ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Άντονι βαν Ντάικ: Πίνακας του μπορεί να αγοραστεί από Μουσείο της Σεβίλλης

Άντονι βαν Ντάικ: Πίνακας του μπορεί να αγοραστεί από Μουσείο της Σεβίλλης
Πίνακας του o Antony Van Dyck Screen grab/Twitter/ ARTnews

Πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου, Άντονι βαν Ντάικ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ενδέχεται να φιλοξενηθεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Σεβίλλης.

Σύμφωνα με την El País, το έργο «The presentation of the baby Jesus to Saint Barbara» κοσμούσε για πολλές γενιές ένα οικογενειακό σπίτι στη Χαέν της Ισπανίας, χωρίς κανείς από την οικογένεια να γνωρίζει ποιος είναι ο δημιουργός του.

Προς έκπληξή τους, μια εταιρεία τέχνης με έδρα τη Μαδρίτη επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για αυθεντικό έργο του Άντονι βαν Ντάικ προκαλώντας το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών.

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού της Ανδαλουσίας επιβεβαίωσε στην El País ότι η οικογένεια είναι σε επαφή με το Μουσείο της Σεβίλλης για πιθανή αγορά του πίνακα.

Θεωρείται ότι ο πίνακας μπορεί να έφτασε στο σπίτι της οικογένειας στη Χαέν μέσω της Σεβίλλης (όπου ζούσαν κάποια μέλη της) τον 17ο αιώνα. Εκείνη την περίοδο περισσότερες από 100 οικογένειες Φλαμανδών, κυρίως έμποροι και τραπεζίτες, εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Ανδαλουσίας.

Μετά την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς του, ο πίνακας, ο οποίος έφερε εμφανή σημάδια φθοράς, αποκαταστάθηκε σε εργαστήριο φημισμένων επαγγελματιών της Ανδαλουσίας. Παρόμοια έργα του Φλαμανδού ζωγράφου έχουν πωληθεί σε επταψήφια και οκταψήφια ποσά σε δημοπρασία.

Ο Βαν Ντάικ ήταν ένας παραγωγικός ζωγράφος της αυλής στην Αγγλία. Μερικά από τα πιο ακριβά έργα του είναι εκείνα που του αποδίδονται εκ νέου τα τελευταία χρόνια.

Είναι γνωστός για τα πορτρέτα των Γενοβέζων ευγενών και του Καρόλου Α', βασιλιά της Αγγλίας και της Σκωτίας, των μελών της οικογένειάς του και της αυλής του. Εκτός από τα πορτρέτα, για τα οποία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, ασχολήθηκε και με βιβλικά και μυθολογικά θέματα, εισάγοντας μερικές αξιόλογες εικονογραφικές καινοτομίες, αναφέρεται στο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ