ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δύο νέα εστιατορικά concepts με διάσημες υπογραφές προσγειώνονται προσεχώς στην πόλη

Δύο νέα εστιατορικά concepts με διάσημες υπογραφές προσγειώνονται προσεχώς στην πόλη

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο Άνταμ Κοντοβάς έχουν τα πιο γευστικά νέα να μοιραστούν μαζί μας και μας συστήνουν ο καθένας στο δικό του καινούριο εστιατορικό project.

Με το καλοκαίρι σιγά σιγά να ολοκληρώνεται και τη νέα σεζόν να καταφθάνει, τα πρώτα νέα projects αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης ανοίγει ένα ανατρεπτικό street food joint ακριβώς απέναντι από το πολυβραβευμένο του CTC στον Κεραμεικό, ενώ ο Άνταμ Κοντοβάς ανοίγει το πρώτο δικό του εστιατόριο στο Παγκράτι σε μορφή ατμοσφαιρικού, uber-cool bistro με έμφαση στην food sharing εμπειρία.

Ortsag

Το νέο project του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, που αναμένουμε να ανοίξει τις πόρτες του στα τέλη του Οκτώβρη, έχει ομολογουμένως περίεργο όνομα, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, αλλά αποτελεί μία από τις περιπτώσεις εκείνες όπου σημαίνον και σημαινόμενο ταυτίζονται πλήρως. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο Τσιοτίνης ξέρει καλά να παίζει με τις λέξεις, τις έννοιες και τα concepts. «Ortsag» λοιπόν είναι η λέξη «gastro» αν τη διαβάσεις ανάποδα, ή όπως θα τη διάβαζες αν την έβλεπες στον καθρέπτη, και ο πάντα ανατρεπτικός σεφ, λίγο ή πολύ, μας καλεί να γίνουμε μία άλλη Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, να περάσουμε μέσα από τον καθρέπτη και να ανακαλύψουμε την «απέναντι» πλευρά της υψηλής γαστρονομίας.

Καθώς δε το νέο Orstag ετοιμάζεται ακριβώς απέναντι από το CTC, όλα τα πράγματα μπαίνουν στη σωστή τους θέση. Το νέο αυτό μαγαζί λοιπόν το ανοίγει ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μαζί με τους συνιδιοκτήτες του CTC, ενώ στο σχήμα προστίθενται ο σημερινός Chef de Cuisine του CTC, Χρήστος Ρήγας, και ο προκάτοχός του, Κώστας Μπαρούτης. «Είμαστε τρεις μάγειρες», μας εξηγεί ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, «που ονειρευτήκαμε έναν χώρο στον οποίο θα μαγειρεύουμε το «βρώμικο» που θέλει να τρώει ο κάθε μάγειρας μετά τη δουλειά».

Το Ortsag στην ουσία είναι ένα street food joint που στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: αφενός στη δημιουργία πιάτων με την πρώτη ύλη που αναπόφευκτα περισσεύει από το CTC (φυσικά τα πιάτα αυτά δεν θα μπορούν να έχουν πάντα την ίδια και σταθερή παρουσία στον κατάλογο, αφού εξαρτώνται από τη ροή του γαστρονομικού εστιατορίου απέναντι), βοηθώντας έτσι το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του Κεραμεικού να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς το zero waste mentality, και αφετέρου σε 4 κωδικούς burger που θα υπάρχουν σταθερά και θα είναι ένα κλασσικό smashed με μοσχάρι, ένα με ψάρι, ένα με λαχανικά και ένα με pulled meat, φυσικά με συνοδευτικά και σάλτσες. Το Ortsag θα ανοίγει από το απόγευμα και μετά, όλα εδώ θα είναι χειροποίητα και θα παρασκευάζονται daily, ενώ ο επίλογος θα είναι θεϊκό soft ice cream το οποίο θα φτιάχνεται εντός του Ortsag εννοείται.

Info: Πλαταιών και Κεραμεικού, Κεραμεικός

Ex Machina

Ο Άνταμ Κοντοβάς κατάγεται μισός από την Αίγυπτο, και αυτό δεν το γνωρίζαμε ούτε εμείς που το αναφέρουμε εδώ, ούτε και θα είχε σημασία, εάν δεν βρισκόταν σε άμεση σύνδεση με την πραγματοποίηση του ονείρου του πολυβραβευμένου σεφ να ανοίξει ένα δικό του εστιατόριο στην Αθήνα. Το Ex Machina («από μηχανής») που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο Παγκράτι είναι το αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών καρμικών συμπτώσεων, που σχετίζονται με την καταγωγή του από την Αίγυπτο, αφού οι νέοι του συνεταίροι ήρθαν ως «από μηχανής» δύναμη από την ιδιαίτερη πατρίδα του, και τον γνώρισαν ως πελάτες στο Kobra, όπου τον συναντούσαμε έως πέρσι. Τελικά μία αλληλουχία γεγονότων και συμπτώσεων οδήγησε στο να δημιουργήσουν από κοινού ένα πολύ επιτυχημένο εστιατόριο στην Αίγυπτο, το Buoy, και τελικά στο να αναμένουμε τώρα να ανοίξει τις πόρτες του το Ex Machina στην χώρα μας.

Το πρώτο εστιατόριο του διάσημου σεφ λοιπόν θα είναι «ένα χαλαρό, easy-going, cool και πολύ σέξι μπιστρό», όπως εξηγεί ο ίδιος, «το οποίο στηρίζεται βασικά σε ένα concept to share με μικρά πιάτα, ενώ θα υπάρχουν και ορισμένα μεγαλύτερα πιάτα, όπως ένα κρέας και ένα ψάρι, που θα προορίζονται για τέσσερα άτομα. Έχω επικεντρωθεί περισσότερο στο ψάρι, αν και θα υπάρχουν φυσικά και πιάτα με κρέας, αλλά και surf n turf προτάσεις. Η πρώτη μας ύλη είναι ελληνική και μάλιστα με έμφαση στα νησιά και την επαρχία σε συνεργασία με μικρούς Έλληνες παραγωγούς, όπως ψάρια ανοικτών ελληνικών θαλασσών, ένα ιδιαίτερο χοιρινό από την αρχαία Ολυμπία και ένα μοσχάρι από τη Νάξο, αλλά πάντα με τη δική μου fusion Asian οπτική, που τώρα πλέον παντρεύεται και με νότες από τη Μέση Ανατολή. Έχω ασχοληθεί πολύ στο να βρω μπαχάρια και spices από την Αίγυπτο, ταξιδεύω, πηγαίνω σε παζάρια και ανακαλύπτω νέα πράγματα.

«Το κρασί παίζει σημαντικό ρόλο για εμάς εδώ και να φανταστείς είμαστε ήδη στις 80-90 ετικέτες, κυρίως από τον ελληνικό, αλλά και από τον διεθνή αμπελώνα με διακριτική παρουσία και βιοδυναμικών και ήπιας οινοποίησης ετικετών», ολοκληρώνει ο σεφ. Το Ex Machina θα λειτουργεί μόνο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, ενώ υπάρχει και ένα μικρό πατάρι που θα μπορεί να φιλοξενήσει εμπειρίες private dining αλλά και workshops.

Info: Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ