ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του Ριουίτσι Σακαμότο στην ταινία «Opus»

Μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του Ριουίτσι Σακαμότο στην ταινία «Opus»
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Καθισμένος μπροστά σε ένα πιάνο, σε ένα άδειο στούντιο στο Τόκιο, ο παγκοσμίου φήμης μουσικός και συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο (Ryuichi Sakamoto) ταξιδεύει τον θεατή με τις νότες του. Είναι 6 μήνες πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών από καρκίνο στο φάρυγγα.

Γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε ασπρόμαυρο φόντο, με τρεις κάμερες 4Κ, η ταινία «Opus» σε σκηνοθεσία του γιου του Νίο Σόρα (Neo Sora), είναι ένας βαθιά συγκινητικός αποχαιρετισμός του Ιάπωνα συνθέτη, καθώς καταγράφει τις τελευταίες του εμφάνισες πριν φύγει από την ζωή στις 28 Μαρτίου.

Λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το Deadline έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρώτο teaser στο οποίο ο θρυλικός Σακαμότο παίζει στο πιάνο ένα απόσπασμα από την μουσική της ταινίας «The Sheltering Sky» του 1990 σε σκηνοθεσία Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (Bernardo Bertolucci).

Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει η μάνατζερ και σύζυγος του συνθέτη Nόρικα Σόρα (Norika Sora) ενώ εργάστηκαν 30 άτομα με επικεφαλής τον Αμερικανό κινηματογραφιστή Μπίλλ Κίρσταϊν(Bill Kirstein), όπως αναφέρει το ΑP.

«Νιώθω ανακουφισμένος που κατάφερα να ηχογραφήσω πριν από το θάνατό μου - μια παράσταση με την οποία είμαι ικανοποιημένος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνθέτης σε μία δήλωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα η παραγωγή.

Σύμφωνα με το Pitchfork η πρεμιέρα της ταινίας αναμένεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ