ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Είναι ατάλαντη!»: 10 αλήθειες και ένα ψέμα για την αμφιλεγόμενη Lana Del Rey

«Είναι ατάλαντη!»: 10 αλήθειες και ένα ψέμα για την αμφιλεγόμενη Lana Del Rey

Σήμερα, όταν η νύχτα πέσει, θα ανέβει στη σκηνή του TerraVibe Park στη Μαλακάσα η Αμερικανίδα ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Lana Del Rey επιστρέφοντας τρία χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση της, στην Αθήνα.

Συντηρητική σε εποχές που εκθειάζουν την κόντρα, παστέλ σε καιρούς γκρι, μια σταρ από μόνη η Elizabeth Woolridge Grant ήθελε να γίνει μια ποιήτρια πριν ανακαλύψει τη μουσική στη χορωδία του καθολικού σχολείου της. Όμως δεν ήταν ένα καλό, βαρετό σαν τον θάνατο τον ίδιο, κορίτσι. Αλκοολική στα 15 της, έζησε το σκοτάδι της, επιβίωσε, το έκανε τραγούδι στο δεύτερο album της (το Born To Die ήταν εμπνευσμένο από αυτή την περίοδο της ζωής που η ίδια ξόρκισε) και από το 2011 είναι το αντίπαλο δέος κάθε άλλης ποπ βασίλισσας.

Η Νεοϋορκέζα μουσουργός και ερμηνεύτρια, αυτή που θέλουν να λένε Ντίβα της Μπαρόκ Ποπ, είναι μάστορας στα social media τα οποία και χρησιμοποίησε για να κάνει την επίθεση της στη βιομηχανία του θεάματος με το video του Video Games που είχε την ρετρό εκείνη αισθητική που γιγαντώθηκε με τα φίλτρα του Instagram λίγο καιρό μετά.

Μέχρι σήμερα η Lana Del Rey, μελαγχολική αλλά προκλητική, ιδιαίτερη αλλά ανθρώπινη, έχει κερδίσει δύο βρετανικά Μουσικά Βραβεία, τρεις υποψηφιότητες για Grammy και έχει τραγουδήσει το κινηματογραφικό θέμα του Mεγάλου Γκάτσμπι. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα που πρέπει να γνωρίζεις για την 31χρονη που πέρασε από το σκοτάδι και βγήκε στο φως της ποπ βιομηχανίας με μια αύρα απόλυτα δική της.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για αυτήν

1. Από τη Μπρίτνεϊ Σπίαρς στον Κερτ Κομπέιν, η Del Rey έχει πολλές επιρροές με την ίδια να αυτοσυστήνεται ως μια Νάνσι Σινάτρα των gangsta καιρών. Η ίδια είναι ποπ αλλά δεν είναι ποπ ακριβώς. Οι 4 δισκογραφικές δουλειές της το αποδεικνύουν.

2. Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1986 και βαφτίστηκε Elizabeth Woolridge Grant στο μικρό χωριό Λέικ Πλάσιντ, γνωστό από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

3. Κόρη εκατομμυριούχου, οι κακές παρέες της εφηβείας της έκαναν τον πατέρα της να τη στείλει εσώκλειστη σε σχολείο. Στα 18 της ξεκίνησε σπουδές Φιλοσοφίας, το ενδιαφέρον της όμως μονοπωλούσε, σχεδόν, η μουσική, κυρίως εκείνες οι “έξι βασικές συγχορδίες” που της είχε δείξει ο θείος της στην κιθάρα.

4. O μεγιστάνας πατέρας της ίσως είναι και ο δημιουργός της, αυτό ισχυρίζονται οι εχθροί της Del Rey που δεν διακρίνουν στην ίδια κάτι αυθεντικό αλλά κάτι επιμελημένα φτιαγμένο. Μήπως η μετεξέλιξη της χαριτωμένης Λίζι Γκραντ του πρώτου φερώνυμου album της σε lana Del Rey ήταν ένα απόλυτα προσχεδιασμένο reboot, πληρωμένο από τον σκωτσέζικης καταγωγής πρόγονο της; Ίσως.

Μας ενδιαφέρει; Καθόλου.

5. Toν Οκτώβριο του 2011 υπογράφει με την Interscope Records και την Polydor. Το όνομα ‘Lana’ είναι προς τιμή της ηθοποιού Lana Turner, ενώ το “Del Rey” είναι εμπνευσμένο από το κλασσικό αυτοκίνητο της Ford, το Del Rey. Αποτέλεσμα; Μια σέξι, ρετρό αλλά επίκαιρη περσόνα της βιομηχανίας του θεάματος που χαρίζει μελόδραμα σε όλους -σαν μια άλλη Νico των Velvet Underground.

6. «Είναι ατάλαντη!» Αυτό είπαν όλοι μετά την εμφάνισή της στην ιστορική αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή «Saturday Night Live» που πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη χειρότερη όλων των εποχών. «Βλέποντας αυτή την “τραγουδίστρια” στο SNL ήταν σαν να βλέπεις ένα δωδεκάχρονο να παριστάνει ότι τραγουδά και παίζει στο δωμάτιό του» σχολίασε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζούλιετ Λιούις για την Rey.

7. Eπιπλέον την έχουν κατηγορήσει για τα χείλη της. «Έτσι δείχνουν τα χείλη μου όταν τραγουδώ, αυτό είναι το φυσικό μου» είπε η ίδια όταν τα σχόλια για σιλικόνη στο πρόσωπο της πλημμύρισαν το twitter. «Ξέρω ότι ο κόσμος λέει πολλά για εμένα αλλά δεν με ενδιαφέρει, δεν ασχολούμαι με τέτοιου είδους θέματα. Με νοιάζει πολύ περισσότερο μια πιθανή κατάρρευση του ευρώ και η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία... Φυσικά και θέλω ο δίσκος μου να πάει καλά, αλλά δεν ανησυχώ για εμένα. Θα είμαι καλά».

8. Το “Video Games” του 2011 κατάφερε να μαζέψει περισσότερα από 30 εκατομμύρια views τους πρώτους 5 μήνες στο ΥouΤube κάνοντας την μια βασίλισσα των ψηφιακών καιρών.

9. Για την ίδια τα τραγούδια της ορίζονται ως «Hollywood Pop/Sadcore» και η εμφάνιση της ως «Η Λολίτα χάθηκε στην γειτονιά».

10. H Del Rey έχει στο αριστερό της χέρι ένα tattoo με το γράμμα “M” που αναφέρεται στο όνομα της γιαγιάς της (Madeline) και την λέξη “Paradise”. Στο δεξί χέρι έχει την φράση “trust no one” («μην εμπιστεύεσαι κανέναν») και την φράση “die young” στο μεσαίο δάχτυλο του ίδιου χεριού σε σχήμα δαχτυλιδιού.

Ένα ψέμα

Η Lana Del Rey δεν αντιπαθεί ούτε την Τζούλιετ Λιούις (έγιναν φίλες μετά την κόντρα τους οnline) και δεν έχει πει ποτέ ότι ο Κάνιε Ουέστ είναι ατάλαντος -αντίθετα, αυτός είναι ο καλλιτέχνης που θα ήθελε να της τραγουδήσει στον γάμο της. Το ψέμα βέβαια είναι ένα. "Η Lana είναι ατάλαντη"; Δεν νομίζω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ