ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Καλοκαίρι στην πόλη; Τόσο το καλύτερο! Πέντε προτάσεις για τις πιο γευστικές διακοπές στην Αθήνα

Καλοκαίρι στην πόλη; Τόσο το καλύτερο! Πέντε προτάσεις για τις πιο γευστικές διακοπές στην Αθήνα

Αύγουστος στην πόλη μπορεί να σημαίνει από αστέρια Michelin και beach dining μέχρι cocktails σε μαγικά rooftops και burgers για ορκισμένους μηχανόβιους.

Βρισκόμαστε πλέον και επίσημα στην καρδιά του Αυγούστου, και όσοι από εμάς δεν είμαστε διακοπές, είτε γιατί έχουμε επιστρέψει ήδη, είτε γιατί φεύγουμε αργότερα, είτε γιατί φέτος αποφασίσαμε να περάσουμε τις διακοπές μας στο κλεινόν άστυ, καταλαβαίνουμε πόσο όμορφη είναι η πόλη μας όταν δεν είναι ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο. Φυσικά και μία μητρόπολη του κόσμου, όπως είναι η Αθήνα μας, ποτέ δεν αδειάζει εντελώς, αλλά παραμένει με το ποσοστό εκείνο του κόσμου που την κάνει απόλυτα μαγική.

Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, αφού χρειαζόμαστε 20 λεπτά για να φτάσουμε από την Κηφισιά στη Βουλιαγμένη, οι παραλίες έχουν χώρο για όλους, τα θερινά σινεμά δεν έχουν ουρές και τα αγαπημένα μας εστιατόρια μας περιμένουν χωρίς καν να απαιτείται κράτηση. Ναι η Αθήνα τον Αύγουστο είναι μαγεία και οι πέντε παρακάτω εμπειρίες θα μας βοηθήσουν να την απολαύσουμε στο έπακρο!

Pelagos: Γεύση από Κρήτη και αστέρια Michelin

Αυτό το καλοκαίρι τα μενού γευσιγνωσίας του νέου Pelagos on Tour παρουσιάζουν μια επική γαστρονομική περιπέτεια αφιερωμένη στην Κρήτη. Οι καλύτερες εποχικές γεύσεις και τα κορυφαία υλικά της μεγαλονήσου δίνουν μια δημιουργική νέα ερμηνεία μέσα από τρία μοναδικά degustation menus στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Pelagos στο Four Seasons Hotel Astir Palace Athens. Τα μενού Pelagos on Tour προέκυψαν από την επίσκεψη του επικεφαλής σεφ του εστιατορίου Luca Piscazzi, που συνοδευόμενος από τον διάσημο Κρητικό σεφ και τηλεοπτικό παρουσιαστή Μανώλη Παπουτσάκη, ιδρυτή του βραβευμένου κρητικού εστιατορίου Χαρούπι και του Pharaoh, επισκέφθηκε ολόκληρο το νησί και μυήθηκε στα μυστικά της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας.

Τα μενού γευσιγνωσίας Pelagos on Tour, τεσσάρων, έξι και εννέα πιάτων, προσφέρουν μια δημιουργική περιστροφή στις κρητικές γεύσεις και τις αιωνόβιες παραδόσεις, συνδυάζοντάς τις με τις γαλλικές μαγειρικές τεχνικές και την εφευρετική αίσθηση του Piscazzi. Το αποτέλεσμα είναι μια γευστική ωδή στο νησί, με πιάτα όπως κρητικά φασόλια και χαβιάρι, μέντα σεβίτσε με yellotale, φιστίκι Αιγίνης, κεράσια και σαμπούκο, αρνάκι σερβιρισμένο με σφακιανή πίτα και γλυκά όπως το επιδόρπιο με ελαιόλαδο Piscazzi. Τοπικά και εποχιακά κρητικά υλικά λάμπουν παντού, από γηγενή βότανα όπως το αρωματικό δίκταμο, μέχρι την ήπια και διακριτική γραβιέρα και τους βρώσιμους βολβούς. Τα πιάτα συμπληρώνονται από τέσσερα κοκτέιλ εμπνευσμένα από τα διαφορετικά τοπία του νησιού φτιαγμένα με τοπικές κρητικές γεύσεις. Τα μενού περιλαμβάνουν επίσης δύο επιλογές wine pairing, η μία με ελληνικές ετικέτες και η άλλη με παγκόσμιες γεύσεις, με επιμέλεια του Master of Wine, Γιάννη Καρακάση.

Info: Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8901000

Electra Metropolis Rooftop: Ελληνική γαστρονομία αξιώσεων

Στο rooftop του Electra Metropolis στο κέντρο της Αθήνας, ο εξαιρετικός και πολυβραβευμένος σεφ Χάρης Ζευγούλης μαζί με την ομάδα του και τον chef de cuisine Στέφανο Ροδίτη έχουν ετοιμάσει ένα μοναδικό ταξίδι στην ελληνική γαστρονομία με επίκεντρο την καλύτερη τοπική πρώτη ύλη και την Ακρόπολη κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής. Η συνεργασία με μικρούς Έλληνες παραγωγούς και η εμμονή με το άρτιο γευστικό αποτέλεσμα, που εδώ δεν θυσιάζεται προς χάριν του εντυπωσιασμού και της εικόνας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως απουσιάζουν οι προχωρημένες μαγειρικές τεχνικές και τα insta-worthy πιάτα, δημιουργούν μία γαστρονομική εμπειρία πραγματικά αντάξια του μαγικού περιβάλλοντος και των πολλαπλών βραβείων του εστιατορίου.

Πιάτα όπως η καβουροσαλάτα από ελληνικό μπλε καβούρι με μαγιονέζα με αυγοτάραχο, κονσομέ από αγγούρι, αποξηραμένη παλαμίδα και κόλιανδρο και τραγανές πίκλες από ραπανάκι και το χειροποίητο linguini μαγειρεμένο σε ζωμό από όστρακα με καπνιστό χέλι από την Άρτα, άγρια μανιτάρια και ψητό βασιλομανίταρο αντανακλούν στο έπακρο το ταλέντο και τη ουσιαστική δημιουργική διάθεση της κουζίνας, ενώ η ενημερωμένη λίστα κρασιών και τα ευφάνταστα cocktails ολοκληρώνουν το κορυφαίο γευστικό παζλ. Να σημειώσουμε εδώ βρίσκουμε και ένα πλήρες vegan degustation menu, που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τα υπόλοιπα, ενώ συχνά συναντούμε και live music στη σωστή ακριβώς ένταση.

Info: Μητροπόλεως 15, Αθήνα, 2141006200

APLÓ: Beach dining στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το ολοκαίνουριο beach restaurant που άνοιξε τις πόρτες του μέσα στο καλοκαίρι πάνω στη χρυσή άμμο της Astri Beach έχει ήδη γίνει meeting point των απανταχού foodies που θέλουν να συνδυάζουν τις δυνατές γευστικές συγκινήσεις με μία fun μέρα στη θάλασσα και να ζήσουν μία πλήρη εμπειρία διακοπών, χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν από την πόλη. Το APLÓ ήρθε για να μας συστήσει σε ένα ανεπιτήδευτο γευστικό σύμπαν, όπου οι νοσταλγικές μνήμες των παιδικών μας χρόνων συναντούν τα καλύτερα τοπικά υλικά από κάθε γωνιά της χώρας μας, και όλα αυτά κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Ο καταξιωμένος Executive Chef Στράτος Καλαθάκης και η ομάδα του σερβίρουν εδώ μία κουζίνα τόσο αληθινή όσο εκείνη της μαμάς μας και συνάμα τόσο επίκαιρη όσο απαιτείται στο σύγχρονο γαστρονομικό γίγνεσθαι.

Στο άκρως καλοκαιρινό σκηνικό του APLÓ ερχόμαστε από το πρωί έως το βράδυ για να απολαύσουμε γεύσεις που πατάνε γερά στο χθες αλλά ατενίζουν με σιγουριά το αύριο. Εδώ «απλό» δεν σημαίνει «απλοϊκό», σημαίνει «αυθεντικό, αληθινό, τίμιο και ανεπιτήδευτο». Με τα πόδια μας να ακουμπούν την άμμο λοιπόν απολαμβάνουμε ψιλοκομμένη μελιτζάνα στον ξυλόφουρνο, φάβα Σαντορίνης με παρθένο κρητικό ελαιόλαδο, κεφτεδάκια της μαμάς, ολόφρεσκα θαλασσινά ceviche-style, παραδοσιακή αστακομακαρονάδα, φιλέτο Black Angus με πουρέ αγκινάρας Τήνου και σάλτσα αστακού, μπιφτέκια από ελληνικό βουβαλίσιο κρέας με πατάτες Νάξου, χωρίς να λείπουν φυσικά και οι vegan επιλογές. Στα γλυκά ξεχωρίζει η κλασσική Σεράνο με την άκρως νοσταλγική διάθεση. Η ενημερωμένη λίστα κρασιών με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα και τα προσεγμένα cocktails ολοκληρώνουν την summer breezy εμπειρία μας στην παραλία.

Info: Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8901571

Bar8: Απίθανα cocktails & bar bites κάτω από τα αστέρια

Το πιο classy open-air μπαρ της πόλης μας περιμένει και αυτό το καλοκαίρι για απολαυστικά bar bites, clarified cocktails και συναρπαστική μουσική στο rooftop του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Εδώ ανακαλύπτουμε ένα μαγικό σκηνικό με απίστευτη θέα από τον 8ο όροφο του εμβληματικού ξενοδοχείου, αφού με φόντο το λόφο του Λυκαβηττού και το ηλιοβασίλεμα, το Bar8 αποτελεί το ιδανικό σημείο συνάντησης για after office συναντήσεις, κομψές εξόδους με φίλους και ρομαντικά ραντεβού για δύο. Οι έμπειροι bartenders έχουν ετοιμάσει μία συλλογή από Clarified Cocktails, όπου μέσω ειδικής επεξεργασίας ενισχύονται οι φυσικές ουσίες των συστατικών του ποτού, μετατρέποντας κάθε γουλιά σε μια εντελώς νέα γευστική εμπειρία.

Στο live food station, ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης εμπλουτίζει με fusion επιρροές τις γεύσεις του πολυαγαπημένου Bar Bites menu που συνοδεύουν το ποτό μας. Εδώ λοιπόν απολαμβάνουμε χειροποίητα sushi rolls με βασιλικό καβούρι, γαρίδα ή τόνο, θαλασσινά και στρείδια στον πάγο, nigiri με αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι και αυγοτάραχο, dumplings λαχανικών, αλλά και απίθανο brioche με μοσχάρι Wagyu στα κάρβουνα. Κάθε βράδυ η μουσική δυναμώνει στο Bar8, προσθέτοντας μια επιπλέον νότα ενθουσιασμού στα σχέδια μας, και την ατμόσφαιρα ζωντανεύουν τα City Summer Vibes events με live DJ sets, ενώ η εμπειρία απογειώνεται με ξεχωριστές live εμφανίσεις που ανεβάζουν το ρυθμό και την καλοκαιρινή διάθεση στα ύψη.

Info: Βασιλέως Γεωργίου 1Α, Αθήνα, 210 33 30 766

Ride Bar: burgers & whisky για motorbike-lovers, και όχι μόνο

Το Ride, το διάσημο meeting-point για ιδιοκτήτες Harley Davidson, ανανεώθηκε μέσα στο καλοκαίρι και έγινε ακόμη πιο inclusive, αφού πλέον, εκτός από τους ορκισμένους μηχανόβιους, το Ride απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις των λαχταριστών burgers, του καλού whisky και της μπύρας. Έτσι, αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα bar για όλους, ο ιδιοκτήτης του Ride Αριστείδης Αθανασίου και ο έμπειρος σε νέα bar concepts Άρης Δούκας συνεργάστηκαν με τους Serial Eaters για το μενού και με το Jameson και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία για τα ποτά, προσφέροντας μια πληθώρα επιλογών για όλα τα γούστα.

Από τις πρώτες εβδομάδες της νέας λειτουργίας του, φαίνεται ότι το Ride είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό bar, διατηρώντας συγχρόνως όλα εκείνα τα στοιχεία που μας γοητεύουν και αναζητούμε σε ένα κλασικό bar της πόλης, καθώς προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία, είτε είναι λάτρεις της μοτοσικλέτας είτε όχι. Το νέο μενού περιλαμβάνει burgers από μοσχάρι, κοτόπουλο και μια vegan επιλογή, επιτρέποντας σε όλους να απολαύσουν γευστικές επιλογές που καλύπτουν διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις. Το Ride, με τον τεράστιο εξωτερικό χώρο και το άνετο πάρκινγκ, είναι πλέον ένας νέος προορισμός στην Αθήνα για όσους θέλουν να απολαύσουν καλή μουσική, εξαιρετικό φαγητό και φυσικά εκλεπτυσμένα ποτά.

Info: Πειραιώς 187, Αθήνα, 6932620502

ΔΗΜΟΦΙΛΗ