ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Freud Oriental: Η κορυφαία jap fusion εμπειρία της πόλης στην πιο ατμοσφαιρική εκδοχή της

Freud Oriental: Η κορυφαία jap fusion εμπειρία της πόλης στην πιο ατμοσφαιρική εκδοχή της
Πηγή: Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com)

 

Το Freud Oriental μετακόμισε πρόσφατα σε έναν χώρο που ενώνει τον ιαπωνικό μινιμαλισμό με τον εκλεκτικό κοσμοπολιτισμό και είναι καλύτερο από ποτέ.

Υπάρχουν ορισμένα εστιατόρια που παραμένουν συνώνυμα της κορυφαίας γευστικής εμπειρίας, ασχέτως του χρόνου που περνά ή του χώρου στον οποίο εκτυλίσσεται το experience. Ίσως αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που τα κάνει -κατά μία έννοια- «κλασσικά». Όμως ακριβώς επειδή η έννοια του «κλασσικού» έχει γίνει αντικείμενο κατάχρησης μέσα στα χρόνια και πλέον είναι μάλλον παρεξηγημένη, ας αρκεστούμε να τα χαρακτηρίσουμε «διαχρονικά». Το Freud Oriental λοιπόν μετακόμισε εδώ και κάποιους μήνες σε έναν νέο χώρο, ακριβώς δίπλα στο Drakoulis της Κηφισιάς, διατηρώντας την εξαιρετική Japanese fusion κουζίνα του αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον πιο ατμοσφαιρικό και πιο όμορφο από ποτέ πριν.

GavriilPapadiotis_FreudOriental_20230623_427_HR.jpg
Πηγή: Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com)

Ένα ενδιαφέρον μείγμα ιαπωνικού μινιμαλισμού και κοσμοπολίτικης διάθεσης εκφράζεται μέσα από ταιριάσματα και αντιθέσεις: σκούρα χρώματα, χαμηλός φωτισμός, φυσικά υλικά, εμφανής πέτρα, εκτενής χρήση σκούρου ξύλου, αλλά συνάμα πολυτελή υφάσματα και βελούδο σε έντονους τόνους, μία κομψή μπάρα που θυμίζει νεοϋορκέζικο private club, προσεκτικά μελετημένη άνεση σε κάθε πτυχή, φιλόξενο και στην εντέλεια συντονισμένο σέρβις. Στην τέλεια κουρδισμένη εξίσωση, η πλάστιγγα γέρνει εκεί ακριβώς που χρειάζεται, δημιουργώντας έναν ζεστό χώρο που αφηγείται ιστορίες ουσιαστικής πολυτέλειας και κορυφαίων γευστικών αναμνήσεων, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη αίσθηση ιδιωτικότητας που όλοι αποζητούμε στις βραδινές μας εξόδους.

GavriilPapadiotis_FreudOriental_20230623_196-1.jpg
Πηγή: Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com)

Από τη στιγμή που περνάμε τη βαριά ξύλινη πόρτα, το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται και η εμπειρία ξεκινά. Ενώ παίρνουμε θέση στο τραπέζι μας και παραγγέλνουμε το cocktail μας, δεν μπορούμε παρά να χαζεύουμε τον πανέμορφο κήπο μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες και να μας φανταζόμαστε εκεί ένα θερμό καλοκαιρινό βράδυ να απολαμβάνουμε το premium sake μας κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό και μέσα σε μία μικρή καταπράσινη κηφησιώτικη όαση.

Ο σεφ Ρένος Δημήτρης επιμελείται με συνέπεια και προσήλωση στις αξίες που έκαναν το Freud Oriental αυτό που είναι σήμερα μία κουζίνα που ισορροπεί ανάμεσα στις αυθεντικές ιαπωνικές γεύσεις και στις πιο δυτικοποιημένες εκδοχές τους, με πυρηνικό άξονα πάντα την κορυφαία πρώτη ύλη, χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις. «Προσπαθούμε να προμηθευόμαστε υλικά επαρκή για την ίδια ημέρα και μόνο, οι πελάτες μας περιμένουν να απολαύσουν πάντα την ίδια εμπειρία, και εμείς δεν τους απογοητεύουμε ποτέ», μας λέει υπερήφανα ο σεφ, ενώ δοκιμάζουμε αριστοτεχνικά κομμένα και σχεδόν ομιλούντα sashimi σολομού, τόνου, μαγιάτικου και μπαρμπουνιού. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

IMGL7802-ParisOrphan.com-1.jpg
Πηγή: Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com)

Το κομβικό για το χώρο μπαρ, που αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι καθόλου διακοσμητικό, αφού προσθέτει στην εμπειρία -και όχι μόνο οπτικά- με καλοφτιαγμένα και σωστά σχεδιασμένα signature cocktails, που μπορούν, εκτός του να εισάγουν, και να συνοδεύσουν ως ένα βαθμό το δείπνο μας. Το εικονιζόμενο καταπράσινο Aruba με κάποιες εξωτικές νότες ανανά και δροσιστική φρεσκάδα από το αγγούρι είναι σίγουρα μία εξαιρετική αρχή για ένα πολλά υποσχόμενο δείπνο.

Η αρχή έγινε με μία χαρακτηριστική της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου Dobin Mushi σούπα, σερβιρισμένη με την ιεροτελεστία του ιαπωνικού τσαγιού, γεμάτη umami ζεστασιά και βαθιά -σχεδόν comfort- νοστιμιά. Στην ουσία πρόκειται για έναν ιαπωνικό ζωμό από ψάρι, γαρίδα, κοτόπουλο, μανιτάρια και κάποια λαχανικά, που δεν μπορείς να αφήσεις μέχρι την τελευταία γουλιά. Ή τουλάχιστον μέχρι να καταφθάσει στο τραπέζι η εικονιζόμενη Wafu Salad με βασιλικό καβούρι, γαρίδες, αβοκάντο, goma wakame και ιαπωνικό ραπανάκι, μεταξύ άλλων.

Τα μικρά και τραγανά tacos σερβίρονται με μοσχάρι, γαρίδα ή σολομό, καθένα με τη δικό του ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα και γίνονται μία μπουκιά, με τα beef tacos με wagyu sauce, τομάτα και jalapeno να κερδίζουν στα σημεία, αλλά και εκείνα με το σολομό ταρτάρ, κρεμμύδι, κόλιανδρο και shiso να μας βάζουν σε σοβαρά διλήμματα προτίμησης.

Το Crab & Shrimp ταρτάρ με masago, spicy mayo, κρεμμύδι και yuzu dressing με τρούφα ήταν επικό και πραγματικά θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε μόνο και μόνο για τη γεμάτη φινετσάτες εντάσεις γεύση του. Εξαιρετικές οι εικονιζόμενες γαρίδες tempura, τόσο ανάλαφρες και αέρινες, που θα ορκιζόσουν πως δεν μπορεί να έχουν περάσει ποτέ από τηγάνι, μα συνάμα τόσο νόστιμες και γευστικές.

IMGL8346-ParisOrphan.com-1.jpg
Πηγή: Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com)

Στο sushi η ποικιλία είναι πραγματικά μεγάλη, καλύπτοντας κάθε πιθανή προτίμηση, γεγονός που κάνει δύσκολη την επιλογή. Σίγουρα must-order τα Volcano signature inside out rolls με τόνο, καβούρι, αβοκάντο, spicy mayo, yuzu tobiko, που παρά την πολυφωνία των υλικών διατηρούν ξεκάθαρες ισορροπίες, αλλά και τα κορυφαία nigiri με φαγκρί και μαγιάτικο, που αποδεικνύουν πως τελικά πάντα η μαγεία κρύβεται στην απλότητα. Δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, καθεμία με τη δική της γευστική ειλικρίνεια.

Εάν είναι διαθέσιμο τη συγκεκριμένη μέρα που θα βρεθούμε εκεί, το Kobe nigiri με μαύρη τρούφα και χαβιάρι είναι απολύτως μοναδικό και αξίζει της προσοχής μας. Εδώ φυσικά δεν μιλάμε πια για μινιμαλισμό, αλλά ο συνδυασμός ultra-premium υλικών στις σωστές δόσεις χρειάζεται τη δική του μαεστρία, που δεν λείπει σε καμία περίπτωση. Κλασσικό μεν, αλλά από τα καλύτερα της πόλης δε, το Miso Glazed Black Cod που δεν γλυκίζει τόσο που να ξενίζει και κερδίζει εξίσου και με το αριστοτεχνικό του ψήσιμο.

GavriilPapadiotis_FreudOriental_20230623_436_HR.jpg
Πηγή: Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com)

Για το πιο γλυκό κλείσιμο μίας σίγουρα αξιομνημόνευτης βραδιάς, το Cremeux Yuzu με semi fredo yuzu cream, βελούδινο παγωτό καραμέλα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς είναι αδιαμφισβήτητο must. Στις ζεστές γωνιές και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον του ολοκαίνουριου Freud Oriental παίρνουν θέση ερωτευμένα ζευγάρια, ευδιάθετες παρέες φίλων, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, που συνδυάζουν το business με το γευστικό pleasure, αφού εδώ το privacy είναι μία συνθήκη που δεν επιδέχεται συμβιβασμών, όπως ακριβώς και τα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ