ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μαύρη κωμωδία, σουπερ - ηρωίδες, δράμα εποχής: Τι θα δούμε στους κινηματογράφους

Μαύρη κωμωδία, σουπερ - ηρωίδες, δράμα εποχής: Τι θα δούμε στους κινηματογράφους
Η ηθοποιός Χίλαρι Σουάνκ Taylor Jewell/Invision/AP

Έντονη είναι η γυναικεία παρουσία στις ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους, με τις επιλογές για τους σινεφίλ να καλύπτουν όλα τα γούστα.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν η ταινία «Στη Φωτιά», γαλλικό ρομαντικό δράμα με την υπογραφή του Τραν Αν Χουνγκ και «Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας», ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ γυναικείων εξομολογήσεων, από την Άννα Χιντς.

Προβάλλεται επίσης η τελευταία υπερηρωική περιπέτεια «The Marvels», που απευθύνεται στο νεανικό κοινό, ενώ στα αξιοσημείωτα, η επανέκδοση του περίφημου «Chinatown» του Ρομάν Πολάνσκι, με έναν ασυναγώνιστο Τζακ Νίκολσον.

Στη Φωτιά

Σε ένα μαγικό τόπο της «Μπελ Επόκ», όπου ζει ο γαιοκτήμονας γκουρμέ Ντοντέν Μπουφάν, μαζί με την Εζενί, για είκοσι χρόνια στήνουν καθημερινά μία παράσταση στην κουζίνα τους, για να ικανοποιήσουν τους πλούσιους φίλους τους, που έχουν την ίδια λατρεία για τη γαστρονομία. Όταν ο Ντοντέν ζητά από την Εζενί να τον παντρευτεί, εκείνη δέχεται, αλλά θέλοντας να παραμείνει η ταλαντούχα μαγείρισσα και όχι η γυναίκα στη σκιά του συζύγου της.

Ρομαντικό δράμα εποχής, γαλλικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Τραν Αν Χουνγκ, με τους Μπενουά Μαζιμέλ, Ζιλιέτ Μπινός, Εμανουέλ Σάλιντζερ κα.

Ένα ρομαντικό, αρκούντως γευστικό, δράμα εποχής, από τον Βιετναμέζο, Γάλλο εδώ και πολλά χρόνια, Τραν Αν Χουνγκ («Άρωμα της Πράσινης Παπάγιας»), που προτάθηκε από τη Γαλλία για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, ενώ προηγουμένως κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Βασίζεται σε μυθιστόρημα (1924) του Ελβετού Μάρσελ Ρουφ, μιλά για τη βαθιά αγάπη, την απλότητα και τη ζωή.

Η ταινία του Χουνγκ, δεν αρκείται στην υψηλή τέχνη της κουζίνας και της ευζωίας, αλλά προχωρά και στην ευγενική σχέση των δυο πρωταγωνιστών, τη συντροφικότητα, που εξελίσσεται σε μια ερωτική – λεπτών αποχρώσεων – ιστορία, που φτάνει στα όρια της λιχουδιάς.

The Royal Hotel

Οι κολλητές φίλες Χάνα και Λιβ που ταξιδεύουν στην Αυστραλία και πιάνουν μία προσωρινή δουλειά στο μπαρ του ξενοδοχείου «The Royal Hotel» σε μια απομονωμένη πόλη. Όταν όμως τα αστεία και η συμπεριφορά των θαμώνων ξεπεράσουν τα όρια, οι δύο κοπέλες θα βρεθούν εγκλωβισμένες σε μια ανησυχητική κατάσταση που ξεφεύγει όλο και περισσότερο από τον έλεγχό τους.

Θρίλερ, αυστραλιανής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Κίτι Γκριν, με τους Τζούλια Γκάρνερ, Τζέσικα Χένγουικ, Χιουγκο Γουίβινγκ, Χέρμπερτ Νόρντρουμ κα.

Η ταινία, που είναι εμπνευσμένη από το αξιόλογο ντοκιμαντέρ «Hotel Coolgardie», μας μεταφέρει σε ένα Αυστραλιανό παρακμιακό μπαρ, στη μέση του πουθενά, το οποίο έχει ένας αλκοολικός κατεστραμμένος και συχνάζουν οι εργάτες του κοντινού ορυχείου. Οι δυο κοπέλες θα συναντήσουν την αγριάδα των εξουθενωμένων εργατών, οι οποίοι ξεφεύγουν από τα χοντροκομμένα σεξιστικά αστεία για να προχωρήσουν σε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο.

Μια Μητέρα Εκδικείται

Μια δημοσιογράφος, αλκοολική, που έχει αποξενωθεί με τον μικρότερο, εθισμένο στα ναρκωτικά, γιο της και έχει μπλέξει με τον υπόκοσμο, θα μάθει ότι αυτός έπεσε νεκρός από έναν πυροβολισμό. Θέλοντας να μάθει τι έχει συμβεί θα συνεργαστεί με τη σύντροφο του γιου του, που περιμένει παιδί, αλλά θα μπλέξουν με τον κόσμο του εγκλήματος.

Θρίλερ, αμερικάνικης παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Μάιλς Τζόρις – Πέιραφιτ, με τους Χίλαρι Σουάνκ, Ολίβια Κουκ, Τζακ Ρέινορ, Χόπερ Πεν κα.

Έχοντας για πρωταγωνίστρια την - δυο φορές βραβευμένη με Όσκαρ – Χίλαρι Σουάνκ, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μάιλς Τζόρις – Πέιραφιτ θα καταφέρει αρχικά να δώσει την αίσθηση της ταινίας που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, κάτι που δεν ισχύει – να βάλει τον θεατή στη δύσκολη ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του, με ρεαλισμό, κινηματογραφώντας σαν να ακολουθεί ένα ρεπορτάζ.

Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας

Μια γυναικεία αδελφότητα συναντάται στην αχλή μιας παραδοσιακής ξύλινης σάουνας, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, στα βάθη ενός παρθένου εσθονικού δάσους.

Ανάμεσα στον χρόνο που περνά και τα τοπικά έθιμα, οι γυναίκες μοιράζονται τις προσωπικές εμπειρίες τους, τα μυστικά τους, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και συντροφικότητας. Το σκοτάδι, η θέρμη και γλυκάδα της κάπνας στη σάουνα συνταράσσεται από γέλια, αλλά και δάκρια, καθώς οι γυναίκες, όλων των ηλικιών, απελευθερώνονται, εξαγνίζονται και ξαναβρίσκουν τη δύναμή τους, για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της ζωής.

Η «Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας» αποτελεί ένα ντοκιμαντέρ, εσθονικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Άννα Χιντς.

Γυρισμένη σε διάστημα πέντε χρόνων, ο διευθυντής φωτογραφίας Αντς Τάμικ, αποτυπώνει θαυμαστά και με μία ξεχωριστή οικειότητα, ένα τεκμήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου κυριαρχούν η απλότητα, οι παραδοσιακές τελετουργίες και η μαγευτική ψαλμωδία.

American Carnage

Τα παιδιά των μεταναστών οδηγούνται στο κρατητήριο, όταν ο συντηρητικός κυβερνήτης της πολιτείας εκδίδει μια εκτελεστική διαταγή σύλληψής τους.

Όμως, ο εισαγγελέας θα τους δώσει μια εναλλακτική λύση για να γλιτώσουν τη φυλακή: όλες οι κατηγορίες εναντίον τους θα καταπέσουν, εάν συναινέσουν στην παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε έναν οίκο ευγηρίας. Οι νεαροί και οι κοπέλες αναγκάζονται να συμφωνήσουν, αλλά σύντομα θα διαπιστώσουν πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά σ’ αυτό το παράξενο γηροκομείο, όπου βρεθούν αντιμέτωποι με σκοτεινές δυνάμεις.

Κωμωδία τρόμου, αμερικάνικης παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Ντιέγκο Χαλίβις, με τους Τζένα Ορτέγκα, Άλεν Μαλντονάτο, Χόρχε Λέντεμποργκ, Έρικ Ντέιν κα.

Ο Χαλίβις, ο οποίος έγραψε το σενάριο με τον αδελφό του Χούλιο Χαλίβις, καθιστά σαφές ότι το «αμερικάνικο όνειρο» δεν είναι για όλους και ειδικά για τους φτωχούς νέους μετανάστες που προσπαθούν να διακριθούν στα πανεπιστήμια, παρότι πρέπει να αντιμετωπίσουν προκαταλήψεις, στερεότυπα, ακόμη και το χρώμα του δέρματός τους.

Το νεανικό καστ, του οποίου ηγείται η Τζένα Ορτέγκα, το χιούμορ, η διάθεση για πλάκα, χωρίς σοβαροφάνειες, πάνω στα στερεότυπα του μέσου Αμερικάνου και ορισμένες ατάκες είναι στα θετικά της ταινίας.

The Marvels

H Κάρολ Ντένβερς (Captain Marvel) έχει επανακτήσει την ταυτότητά της από τους τυραννικούς Κρι και έχει πάρει και την εκδίκησή της από την Υπέρτατη Νοημοσύνη.

Αλλά οι επιπτώσεις των πράξεων την έχουν φορτώσει με μεγάλες ευθύνες. Όταν τα καθήκοντα της την οδηγούν σε μία ανωμαλία στο γαλαξία που συνδέεται με τους Κρι, οι δυνάμεις της μπερδεύονται με αυτές της μεγαλύτερης θαυμάστρια της, Καμάλα Καν, γνωστής κι ως Ms. Marvel, αλλά και της ανιψιάς της, Κάπτεν Μόνικα Ράμπο.

Αυτή η απρόσμενη ομάδα με το όνομα The Marvels, θα μάθει να δουλεύει μαζί, με στόχο τη σωτηρία του σύμπαντος.

Περιπέτεια φαντασίας, αμερικάνικης παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Νία ΝταΚόστα, με πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές: Μπρι Λάρσον, Τεγιόνα Πάρις, Παρκ Σέοτζουν, Ιμάν Βελάνι, Τζουντ Λο, Σάμιουελ Τζάκσον κα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ