ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ολίβια ντε Χάβιλαντ: Η σταρ του παλιού Χόλιγουντ κλείνει έναν αιώνα ζωής

Ολίβια ντε Χάβιλαντ: Η σταρ του παλιού Χόλιγουντ κλείνει έναν αιώνα ζωής
Olivia de Havilland by Andy Gotts for Entertainment Weekly Special Edition

Υποτίθεται ότι η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» που γυρίστηκε το 1939 άφησε μια κατάρα πίσω της. Μέχρι τα τέλη των 60s κάθε παράγοντας και αστέρας της ταινίας είχε πεθάνει. Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ όμως είναι εδώ για να διαψεύσει οποιοδήποτε αστικό μύθο.

«Είναι θαυμάσιο ότι μπορώ ακόμη να θυμάμαι και την παραμικρή λεπτομέρεια από τα γυρίσματα της ταινίας» εξομολογήθηκε πέρσι σε συνέντευξη της στο Entertainment Weekly. Φέτος η ηθοποιός του παλιού Χόλυγουντ συμπληρώνει το εκατοστό έτος της ηλικίας της και η ζωντανή απόδειξη ότι κάποτε το Χόλιγουντ δημιουργούσε μύθους που δεν είχαν ανάγκη κανένα Like.

Bραβευμένη δύο φορές με Οscar (για τις ταινίες «Δωσ' μου πίσω το παιδί μου» (1946) και «Η κληρονόμος» (1949) και μια από τις πρωταγωνίστριες σε μια φημολογούμενη αντιμαχία που άφησε εποχή (υποτίθεται ότι η ντε Χάβιλαντ μισούσε θανάσιμα τη μικρή της αδελφή, επίσης ηθοποιό, Τζόαν Φοντέιν, μια έριδα που η ίδια απορρίπτει) η ντε Χάβιλαντ είναι μια γαλαζοαίματη του Χόλιγουντ.

Έχοντας γυρίσει για τα καλά την πλάτη της στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος, από το 1955 όταν και παντρεύτηκε τον γάλλο συγγραφέα και δημοσιογράφο Πιέρ Γκαλάντ για να μετακομίσει στο Παρίσι για πάντα, η ντε Χάβιλαντ δεν μελαγχολεί όταν θυμάται το παρελθό. Χαίρεται, είπε στο EW, να βλέπει τους συμπρωταγωνιστές της στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» γεμάτους δυναμισμό στη μεγάλη οθόνη. Ακόμη και αν ήταν η χαμένη στη νύχτα των Oscars του 1940, όταν και η επική ταινία κέρδισε 8 αγαλματίδια, όχι όμως και εκείνη που ήταν υποψήφια για το Β’ Γυναικείο Ρόλο.

40509 lg

Βρετανίδα σε καταγωγή, γεννημένη στο Τόκιο το 1916, και μεγαλωμένη κάτω από τον γενναιόδωρο ήλιο της Καλιφόρνια η ντε Χάβιλαντ ξεκίνησε υποδυόμενη την Ερμία στο θεατρικό «Όνειρο Θερινής Νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στα 19 της και πολύ σύντομα έγινε η γυναίκα δίπλα από τον Έρολ Φλιν. Σκληραγωγημένη, άντεχε την απουσία των «κανονικών ανθρώπων» στη ζωή της και εξομολογήθηκε στο Vanity Fair ότι ο ανταγωνισμός των studio την εξουθένωνε.

Η Ευρώπη έγινε το οχυρό της και εδώ και μισό αιώνα η σταρ λύνει με συνέπεια το σταυρόλεξο των New York Times που κρατάει το μυαλό της αιχμηρό, ανεβαίνει με υπομονή τα σκαλιά στο αρχοντικό της στο Bois de Boulogne και έχει αρκετή υπομονή να περιμένει ακόμη 10 χρόνια. Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ υπόσχεται ότι θα γράψει επιτέλους την αυτοβιογραφία της στα 110 της κάτι που ίσως καταφέρει ένας όντως το μυστικό της μακροζωίας της είναι αυτό που μοιράστηκε με το Vanity Fair.

«Αγάπη, γέλιο και φως» έχει πει. Αυτό είναι το τρίπτυχο της «αθανασίας» μιας star.

9448487 orig copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ