ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο άνθρωπος πίσω από την εικονογράφηση των άλμπουμ των Sex Pistols

Ο άνθρωπος πίσω από την εικονογράφηση των άλμπουμ των Sex Pistols
Το άλμπουμ «God save the queen» των Sex Pistols AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο Jamie Reid, που πέθανε σε ηλικία 76 ετών στις 8 Αυγούστου, ήταν ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης που στιγμάτισε τη φυσιογνωμία της πανκ, με την εικονογράφηση των άλμπουμ των Sex Pistols.

Τα πιο γνωστά του έργα από τη δεκαετία του 1970 είναι τα εξώφυλλα και οι αφίσες του για τους Sex Pistols. Έργα τα οποία κάποτε θεωρούντο αμφιλεγόμενα, τώρα πλέον εντάσσονται σε συλλογές μουσείων όπως των MoMA της Νέας Υόρκης και Victoria and Albert του Λονδίνου, τιμολογούνται πολύ υψηλά σε δημοπρασίες και χρησιμοποιούνται από μάρκες ειδών πολυτελείας.

https://www.instagram.com/p/Cvuoy_GN5gK/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Γεννήθηκε το 1947 στο Λίβερπουλ και οι γονείς του, κατά την γνώμη του, ήταν «βαμμένοι σοσιαλιστές».

Στα 16 του, από καπρίτσιο γράφτηκε στο Croydon Art School όπου συνάντησε τον Malcolm McLaren, τον μελλοντικό ιμπρεσάριο των Sex Pistols - και, σύμφωνα με τον Reid, «μεγαλύτερο εννοιολογικό καλλιτέχνη του 20ού αιώνα».

Τη δεκαετία του 1970, ο McLaren «έψησε» τον Reid να δουλέψει σε ένα «πρότζεκτ» που προέκυψε ότι ήταν οι Sex Pistols, ένα συγκρότημα το οποίο είχε δημιουργήσει ο McLaren στρατολογώντας μια ομάδα πιτσιρικάδων που άραζαν στην μπουτίκ ρούχων που είχε στην King's Road.

Στο διάστημα της σύντομης ζωής της μπάντας, Reid θα δημιουργούσε εμβληματικές εικόνες συμπεριλαμβανομένου του έντονου ρόζ λογότυπού της, της κουρελιασμένης Union Jack (της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου) για το εξώφυλλο του σιγκλ του 1976 «Anarchy in the U.K.» και κυρίως το εξώφυλλο για το «God Save the Queen» του 1977.

«Απλά, το τολμήσαμε. Πολύς αυθορμητισμός» είναι οι αναμνήσεις του από τη δουλειά του με την μπάντα.

Τα έργα που δημιούργησε για τους Sex Pistols αποδείχτηκαν, τις δεκαετίες που ακολούθησαν, τέτοιας αντοχής στο πέρασμα του χρόνου που ο Reid κουραζόταν ακόμη και να μιλάει για αυτά.

https://www.instagram.com/reel/CrNpjukok8c/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ταυτόχρονα, δούλεψε με συγκροτήματα όπως οι Dead Kennedys και οι Afro Celt Sound System και δημιούργησε έργα τέχνης διαμαρτυρίας για κινήματα όπως τα Occupy και Anti-Poll Tax Alliance.

Έστρεψε τα καλλιτεχνικά «πυρά» του κατά ηγετών, όπως οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν. Είχε υποστηρίξει τις Pussy Riot μετά τη σύλληψή τους το 2012. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να ανασκάπτει τη δρυΐδικη κληρονομιά του· ο αδελφός του προπάππου του, ο George Watson MacGregor Reid διετέλεσε επικεφαλής του Τάγματος των Δρυΐδων. Το τελευταίο του έργο, με τίτλο «Time For Magic», ήταν επίσης εμπνευσμένο από τελετουργίες των Δρυΐδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ