ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

O Γιάνης Bαρουφάκης υπερήρωας; Ένα κόμικ για δύσκολους καιρούς

O Γιάνης Bαρουφάκης υπερήρωας; Ένα κόμικ για δύσκολους καιρούς

Ένα χρόνο πριν η Ελλάδα αγωνιούσε για το μέλλον της και ο κόσμος αγωνιούσε για τις αγορές του. Σήμερα, ο εφιάλτης των διαπραγματεύσεων για την κρίση Ελληνικού Χρέους του 2015 επιστρέφει όχι στην επικαιρότητα των δελτίων αλλά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Αφορμή;

Η κυκλοφορία του κόμικ “WOW” με ήρωα τον τότε ΥπΟικ Γιάνη Βαρουφάκη, τις περιπέτειες του αφηγείται σε ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο 124 σελίδων, η δημιουργός του Χρύσα-Αριάδνη Κουσελά.

Η ιστορία της διαπραγμάτευσης του πρώην υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές στο κρίσιμο Α' εξάμηνο του 2015, όταν ο Βαρουφάκης αναστάτωνε το Εurogroup με τις στιλιστικές του επιλογές αλλά κυρίως τη ρητορική που καλλιεργούσε, τους προβληματισμούς που έθετε και τη διαπραγματευτική του τακτική, μας υπενθυμίζεται μέσα από σκίτσα.

Φέροντας τίτλο το αγγλόηχο επιφώνημα “WΟW” (“Ουάου”) το οποίο και ξεστόμισε κατά την πρώτη και ιστορική συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ -τότε που ο τελευταίος στο τέλος της συνέντευξης Τύπου του ψιθύρισε μια “πρόκληση πολέμου”- το κόμικ έχει “μητέρα” μια γυναίκα και δύο συμμάχους της.

Η Χρύσα-Αριάδνη Κουσελά, με κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές σπουδές στην Ελλάδα και στη Σορβόννη, υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε “την ιδέα, την έρευνα και την καλλιτεχνική διεύθυνση” του εγχειρήματος.

Σε αυτό συνεργάστηκε με τον Άρη (Γρηγόρη) Παπαδόπουλο του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών και δημοσιογράφο στον “Εθνικό Κήρυκα” Νέας Υόρκης, καθώς και με τον Δημήτρη Σωτηράκη με σπουδές σκίτσου στη Σχολή Ορνεράκη για να εκδώσει μια νέα αφήγηση της σύγχρονης ιστορίας.

“Την εποχή της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, της παραβίασης του Συντάγματος αλλά και της κατάλυσης των ευρωπαϊκών ιδεωδών και θεσμών με τραγική κατάληξη για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, παρακολουθώ τους συνανθρώπους μου να βυθίζονται στην εξαθλίωση, τους φίλους μου να μεταναστεύουν, τα παιδιά να υποσιτίζονται, τα ιδανικά να καταρρέουν” σημειώνει η ίδια στον πρόλογο της ιστορίας του “WOW”, μιας περιπέτειας που ξετυλίγεται στον πραγματικό κόσμο και σε έναν παράλληλο φανταστικό κόσμο στην αρένα του Eurogroup.

Η έκδοση κλείνει με τέσσερις σελίδες ιδιόγραφων κειμένων του πρώην υπουργού ο οποίος, ως επί κεφαλής πανευρωπαϊκής κίνησης, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδομείται και πως, αν δεν αλλάξουν οι σημερινές της δομές, οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι ακροδεξιοί και οι ρατσιστές, όπως συνέβη με τη Μεγάλη Ύφεση του 1930.

“Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε ένα τεράστιο λαβύρινθο” γράφει η Κουσελά στο ξεκίνημα της αφήγησης της. “Έναν λαβύρινθο τον οποίο δημιούργησε η ευρωπαϊκή ελίτ προκειμένου να εφαρμόσει οικονομικά πειράματα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας στους λαούς, τα λεγόμενα μνημόνια. Εκεί έχουν εγκατασταθεί οι τροϊκανοί, μισθοφορικός στρατός της ελίτ, καθώς και το αιχμάλωτο θηρίο, ο Ευρωπαϊκός Μινώταυρος, ο οποίος καταβροχθίζει χώρες, λαούς και ανθρώπους που δηλώνουν ανυπακοή στην εξουσία. Το 2015 στη μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που λέγεται Ελλάδα, ένας καινοτόμος και εκκεντρικός οικονομολόγος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την οικονομική του θεωρία και τις εξισώσεις για να οδηγήσει την χώρα του έξω από τον λαβύρινθο, αναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα ελληνική κυβέρνηση, με το κωδικό όνομα V που του το δώρισαν οι: Μarx, Keynes, Neumann και Smith στην ιταλική λίμνη Κόμο λίγους μήνες μετά τη γέννησή του”.

Η σκιτσογράφος μάς ενημερώνει ότι το V συμβολίζει το Victory, προσθέτοντας ότι το όνομα αυτό έχει υπερφυσικές ιδιότητες. Τελευταίο σκίτσο της έκδοσης ένα πορτρέτο του κ. Βαρουφάκη με φόντο την ήπειρό μας και τίτλο “Ευρώπη, ερχόμαστε”.

Λίγο πιο κάτω η προαναγγελία “Συνεχίζεται” αφήνει περιθώρια για να γραφτεί ο επίλογος ή η αρχή ενός νέου κόσμου.

wow11

Το κόμικ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ