ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζον Τραβόλτα: Ο σταρ των 70's, έγινε 70 ετών και χορεύει ακόμα

Τζον Τραβόλτα: Ο σταρ των 70's,  έγινε 70 ετών και χορεύει ακόμα
Ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής με τα μπλε μάτια γνώρισε παγκόσμια φήμη με το κινηματογραφικό μιούζικαλ «Πυρετός το Σαββατόβραδο» AP Photo/Andrew Medichini

Ο Τζον Τραβόλτα, ένα από τα είδωλα της νεολαίας που σημάδεψε τη δεκαετία του ’70, έκλεισε τα 70.

Ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής με τα μπλε μάτια γνώρισε παγκόσμια φήμη με το κινηματογραφικό μιούζικαλ «Πυρετός το Σαββατόβραδο» («Saturday Night Fever», 1977), αλλά τη δεκαετία του ‘80 η εικόνα του ξεθώριασε. Επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο το 1994 με την κλασική γκανγκστερική ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Pulp Fiction» και από τότε είναι ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, παρότι οι ταινίες του δεν συνοδεύονται πάντα από καλές κριτικές.

Από το «Saturday Night Fever» στο «Pulp Fiction»

Ο Τραβόλτα γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1954 στο Ίνγκλγουντ της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Ξεκίνησε με διαφημιστικά και ρολάκια στην τηλεόραση και το 1972 έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο με πειραματικές παραστάσεις. Στη συνέχεια συμμετείχε στην περιοδεία του μιούζικαλ «Grease», στην κινηματογραφική μεταφορά του οποίου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, και πρωτοεμφανίστηκε στο Μπρόντγουεϊ με το μιούζικαλ «Over Here!» (1974).

Ο Τραβόλτα έγινε σταρ πρώτου μεγέθους και η φήμη του απλώθηκε σ’ όλο τον κόσμο με τη μουσική ταινία «Saturday Night Fever» (1977), που αφηγείται την ιστορία του Τόνι Μαρνέρο, ενός εργατόπαιδου που γίνεται βασιλιάς της τοπικής ντισκοτέκ τα Σαββατόβραδα.

Η εμβληματική ταινία απογείωσε το ενδιαφέρον για τη μουσική ντίσκο και η εικόνα του πρωταγωνιστή με το λευκό κοστούμι και το ξεκούμπωτο πουκάμισο να χορεύει στο ρυθμό των Bee Gees σφράγισε μία ολόκληρη εποχή.

Ο Τραβόλτα, που προετοιμάστηκε επί μήνες για να εμπεδώσει τις περίπλοκες φιγούρες του χορού, κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η επιτυχία συνεχίστηκε με την ταινία «Grease» (1978), ένα νοσταλγικό μιούζικαλ για τη δεκαετία του ‘50, με τις επιτυχίες «You’re the One That I Want» και «Summer Nights», που τραγούδησε μαζί με την συμπρωταγωνίστριά του Ολίβια Νιούτον-Τζον.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 η καριέρα του άρχισε ν’ ακολουθεί και πάλι ανοδική πορεία με την κομεντί «Κοίτα ποιος μιλάει» («Look Who’s Talking», 1989) και τις δύο συνέχειές της το 1990 και το 1993. Τον επόμενο χρόνο απογειώθηκε με τη συμμετοχή του στην γκανγκστερική ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Pulp Fiction». Η απεικόνιση ενός εθισμένου στην ηρωίνη συμπαθητικού εκτελεστή, του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ.

Από τις επόμενες εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη ξεχώρισαν οι ρόλοι του στις ταινίες «Πιάστε το κοντό» («Get Shorty», 1995), «Mad City» του Κώστα Γαβρά (1997), «Αδίστακτα Πρόσωπα» («Face / Off», 1997), «Όλες οι γυναίκες του προέδρου» («Primary Colors», 1998) του Μάικ Νίκολς, «Κωδικός Swordfish» («Swordfish», 2001) και «Hairspray» (2007).

Πάντως όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, ακόμη τό' χει στο χορό!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ