ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα 10 μεγαλύτερα καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ όλων των εποχών

Τα 10 μεγαλύτερα καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ όλων των εποχών
Ο Κρις Πρατ στο «Jurassic World», ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στο «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» και ο... ψηφιακός Μουφάσα στον «Βασιλιά των Λιονταριών» Universal Pictures / Walt Disney Studios / iPiccy

Όταν το καλοκαίρι του 1975 ένας καρχαρίας άρχισε να τρομοκρατεί όχι μόνο τους λουόμενους αλλά και τους θεατές των κινηματογράφων, γεννήθηκε το είδος των καλοκαιρινών μπλοκμπάστερ, των ταινιών που τα μεγάλα στούντιο προγραμματίζουν – συνήθως – γύρω από την εθνική εορτή των Αμερικανών, την Ημέρα Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου.

«Τα Σαγόνια του Καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ ήταν το πρώτο καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ και, αν προσαρμόζαμε τις εισπράξεις του στον πληθωρισμό, θα ήταν και σήμερα ένα από τα πιο εμπορικά όλων των εποχών, μαζί με ταινίες όπως ο πρώτος «Πόλεμος των Άστρων» του 1977 και ο «Ε.Τ. ο Εξωγήινος» του 1982.

Αν όμως αφήσουμε κάτω τα κομπιουτεράκια και τους υπολογισμούς και δούμε απλά τι «έγραψε» το παγκόσμιο box office, τα 10 πρώτα σε εισπράξεις καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ όλων των εποχών είναι όλα ταινίες των τελευταίων 15 ετών. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, σύμφωνα με το ScreenRant.

10. Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε (2018) – 1,3 δισ. δολάρια

Το σίκουελ του «Jurassic World» (2015) είχε σχεδόν οκταπλάσια έσοδα από τον προϋπολογισμό του των 170 εκατομμυρίων δολαρίων και παραμένει στις 20 ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα στο παγκόσμιο box office όλων των εποχών, ασχέτως εποχής κυκλοφορίας. Ήταν η τρίτη πιο επιτυχημένη ταινία του 2018, χρονιά κατά την οποία πέντε συνολικά ταινίες ξεπέρασαν το όριο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε εισπράξεις.

9. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 2ο (2011) – 1,32 δισ. δολάρια

Το όγδοο και τελευταίο μέρος του αγαπημένου franchise του Χάρι Πότερ ήταν η ταινία με τις καλύτερες επιδόσεις στα ταμεία για το 2011, μπροστά από τα «Transformers: Dark of the Moon» και «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά». Είναι επίσης η πιο επιτυχημένη ταινία του franchise, με δεύτερη το «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (2001) και τρίτη το «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1ο».

8. Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015) – 1,4 δισ. δολάρια

Πρόκειται για την τέταρτη πιο κερδοφόρα ταινία του 2015 και τη 14η όλων των εποχών, πραγματοποιώντας πάνω από το 67% των συνολικών εισπράξεών της εκτός ΗΠΑ. Κατάφερε να βγάλει σχεδόν τέσσερις φορές τον προϋπολογισμό της, ο οποίος ήταν το τεράστιο ποσό των 365 εκατομμυρίων δολαρίων.

7. Top Gun: Maverick (2022) – 1,48 δισ. δολάρια

Το σίκουελ του «Top Gun» (1986) έφερε πέρυσι το καλοκαίρι μαζικά τα πλήθη πίσω στους κινηματογράφους, μετά την «τρομάρα» του COVID-19. Ξεπέρασε κάθε κινηματογραφική κυκλοφορία του 2022, με εξαίρεση το «Avatar 2: Ο Δρόμος του Νερού», το οποίο έγινε η τρίτη πιο κερδοφόρα ταινία όλων των εποχών με εκπληκτικά έσοδα 2,32 δις. δολαρίων παγκοσμίως.

6. Μαχητές των Δρόμων 7 (2015) – 1,51 δισ. δολάρια

Το 2015 ήταν μια απίστευτη χρονιά για τα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ. Η έβδομη ταινία του franchise «Μαχητές των δρόμων», που είναι και η πιο επιτυχημένη του (ακολουθεί το «Μαχητές των Δρόμων 8» με 1,24 δισ. δολάρια), ήταν η τρίτη πιο δημοφιλής ταινία εκείνης της χρονιάς, και σήμερα είναι ενδέκατη πιο εμπορική όλων των εποχών.

5. «Οι Εκδικητές» (2012) – 1,52 δισ. δολάρια

Η πρώτη εμφάνιση των Εκδικητών της Marvel στην οθόνη ήταν το κινηματογραφικό γεγονός του 2012, αφήνοντας πίσω τα «Skyfall», «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» και «Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι» που επίσης κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 1 δισ. δολαρίων. Αν προσαρμόζαμε τα έσοδά τους στον πληθωρισμό, θα ξεπερνούσαν τα 2 δισ. δολάρια.

4. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019) – 1,65 δισ. δολάρια

Το live-action ριμέικ (live-action τρόπος του λέγειν, αφού τίποτα στην οθόνη δεν είναι αληθινό) της αγαπημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1994, ήταν μία από τις εννέα (!) ταινίες που πέρασαν το όριο του 1 δισ. το 2019. Το καλοκαίρι του 2024 θα δούμε στους κινηματογράφους και το πρίκουελ του, με τίτλο «Mufasa: The Lion King», το οποίο επίσης αναμένεται να μπει σε αυτή τη λίστα…

3. Jurassic World (2015) – 1,67 δισ. δολάρια

Το «Jurassic World» ήταν η δεύτερη πιο κερδοφόρα ταινία του 2015 μετά το «Star Wars επεισόδιο 7: Η Δύναμη Ξυπνά» (κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο) με το τεράστιο παγκόσμιο box office των 2,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι τρεις ταινίες του franchise «Jurassic World» συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 4 δισ. δολάρια.

2. Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (2018) – 2,05 δισ. δολάρια

Η πρώτη και με διαφορά ταινία του 2018 είναι η έκτη πιο εμπορική όλων των εποχών και η δεύτερη πιο επιτυχημένη από ολόκληρο το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Κατάφερε να φέρει έσοδα σχεδόν επταπλάσια από τον τεράστιο προϋπολογισμό της των 300 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα τα 257 εκατ. τα έβγαλε μόνο από το πρώτο τριήμερο προβολής της στη Βόρεια Αμερική…

1. Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019) – 2,79 δισ. δολάρια

Το «Avengers: Endgame» είναι το κορυφαίο καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ και η δεύτερη πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών. Είναι η μόνη ταινία που χαλάει την παντοκρατορία του Τζέιμς Κάμερον, καθώς έχει σφηνωθεί ανάμεσα στο πρώτο «Avatar» των 2,92 δισ. και στο δεύτερο «Avatar» των 2,32 δισ. (ακολουθεί ο «Τιτανικός», επίσης του Κάμερον, με 2,26 δισ.). Ο πήχης είναι πολύ ψηλά για οποιαδήποτε ταινία επιχειρήσει να το ξεπεράσει στο μέλλον…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ