ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπόρις Τζόνσον ή πώς η κωμωδία αναδεικνύει τους βλάσφημους ηγέτες σήμερα

Μπόρις Τζόνσον ή πώς η κωμωδία αναδεικνύει τους βλάσφημους ηγέτες σήμερα
REUTERS/Toby Melville

Κarma is a bitch. Από χθες το Ηνωμένο Βασίλειο παραδόθηκε (τύποις) σε μια γυναίκα, την διάδοχο του Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι.

Η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να γίνει μια δεύτερη Σιδηρά Κυρία; Αυτό είναι κάτι που η ιστορία θα εκτιμήσει σε βάθος χρόνου, πάνω - κάτω όπως έκανε με τον Τόνι Μπλερ και αρκετούς άλλους. Υπάρχει όμως κάτι που δεν χρειάζεται την παραμικρή επιβεβαίωση. Ο Υπουργός Εξωτερικών που επέλεξε είναι ένας από εκείνο το είδος των πολιτικών που τελευταία καλλιεργείται με επιτυχία στα φυτώρια της ρητορείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον των μικροπολιτικών επιδιώξεων και αυτουργός του Brexit είναι ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Χώρες ενοχλήθηκαν, κυβερνητικοί εκπρόσωποι κόντεψαν να σκάσουν στα γέλια, η Σερ είναι εξοργισμένη, το ίδιο και η Daily Mirror που ζητάει συγγνώμη από τον κόσμο ολόκληρο για τον κύριο με το ατίθασο, ξανθό, μαλλί.

Η πολιτική σήμερα είναι θέμα ανταύγειας; Εύλογη υπόθεση. Εαν καταφέρει ο Τζόνσον, αυτός ο μάστορας των στερεότυπων και των προσβολών, ο μισογύνης, ρατσιστής “Λονδρέζος” branded να κερδίσει στη διπλωματία θα είναι κάτι που θα γραφτεί στην ιστορία, όχι όμως της πολιτικής αλλά της κωμωδίας.Του stand up comedy των κλειστών λεσχών και των pub που έχει διαφορά από το αμερικανικό alter ego του μόνο στην προφορά. Ο Τραμπ είναι ο Τζόνσον ή ο Τζόνσον είναι ο Τράμπ είναι κάτι δεδομένο, όχι όμως και το αν η Μέι είναι η επόμενη Θάτσερ ή έστω μια σύμμαχος της Κλίντον.

Όπως και να 'χει, η επιλογή της Μέι να κάνει τον πιο μισητό Άγγλο (οk, υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη) Υπουργό Εξωτερικών δείχνει ότι η Βρετανία έχει χιούμορ.

Οι Monty Python και οι κακοί διάδοχοι τους

Οι Monty Python χθες είχαν την τιμητική τους στη Βουλή των Λόρδων με τον Ντέιβιντ Κάμερον να τους μνημονεύει σε ένα παραλληλισμό για το Ιερό Δισκοπότηρο. Σήμερα βλέπουν ένα τρολ στην πολιτική σκηνή και χαμογελάνε με την απόπειρα της Μέι να τρολάρει την Ευρώπη και τον κόσμο.

Όπως και να έχει ο Μπόρις Τζόνσον με το μισογυνίστικο χιούμορ που θεωρεί ότι "οι μικροαστές Αγγλίδες κάνουν σεξ από εδώ και από εκεί με άλλους μικροαστούς Άγγλους καταδικάζοντας τον κόσμο σε μια μετριότητα" οφείλει να ακολουθήσει το γράμμα μιας γυναίκας με αδυναμία στα παπούτσια οπότε ναι, karma is a bitch για όλους μας.

“Ο Ομπάμα είναι μισός Κενυάτης και έχει προγονική αντιπάθεια για τη βρετανική αυτοκρατορία”

Αυτό είχε γράψει ως Δήμαρχος του Λονδίνου στη The Sun, αποδεικνύοντας τη βαθιά ιστορική γνώση που τον διακρίνει. “Οι μαύροι μοιάζουν με χαμογελαστά καρπούζια” είχε σχολιάσει δίνοντας ένα νέο ορισμό στο χαμογελαστό καλοκαιρινό φρούτο.

obama johnson

Για τον Τζόνσον η πολιτική είναι μια σκηνή κωμικών χαρακτήρων που είναι πρόθυμοι να γράψουν ποίημα για τον βοσκό που κάνει σεξ με την κατσίκα. Ο βοσκός στο ποίημα του Τζόνσον ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπόρις Τζόνσον έγραψε το λογοτεχνικό πόνημα για τη βρετανική ιστοσελίδα Spectator στο πλαίσιο του διαγωνισμού υβριστικού ποιήματος εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Νίκησε και κέρδισε το ποσό των 1.000 λιρών που προφανώς και ήπιε στην υγεία του. Βλάσφημος απέναντι σε όλους, αυτή είναι η θέση του Τζόνσον με τα ατίθασα μαλλιά στην πολιτική σκηνή που γεμίζει ανοιχτόχρωμες, ατίθασες τρίχες αγάπης και μίσους. Πάνε μαζί.

reuters johnson donald

Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ