ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Hom Parviz: Οι σημερινοί ταξιδιώτες αναζητούν εμπειρίες που ξεπερνούν την έννοια του συμβατικού  

Hom Parviz: Οι σημερινοί ταξιδιώτες αναζητούν εμπειρίες που ξεπερνούν την έννοια του συμβατικού  

Ο Γενικός Διευθυντής της Μεγάλης Βρεταννίας μιλάει αποκλειστικά στο CNN Greece για την επέτειο των 150 ετών του ιστορικού ξενοδοχείου, το δυναμικά μεταβαλλόμενο τοπίο της σύγχρονης πολυτελούς φιλοξενίας και το 12μηνο τουρισμό στην Αθήνα.

Τα ιστορικά ξενοδοχεία των μητροπόλεων του κόσμου αποτελούν μία σημαντική παρακαταθήκη, μία μεγάλη κληρονομιά, ένα λαμπερό συνδετικό κρίκο μεταξύ του χθες και του αύριο της τουριστικής σκηνής τους. Η Μεγάλη Βρεταννία κλείνει το 2024 τα 150 της χρόνια και ο Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου, Hom Parviz, μίλησε αποκλειστικά στους Movers & Shakers του CNN Greece για την ιστορία, το παρελθόν και το μέλλον του εμβληματικού ξενοδοχείου, τους εορτασμούς της επετείου, τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία αυτού του τύπου, καθώς και τη διαρκώς μεταβαλλόμενη σκηνή της σύγχρονης τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Hom Parviz ανέλαβε τον απαιτητικό ρόλο του General Manager του ξενοδοχείου Grande Bretagne, καθώς και του King George, το 2020, στο μέσο μίας πολύ ιδιαίτερης χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, προερχόμενος από την αντίστοιχη θέση στο Hyatt Regency Belgrade της Σερβίας. Γεννημένος στην Τεχεράνη και έχοντας μεγαλώσει από νεαρή ηλικία στο Λονδίνο, ο κ. Parviz με 30 χρόνια προϋπηρεσίας στην πολυτελή φιλοξενία από το Ομάν μέχρι την Αυστραλία είναι σίγουρα ένας πολίτης του κόσμου και ένας άνθρωπος με εμπεριστατωμένη άποψη για το παρόν και το μέλλον του luxury hospitality.

Η Μεγάλη Βρεταννία αποτελεί ίσως το πιο εμβληματικό και ιστορικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Πώς αισθανθήκατε με την πρόταση να το αναλάβετε και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που το κάνουν απολύτως μοναδικό;

Πράγματι η Μεγάλη Βρεταννία είναι ένα από τα εμβληματικότερα και ιστορικότερα ξενοδοχεία της χώρας, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ξενοδοχειακούς προορισμούς ανά τον κόσμο. Διαθέτει πλούσια ιστορία που ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα και η ιστορική γοητεία του, η εξαιρετική τοποθεσία του, η πολυτέλεια και η κομψότητά του το καθιστούν απολύτως μοναδικό.

Άλλωστε έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ελληνική ιστορία και πολιτική σκηνή και έχει αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης για κορυφαίες επιδραστικές προσωπικότητες και σημαντικές πολιτιστικές εμπειρίες μέσα στα χρόνια. Από όλα τα παραπάνω είναι εύκολα κατανοητό πως το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελεί έναν συναρπαστικό και περιζήτητο προορισμό για κάθε έμπειρο Γενικό Διευθυντή που προέρχεται από το κομμάτι της πολυτελούς φιλοξενίας.

Σε προσωπικό επίπεδο μιλώντας, η Ελλάδα έχει πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και μαζί με τους διάσημους νησιωτικούς προορισμούς της αποτελεί μία απαράμιλλη ευκαιρία για εμάς ως οικογένεια. Η προοπτική να γίνουμε πολίτες αυτής της σπουδαίας πόλης ήταν πραγματικά εξαίσια. Οι πολιτιστικοί και ιστορικοί θησαυροί της Ελλάδας, μαζί με τους διάσημους προορισμούς της, την καθιστούν το καλύτερο μέρος για να ονομάζουμε «σπίτι» μας.

Το 2024 το ξενοδοχείο γιορτάζει τα 150 του χρόνια, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια από τα πράγματα που θα δούμε μεταξύ των εορτασμών;

Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι γι’ αυτήν την τόσο σημαντική επέτειο και όλες οι ομάδες μας εργάζονται πυρετωδώς για να δημιουργήσουν μία αξιομνημόνευτη σειρά εκδηλώσεων και εμπειριών για τους επισκέπτες μας, αλλά και για την τοπική κοινωνία. Οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις που έχουμε σχεδιάσει είναι ένας απολύτως ταιριαστός φόρος τιμής στη λαμπρή ιστορία και τη μακρά κληρονομιά του ξενοδοχείου.

Μπορείτε να περιμένετε ένα εκλεκτικό μείγμα gala events, πολιτιστικών δρωμένων, γαστρονομικών αριστουργημάτων και συναρπαστικών δραστηριοτήτων που θα διασφαλίσουν πως αυτή η επέτειος θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων όσων θα συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένης και της αγαπημένης μας πόλης φυσικά.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια ενδεικτικά ιστορικά στιγμιότυπα ή γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο μέσα στα τελευταία 150 χρόνια;

Η Μεγάλη Βρεταννία έχει γίνει μάρτυρας πολλών σημαντικών γεγονότων και έχει φιλοξενήσει αρχηγούς κρατών, διασημότητες και σημαίνουσες προσωπικότητες μέσα σε αυτά τα 150 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ξενοδοχείο αποτέλεσε το αρχηγείο των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων. Ο Winston Churchill διέμεινε όπως είναι γνωστό στο ξενοδοχείο εκείνη την περίοδο και λέγεται πως μέσα σε αυτούς τους τοίχους πάρθηκαν ιστορικές αποφάσεις.

Όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβιώσαν το 1896, η Μεγάλη Βρεταννία υπήρξε ο επίσημος οικοδεσπότης, ενώ 108 χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2004, το ξενοδοχείο αποτέλεσε ξανά το επίσημο ξενοδοχείο του θεσμού. Η Μεγάλη Βρεταννία και η πόλη των Αθηνών, να σημειώσουμε, είναι οι μοναδικοί στον κόσμο που έχουν κατορθώσει να φιλοξενήσουν δύο φορές τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεδομένης της πλούσιας ιστορίας του, δεν εκπλήσσει το γεγονός πως η λίστα με τους αρχηγούς κρατών, τις διεθνείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου και τις διασημότητες που έχουν επιλέξει το ξενοδοχείο για τη διαμονή τους μέσα στα χρόνια είναι ατελείωτη. Απλώς για να αναφέρουμε μερικούς, η Elisabeth Taylor, η Sofia Loren, η Brigitte Bardot, είναι μερικές μόνο από τις λαμπερές πρωταγωνίστριες που έχουν φιλοξενηθεί στη Royal Suite. Σταρ του Hollywood όπως η Greta Garbo, ο Sean Connery, ο Francis Ford Coppola έχουν επισκεφθεί το ξενοδοχείο πολλές φορές.

Η Μαρία Κάλλας, της οποίας η κομψή και λαμπερή παρουσία έκαναν το ξενοδοχείο αγαπημένο προορισμό για καλλιτέχνες και διασημότητες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα το πιάνο που χρησιμοποιούσε για τις πρόβες της παραμένει μέχρι σήμερα ένα μοναδικό έκθεμα στην Royal Suite. Ένας εκ των επισκεπτών αυτών μάλιστα έγραψε «Η Μεγάλη Βρεταννία αποπνέει μία ατμόσφαιρα χαράς και άνεσης, μία μοναδική εστία για τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν σε αυτήν την πόλη αναμένοντας να ζήσουν εμπειρίες ζωής».

Οι πιο σύγχρονες τάσεις στη φιλοξενία κάνουν λόγο για «μία νέα εποχή πολυτέλειας μακριά από τις συμβατικές της μορφές». Πώς προσαρμόζεται ένα εμβληματικό ξενοδοχείο σε αυτή τη νέα πραγματικότητα;

Κατανοούμε πλήρως το μεταβαλλόμενο τοπίο όσον αφορά στην πολυτελή φιλοξενία. Οι σημερινοί ταξιδιώτες αναζητούν εμπειρίες που ξεπερνούν το συμβατικό. Η προσωποποίηση είναι το κλειδί και εμείς είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να εξατομικεύουμε την εμπειρία διαμονής των επισκεπτών μας σε κάθε επίπεδο από την πρώτη στιγμή, είτε μιλάμε για προσωποποιημένα amenities εντός των δωματίων, είτε για αυθεντικές γαστρονομικές απολαύσεις που βοηθούν τους επισκέπτες μας να συνδεθούν με την πλούσια αθηναϊκή κληρονομιά. Όλο και περισσότερο οι επισκέπτες μας αναζητούν εμπειρίες που προάγουν τη συναισθηματική σύνδεση, επιτρέποντάς τους να πάρουν μαζί τους φεύγοντας πολύτιμες αναμνήσεις παρά υλικά αγαθά.

Η βιωσιμότητα βρίσκεται επίσης στο προσκήνιο, καθώς πολλοί επισκέπτες το θέτουν ως αναπόσπαστο κομμάτι των απαιτήσεων και αναγκών τους. Έχουμε εφαρμόσει φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, μειώνοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα, αλλά διατηρώντας τα υψηλότερα στάνταρ πολυτέλειας και ταυτόχρονα συμπαρασύροντας τους επισκέπτες μας στην δική μας προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ιστορικά ξενοδοχεία, όπως η Μεγάλη Βρεταννία;

Τα εμβληματικά ξενοδοχεία, όπως η Μεγάλη Βρεταννία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπα με πολλές ξεχωριστές προκλήσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για αυτά τα ξενοδοχεία είναι να κατορθώσουν να διατηρήσουν την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση της πλούσιας κληρονομιάς τους και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας τους.

Αυτού του τύπου τα ξενοδοχεία έχουν πολύ μεγάλα κόστη συντήρησης, προκειμένου και να διατηρήσουν την ιστορική τους ακεραιότητα αλλά και να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση της λειτουργίας τους με τις σύγχρονες απαιτήσεις, και αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα λόγω του μοναδικού τους status στην τουριστική βιομηχανία.

Η εκπαίδευση του προσωπικού, προκειμένου να μπορεί να παρέχει κορυφαίο σέρβις εντός του πλαισίου της ιστορικότητας αυτών των ξενοδοχείων, αποτελεί επίσης ένα απαιτητικό και δύσκολο έργο. Το να κατορθώσεις να εξασφαλίσεις την αίσθηση του exclusivity για τους επισκέπτες, ακόμη και μέσα στις περιόδους της μεγαλύτερης αιχμής, απαιτεί σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς και προσήλωση στην επίτευξη των στόχων σου.

Επιπλέον, το να μπορείς να ανταποκριθείς στις οικολογικές ανησυχίες της παγκόσμιας κοινότητας έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα ξενοδοχεία πρέπει να υιοθετήσουν μία ιδιαίτερα προσεκτική και περιεκτική προσέγγιση, που εναρμονίζει τη λαμπρή ιστορία τους με τις απαιτήσεις της σύγχρονης φιλοξενίας. Αυτό συνεπάγεται τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος μέσω υπεύθυνων πρακτικών και ηθικής ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας παράλληλα πως η βαριά κληρονομιά αυτών των εμβληματικών ξενοδοχείων θα αντέξει στο χρόνο ενώ υιοθετούν τις αρχές της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Το ξενοδοχείο έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ άλλων, για τα εστιατόριά του. Πόσα σημαντική είναι η τοπική γαστρονομία για τον σύγχρονο luxury ταξιδιώτη όταν επισκέπτεται την Ελλάδα;

Οι γαστρονομικές εμπειρίες είναι τεράστιας σημασίας για όλους τους ταξιδιώτες, και ιδίως του luxury κοινού. Αποζητούν πολιτιστική ενσωμάτωση, αυθεντικές και μοναδικές γεύσεις και αξέχαστες γαστρονομικές στιγμές. Η μαγειρική παράδοση της Ελλάδας προσφέρει υψηλής ποιότητας, καινοτόμα, τοπικά προϊόντα προερχόμενα από την ελληνική γη και θάλασσα, συνδυαζόμενα με τοπικά κρασιά. Επιπλέον η έμφαση στο wellness και τη βιωσιμότητα στα μενού είναι πολύ σημαντική για τους ταξιδιώτες που έχουν δεσμευτεί στην προσωπική τους ευζωία, που έχουν οικολογική συνείδηση και που επιθυμούν να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες ενώ ταξιδεύουν.

Τα τελευταία χρόνια η Μεγάλη Βρεταννία δημιουργεί εμπειρίες, όπως το Weekend Brunch ή το Pool Your Cinema, που είναι προσιτές και ανοικτές σε ένα ευρύτερο κοινό. Ποια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτήν την απόφαση;

Στην πραγματικότητα αυτές οι εμπειρίες δημιουργήθηκαν από την επιθυμία μας να διατηρήσουμε την αέναη γοητεία του ξενοδοχείου, ανοίγοντας παράλληλα τις πόρτες μας σε ένα ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών. Επιπλέον στοχεύουμε στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών μας, ώστε το ξενοδοχείο μας να παραμείνει επιτυχημένο και επίκαιρο στο δυναμικά μεταλλασσόμενο τοπίο της σύγχρονης βιομηχανίας φιλοξενίας.

Κατά την άποψή σας τι αποζητά σήμερα ο οικονομικά εύρωστος ταξιδιώτης από ένα πολυτελές ξενοδοχείο;

Αυτός ο ταξιδιώτης σήμερα αναζητά έναν συνδυασμό προσωποποιημένων amenities, μοναδικών και προσεγμένων υπηρεσιών, γαστρονομικών εμπειριών, και με τοπικό χρώμα, κορυφαίες εγκαταστάσεις wellness και spa, καθώς και οικολογικές και βιώσιμες πρακτικές. Φυσικά στην κορυφή όλων διαχρονικά ο luxury ταξιδιώτης απαιτεί υψηλού επιπέδου πολυτέλεια στη διαμονή του με premium υλικά και υπερσύγχρονες τεχνολογίες.

Η Αθήνα ανθίζει τουριστικά τα τελευταία χρόνια ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη-προορισμός, ή λειτουργεί ακόμη ως μία «στάση» στο δρόμο για τα νησιά το καλοκαίρι;

Παρότι η Αθήνα παραδοσιακά αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο εκκίνησης, εάν θέλετε, για τους ταξιδιώτες που κατευθύνονται στα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι, η πόλη μας έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια ώστε να καθιερωθεί ως ένας 12μηνος τουριστικός προορισμός. Έχουν γίνει επενδύσεις σε υποδομές και σε πολιτιστικά δρώμενα, ώστε να μπορέσει η Αθήνα να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες όλο το χρόνο.

Σίγουρα η αύξηση των απευθείας πτήσεων που τη συνδέουν με πολλές πόλεις του εξωτερικού, και ιδίως των ΗΠΑ, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε να γίνει το ταξίδι πιο εύκολο και η πόλη πιο προσβάσιμη 12 μήνες το χρόνο. To status της πόλης ως μία ιστορική και πολιτιστική πρωτεύουσα την καθιστά μία σημαντική ευρωπαϊκή πόλη – προορισμό και πάνω σε αυτή τη δυναμική θα πρέπει να δουλέψουμε, επικεντρωνόμενοι στην προώθηση συνέδριων, παγκοσμίων events, πολιτιστικών και εικαστικών φεστιβάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ