσεων με σύγχρονες τεχνικές και μια πιο εμπνευσμένη ματιά.

Οι άνθρωποι της Μεσσηνίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Costa Navarino και συνοδοιπόροι μας σε ένα ταξίδι εμπειριών.


Ποια ιδιαίτερα γαστρονομικά experiences θα μπορούν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες εδώ;

Σε μια περιοχή όπως η Μεσσηνία δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι βιωματικές εμπειρίες με συνοδοιπόρους μας, όπως σας ανέφερα, τους ανθρώπους του τόπου. Οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, όπως η γευσιγνωσία του περίφημου ελαιολάδου της περιοχής αλλά και η συγκομιδή της ελιάς. Θα δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στη μαγειρική μέσα από bespoke workshops και θα επιδοθούν σε πληθωρικές οινογνωσίες.

Τι πιστεύετε πως σηματοδοτεί η έλευση ενός τόσο σημαντικού hotel brand στη χώρα μας για το μέλλον του premium ελληνικού τουριστικού προϊόντος;

H άφιξη της Mandarin Oriental στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή φιλοξενίας κατά τη γνώμη μου και επανατοποθετεί τον προορισμό στον χάρτη ενός ultra-affluent κοινού που αναζητά νέες εμπειρίες και διαμορφώνει ταξιδιωτικές τάσεις.

Πώς ξεπεράσατε τα γνωστά σε όλη την Ευρώπη προβλήματα στελέχωσης των εστιατορίων;

Η στελέχωση του κλάδου είναι ένα ζήτημα που έκανε πιο έντονη την παρουσία του τα τελευταία χρόνια και με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη πληθώρα ξενοδοχείων και εστιατορίων. Από πλευράς μας αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η προσεκτική επιλογή, καθώς και η άρτια και διαρκής εκπαίδευση της ομάδας μας, εγγυάται μια απαράμιλλη εμπειρία για τους επισκέπτες μας.

Ποιο ρόλο παίζει η ολοκαίνουρια Navarino Agora στην εμπειρία του επισκέπτη του Mandarin Oriental;

Η Navarino Agora δίπλα στο resort αποτελεί επίσης μια ξεχωριστή εμπειρία για τους επισκέπτες μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα την περιοχή και τη ζεστή φιλοξενία μέσα από εντυπωσιακές εκδηλώσεις, προβολές θερινού σινεμά προσεγμένα εστιατόρια και street food καθώς και επιλεγμένα καταστήματα.

Πώς φαντάζεστε το Mandarin Oriental και τα γαστρονομικά του projects μετά από 5 χρόνια;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση και θα ήθελα να σας απαντήσω με το κλισέ “Sky is the limit”... Φιλοδοξώ ότι θα έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε το Μandarin Oriental, Costa Navarino ως τον κορυφαίο ξενοδοχειακό και γαστρονομικό προορισμό στην Ευρώπη, ο οποίος συνδυάζει μοναδικά την εντυπωσιακή τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, τη μαγευτική θέα, την αυθεντική φιλοξενία, τη γνώση και την αγάπη των ανθρώπων που αποτελούν μέρος αυτού του resort. Μπορώ επίσης να σας αποκαλύψω ότι την επόμενη σεζόν θα συστήσουμε στο ταξιδιωτικό κοινό ακόμα ένα γαστρονομικό project το οποίο θα είναι μοναδικό στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ