ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Ζιλιέτ Μπινός η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η Ζιλιέτ Μπινός η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός

(Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός θα είναι η επόμενη πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, διαδεχόμενη την Πολωνή σκηνοθέτη Ανιέσκα Χόλαντ, η οποία σχεδιάζει να αφιερώσει πλήρως τον χρόνο της στη δημιουργία ταινιών.

Η Μπινός προτάθηκε ομόφωνα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αφού η Χόλαντ αποφάσισε να παραιτηθεί.

«Δεν είμαι άνθρωπος που κάνει εύκολα στην άκρη, αλλά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είμαι σκηνοθέτης πρώτα και κύρια. Και αυτό είναι στο οποίο θέλω να εστιάσω τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Χόλαντ.

«Πάντα ένιωθα τιμή να ενεργώ ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, έχοντας αναλάβει τη θέση του Βιμ Βέντερς, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Αλλά για μένα, είναι καιρός να κάνω στην άκρη τώρα. Γνωρίζοντας ότι η Ζιλιέτ Μπινός είναι πρόθυμη να πάρει τη σκυτάλη ενισχύεται η αίσθησή μου ότι αυτή είναι μια απόφαση που πάρθηκε την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε η Χόλαντ.

Η Χόλαντ, η οποία έγινε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2021, ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Η Μπινός αναλαμβάνει επίσημα την 1η Μαΐου 2024. Είναι η μόνη γυναίκα που κέρδισε βραβεία καλύτερης ηθοποιού και στα τρία κορυφαία ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ