ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή διαθέτει πλέον συνολικά 13 Αστέρια Michelin και 3 Green Stars

Η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή διαθέτει πλέον συνολικά 13 Αστέρια Michelin και 3 Green Stars
King George Tudor Hall

Τρία νέα αθηναϊκά εστιατόρια μόλις στόλισαν τον τοίχο τους με αστέρι Michelin, με την ελληνική γαστρονομική σκηνή να δείχνει πως διεκδικεί πλέον επάξια τη θέση της μεταξύ των παγκόσμιων gastronomy destinations.

Τα αστέρια Michelin αποτελούν το όνειρο κάθε σεφ και κάθε εστιατορίου στον κόσμο, με την ανακοίνωσή τους να συγκεντρώνει πάντα πάνω της όλα τα βλέμματα. Με την επίσημη πλέον έλευση του Michelin Guide στην Ελλάδα βλέπουμε τη χώρα μας να αποκτά όλο και περισσότερα εστιατόρια με την κορυφαία διάκριση, ενώ ελπίζουμε πως το μέλλον επιφυλάσσει αστέρια και για περιοχές εκτός Αθήνας.

https://www.instagram.com/p/CygzYskMdZc/

Οι νέες προσθήκες

Τρία καινούρια μονάστερα εστιατόρια ανακοινώθηκαν στις 17 Οκτωβρίου, με τον Γρηγόρη Κίκη του Hervé να γίνεται ο νεότερος Έλληνας σεφ με αστέρι Michelin. Πιο αναλυτικά, το εμβληματικό Tudor Hall του ξενοδοχείου King George με Executive Chef τον Αστέριο Κουστούδη και Chef de Cuisine τον Νίκο Λειβαδιά, το εξαιρετικά δημοφιλές (και πολύ δύσκολο να βρεις θέση!) Hervé των Hervé Pronzato και Γρηγόρη Κίκη, και το πάντα επίκαιρο και ανατρεπτικό Patio του ξενοδοχείου The Margi με σεφ τον Παναγιώτη Γιακαλή τιμήθηκαν με 1 αστέρι Michelin, με το Patio να λαμβάνει ταυτόχρονα και τη διάκριση Green Star.

Οι σταθερές διακρίσεις

Ο υπόλοιπος αθηναϊκός χάρτης παραμένει σταθερός με το Delta Restaurant με chef-duo τους Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο να διατηρεί τα δύο του αστέρια και να παραμένει το μοναδικό διάστερο εστιατόριο της χώρας μας, αλλά και το Green Star του. Τα Spondi με σεφ τον Arnaud Bignon, Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι, Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου, Hytra με σεφ τον Γιώργο Φελεμένγκα, CTC με σεφ τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, Pelagos με σεφ τον Luca Piscazzi, The Zillers με σεφ τον Παύλο Κυριάκη και Soil του Τάσου Μαντή επίσης διατηρούν το 1 αστέρι τους, με το Soil να διαθέτει ήδη από πέρσι επίσης τη διάκριση Green Star.

Τι σημαίνουν τα αστέρια

Σύμφωνα με τον οδηγό Michelin, ένα αστέρι Michelin κερδίζουν τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν κορυφαία υλικά και όπου πιάτα με ιδιαίτερες γεύσεις σερβίρονται σε ένα σταθερά υψηλό επίπεδο. Δύο αστέρια Michelin κερδίζουν τα εστιατόρια στα οποία η προσωπικότητα και το ταλέντο του σεφ είναι εμφανή στα εξαιρετικά παρασκευασμένα πιάτα τους, το φαγητό τους είναι κομψό και εμπνευσμένο. Τρία αστέρια Michelin είναι η κορυφαία διάκριση του οδηγού και απονέμεται για την εξαίσια μαγειρική ικανότητα των σεφ στο απόγειο της επαγγελματικής τους πορείας, η μαγειρική τους είναι τέχνη και μερικά από τα πιάτα τους έχουν τα εχέγγυα να γίνουν κλασσικά.

Τι είναι το Green Star

Το πράσινο αστέρι είναι μία διάκριση που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια και, σύμφωνα με τον οδηγό, απονέμεται σε εστιατόρια που αναλαμβάνουν την ευθύνη να διατηρούν ψηλά τα στάνταρ τους σε επίπεδο δεοντολογίας και οικολογίας, και που συνεργάζονται με βιώσιμους παραγωγούς και προμηθευτές για να αποφεύγουν τη σπατάλη τροφίμων και να μειώνουν, ή ακόμη και να εξαλείφουν, τη χρήση πλαστικού και άλλων μη ανακυκλώσιμων υλικών κατά την λειτουργία τους. Αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν γευστικές εμπειρίες που συνδυάζουν τη μαγειρική αριστεία με την υψηλή δέσμευση στις οικολογικές πρακτικές, αποτελώντας μία πηγή έμπνευσης τόσο για τους ορκισμένους foodies όσο και για την ίδια τη βιομηχανία της εστίασης συνολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ