ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ταινία για τον Βιβάλντι και την πρώτη γυναικεία ορχήστρα στον κόσμο που δημιούργησε

Ταινία για τον Βιβάλντι και την πρώτη γυναικεία ορχήστρα στον κόσμο που δημιούργησε

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Φλόκερ Σλέντορφ

ΑΠΕ

Σε ταινία θα ενσαρκωθεί η ζωή του Ιταλού συνθέτη του 18ου αιώνα Αντόνιο Βιβάλντι, και κυρίως η δράση του για την ίδρυση της πρώτης παγκοσμίως αποκλειστικά γυναικείας ορχήστρας που δημιούργησε.

Σκηνοθέτης της ταινίας αυτής θα είναι ο Γερμανός σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ, ο οποίος κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και Όσκαρ το 1979 για την ταινία του «The Tin Drum».

Η άτιτλη μέχρι στιγμής ταινία που θα απεικονίζει τη λιγότερο γνωστή πτυχή της καριέρας του Βιβάλντι βασίζεται σε βιβλίο του Γερμανού συγγραφέα Πέτερ Σνάιντερ, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Ιταλός σεναριογράφος Φραντσέσκο Πίκολο μαζί με τον σκηνοθέτη.

Η ταινία θα γυριστεί στην Ιταλία και είναι η πρώτη «εισβολή» του Φόλκερ Σλέντορφ στον ιταλόφωνο κινηματογράφο, σύμφωνα με το Variety.

Η μουσική του Βιβάλντι παίζεται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι ότι ήταν επίσης ιερέας. Εργάστηκε σε όλη του τη ζωή ως μουσικός παιδαγωγός και δάσκαλος βιολιού στο ορφανοτροφείο στη Βενετία Pio Ospedale della Pietà, που ιδρύθηκε από την τοπική άρχουσα τάξη και έδινε σε νεαρές γυναίκες προοπτικές, ανέφερε η παραγωγός της ταινίας Ντονατέλα Παλέρμο. «Η μουσική ήταν η σωτηρία τους. Και έσωσε επίσης τον Βιβάλντι, ο οποίος ήταν πολύ ανασφαλής και τραύλιζε, πρόσθεσε.

Ο Βιβάλντι υπηρέτησε ως μουσικός διευθυντής στο ορφανοτροφείο από το 1703 έως το 1715 και ξανά από το 1723 έως το 1740. Εκείνα τα χρόνια, έγραψε εκατοντάδες μουσικά έργα για την αποκλειστικά γυναικεία ορχήστρα και τη χορωδία του.

Η ταινία θα εξερευνά τη συγκρουσιακή σχέση του Βιβάλντι με τον κλήρο, την τέχνη και τον ερωτισμό. Δεν θα είναι μια βιογραφική ταινία με φόντο «μια Βενετία γεμάτη καρναβάλια, μπαρόκ φεστιβάλ και γόνδολες», ανέφερε ο σκηνοθέτης σε δηλωσή του.

Αντίθετα, θα αφηγηθείται τα χρόνια κατά τα οποία ο Βιβάλντι διδάσκει μουσική στα ορφανά κορίτσια. «Μαζί τους, ο Βιβάλντι σχηματίζει την πρώτη γυναικεία ορχήστρα στον κόσμο, τα μέλη της οποίας στην ταινία θα υποδύονται αληθινές μουσικοί και τραγουδίστριες, είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ