ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

To κουράγιο της Μπρέντα του Μπέβερλι Χιλς: Η πάλη της με τον καρκίνο στο Instagram

To κουράγιο της Μπρέντα του Μπέβερλι Χιλς: Η πάλη της με τον καρκίνο στο Instagram

Μια ιστορία που συγκινεί, μια ηρωίδα τηλεοπτική που αποδεικνύει ότι είναι όσο γενναία έμοιαζε στην αρχή της καριέρας της ως Μπρέντα στο 90210 του Μπέβερλι Χιλς των δικών μας νιάτων.

Η Shannen Doherty ένα χρόνο πριν αποκάλυψε πως δίνει μάχη με τον καρκίνο του μαστού. 45 χρονών σήμερα, αυτή που υπήρξε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες τηλεοπτικές σταρ των 90s (η επιτυχία της σειράς που την καθιέρωσε δεν συνεχίστηκε για πολύ -με μόνη εξαίρεση το εξίσου επιτυχημένο Μάγισσες- και τα δημοσιεύματα των tabloid να την χρίζουν σκύλα των πλατό ήταν πολλά) σήμερα δίνει μια άλλη μάχη, όχι ενάντια στις φήμες.

Ο καρκίνος έκανε τη Doherty μια γυναίκα που πολεμάει την ασθένεια σε δημόσια θέα, αποφασισμένη να χαρίσει δύναμη σε άλλους καρκινοπαθείς εκεί έξω και να απαιτήσει ένα τέλος στο κοινωνικό στίγμα.

Η Doherty που δεν θα μπορέσει να αποκτήσει παιδιά εξαιτίας της αγωγής που ακολουθεί και δεν θα αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση είδε τις προτάσεις της για δουλειά να εξανεμίζονται γιατί όλοι φοβούνται όχι μόνο να της προτείνουν, αλλά και να της απευθύνουν το λόγο με το στίγμα της ασθένειας να τη συνοδεύει πλέον παντού.

Θαρραλέα η ίδια, αποφάσισε να μοιραστεί την καθημερινότητα της πάλης της μέσα από το Instagram δίνοντας
μήνυμα ζωής.

Με σθένος απέναντι στον καρκίνο που παλεύει η Doherty είχε στο πλευρό της τη μητέρας Rosa και τη φίλη της Anne Kortright-Shilstat.

Στις αναρτήσεις της η Doherty ξυρίζει το κεφάλι της περνώντας από το άγχος της αβεβαιότητας στην ανακούφιση της αποδοχής μιας νέας συνθήκης που τη θέλει πιο δυνατή από ποτέ.

https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p

Το απροσδόκητο και ενοχλητικό κοινωνικό στίγμα που οφείλουμε να πολεμήσουμε

Ο καρκίνος είναι μιας από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες σήμερα, ωστόσο εξακολουθούμε να τον ξορκίζουμε από τις αφηγήσεις της καθημερινότητας. Διαιωνίζοντας μια προκατάληψη απέναντι σε ανθρώπους που δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη, περιγραφές όπως ”επάρατη νόσος” και ”ανίατη ασθένεια” καλλιεργούν γόνιμο έδαφος για να συνεχιστεί το κοινωνικό στίγμα του καρκίνου. Η εξίσωση καρκίνος ίσον θάνατος έχει ριζώσει στον κοινό νου με τον ίδιο τρόπο που άλλες ασθένειες o κόσμος φοβάται ακόμη και να τις ψιθυρίσει (βλ. AIDS κοκ).

Στη μία πλευρά οι "υγιείς", στην άλλη οι "άρρωστοι", η ταξινόμηση που βολεύει.

Η Doherty θέλει να δείξει με τις αναρτήσεις της ότι ο καρκίνος είναι κομμάτι της καθημερινότητας της και όχι, δεν είναι μελλοθάνατη αλλά μια γυναίκα που θα παλέψει όπως χιλιάδες άλλοι απέναντι στην προκατάληψη και τα στερεότυπα φοβισμένων μυαλών.

Η Doherty είναι καρκινοπαθής και δεν έχει όσο χρόνο θα ήθελε ίσως για να παλέψει τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς και τα συναισθήματα δυσφορίας που η εικόνα της μπορεί να προκαλέσει.

Η "καρκινοφοβία" ας τελειώσει με αφορμή, έστω, έξι Instagram αναρτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ