ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σίφνος, Νάξος ή Σύρος; Οι Κυκλάδες υπόσχονται τις πιο αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες

Σίφνος, Νάξος ή Σύρος; Οι Κυκλάδες υπόσχονται τις πιο αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες

Αυθεντικές γεύσεις με αυστηρώς τοπικά υλικά σε τρία πανέμορφα εστιατόρια στις Κυκλάδες μας προσκαλούν να απολαύσουμε την ελληνική γη και θάλασσα στο πιάτο μας.

Οι νέες αφίξεις δεν δείχνουν να σταματούν, αφού ακόμη και τώρα μαθαίνουμε για νέα εστιατόρια που ανοίγουν τις πόρτες τους στα νησιά μας. Εάν λοιπόν είτε βρίσκεστε είτε πρόκειται να βρεθείτε στη Σίφνο, τη Νάξο ή τη Σύρο στις φετινές σας διακοπές και εξορμήσεις, αναζητήστε τις παρακάτω διευθύνσεις για να απολαύσετε την Ελλάδα στο πιάτο σας με τα πιο φρέσκα τοπικά υλικά και στο πιο όμορφο κυκλαδίτικο σκηνικό.

Σίφνος

Μετρά μόλις ελάχιστες εβδομάδες παρουσίας και ήδη έχει αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια. Ο λόγος για το ολοκαίνουριο Alyélo που άνοιξε τις πόρτες του μέσα σε ένα πανέμορφο διατηρητέο κυκλαδίτικο κτήριο στην παραλία του Φάρου στη Σίφνο. Το all day restaurant bar παίρνει το όνομά του από τα αλμυρίκια (al) της παραλίας που απλώνεται μπροστά του και το γαλάζιο ουρανό (y cielo) των Κυκλάδων, ενώ πρεσβεύει την ανεμελιά και τη χαλάρωση του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από δημιουργικά πιάτα, εκλεκτά κρασιά και δροσιστικά cocktails. Στη μεγάλη και ανοιχτόκαρδη αυλή του, ακριβώς δίπλα στο κύμα, απολαμβάνουμε λαχταριστές γεύσεις από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, με την υπογραφή του πολύ καλού σεφ Θοδωρή Γρηγοριάδη.

Οι ιδιοκτήτες του Alyélo, Κώστας Σουλιώτης και Βέρα Πολίτη, αγάπησαν τη Σίφνο από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισαν και έτσι αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο μέσα στο διατηρητέο κτήριο του 1800 που κάποτε λειτουργούσε ως αγγειοπλαστείο. Εδώ δοκιμάζουμε ταραμοσαλάτα με μαρινάτη γαρίδα, σαλάτα με φρέσκο τόνο και αλμύρα, ντολμαδάκια στη σχάρα με καπνιστό χέλι, «μπιάνκο» με σφυρίδα και ροφό, σπαγγέτι με στείρα και αυγοτάραχο, καλαμάρι σχάρας στο μελάνι του, χταπόδι με χούμους και λαδόξιδο, τις οποίες συνδυάζουμε με επιλογές από την προσεγμένη λίστα κρασιών όπως τη σχεδίασε με αγάπη ο Απόστολος Τζίβας.

Info: Φάρος Σίφνου, +302284072265, +30697011621

Νάξος

Επίσης ολοκαίνουρια άφιξη, το εστιατόριο Alos άνοιξε πολύ πρόσφατα μέσα στο ξενοδοχείο Ostria Inn στην πανέμορφη παραλία της Μουτσούνας στη Νάξο και υπόσχεται συναρπαστικές farm to table γαστρονομικές εμπειρίες με θέα στο απέραντο γαλάζιο. Το μενού υπογράφει η εταιρεία του διακεκριμένου chef, Άρη Ρούσσου, και εδώ θα βιώσουμε την ηρεμία και τη γαλήνη και θα γευτούμε πιάτα που στηρίζονται στην τοπική και αποκλειστικά εποχική πρώτη ύλη, αλλά και σε παραδοσιακές τεχνικές, όπως το ωμό ψάρι με λαδολέμονο αρωματισμένο με φραγκόσυκο, το cheesecake από μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι, αλλά και η “γούνα”, το ψάρι δηλαδή που ψήνεται με αφύγρανση σε χοντρό αλάτι από την περιοχή για να δώσει περισσότερη ένταση στη γεύση.

Η πρώτη ύλη έρχεται σε μεγάλο ποσοστό από την οικογενειακή φάρμα των ιδιοκτητών με τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, το ελαιόλαδο, το μέλι, το τυρί αλλά και κάποια κρέατα να μεγαλώνουν στο κτήμα του κύριου Ιωάννη Κώτσου (πατέρα της οικογένειας), ο οποίος για ό,τι δεν προέρχεται από τη δική του γη, φροντίζει να τα προμηθεύεται από μικρούς παραγωγούς που γνωρίζει προσωπικά. Να σημειώσουμε πως ο κ. Κώτσος με περίσσιο ελληνικό μεράκι εφαρμόζει την αυτοσχέδια τεχνική ωρίμανσης της γραβιέρας Νάξου με θαλασσινό νερό και “ξεκούραση” στο κελάρι, μία γεύση που αξίζει να απολαύσουμε με λίγο ζεστό ζυμωτό ψωμί.

Info: Μουτσούνα, Νάξος, +30 2285068235, +30 6944002546

Σύρος

Ένα εστιατόριο-ωδή στην κυκλαδίτικη γαστρονομική παράδοση βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε ένα πολύ ιδιαίτερο ξενοδοχείο με διεθνείς διακρίσεις στην αρχοντική Σύρο. Μέσα στο πανέμορφο Aristide Hotel, που ο οδηγός Michelin έχει χαρακτηρίσει «ένα μικρό κομμάτι από παράδεισο», συναντούμε το Aristide Restaurant, που την πρώτη χρονιά λειτουργίας του συμπεριλήφθηκε στα Best Hotel Restaurants της Ευρώπης του περιοδικού Forbes. Εκτός από τα dinners στο ατμοσφαιρικό rooftop με τα design έπιπλα και την υπέροχη θέα, το εστιατόριο σερβίρει και πρωινό και brunch με τοπικά προϊόντα στον μικρό τροπικό κήπο.

Ο σεφ και WSPC Hestia sommelier Πέτρος Μπραϊκίδης έχει συνθέσει ένα μενού βασισμένο σε βιολογικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς καθώς και μια εκτενή λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα. Η τοπική πρώτη ύλη έρχεται τόσο από την Σύρο και τα νησιά των Κυκλάδων όσο και από την δική τους μικροκαλλιέργεια βιολογικών λαχανικών. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει 60 ετικέτες κυκλαδίτικων και άλλων κρασιών πάντα με έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες.

Παράλληλα, ο έμπειρος mixologist δημιουργεί ευφάνταστα cocktails και cocktail pairings πάντα με κυκλαδίτικες νότες όπως η κάπαρη και το θυμάρι. Το μενού αλλάζει τρεις φορές το χρόνο ακολουθώντας τους κανόνες της εποχικότητας, ενώ υπάρχουν και πιάτα εκτός μενού, ανάλογα με την ψαριά της ημέρας. Ιδιαίτερες farm to table εμπειρίες προσφέρονται στη μορφή εβδομαδιαίων picnic στον οπωρώνα της ιδιόκτητης φάρμας, ενώ διοργανώνονται και βραδιές οινογνωσίας πότε Ελληνικών και πότε Κυκλαδίτικων κρασιών με εκλεκτές ετικέτες και ελληνικούς μεζέδες.

Info: Μπαμπαγιώτου 27, Ερμούπολη, 6986624881

ΔΗΜΟΦΙΛΗ