ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ολοκαίνουριες αφίξεις στην πόλη που αξίζουν μία θέση στην check list μας

Ολοκαίνουριες αφίξεις στην πόλη που αξίζουν μία θέση στην check list μας

Πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες, οι νέες γευστικές αφίξεις δεν σταματούν να καταφθάνουν και να μας γεμίζουν προτάσεις για λαχταριστές μέρες και νύχτες στην πόλη μας.

Μοντέρνα ελληνική γαστρονομία, πολυβραβευμένοι σεφ, αυθεντική ιταλική κουζίνα, προτάσεις γαλλοαμερικανικής κουλτούρας, ακόμη και ψαγμένα burgers, έχει η σημερινή μας λίστα και πραγματικά δεν ξέρουμε ποια νέα άφιξη να βάλουμε πιο ψηλά στη λίστα με τα must visit μας.

stilianoudakis.jpg

Amen

Καιρό τώρα ελπίζαμε πως κάποια στιγμή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε τις κορυφαίες γευστικά και τεχνικά δημιουργίες του πολυβραβευμένου σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη και στο κλεινόν άστυ. «Αμήν!» λοιπόν και η ευχή μας έγινε πραγματικότητα, αφού εδώ και λιγότερο από 10 ημέρες βρίσκουμε τον chef-patron πλέον του εστιατορίου μέσα στην κουζίνα του ολοκαίνουριου Amen Gastronomic στο Παγκράτι. Μέσα στον πολύ ατμοσφαιρικό χώρο που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε το Dear Manouka, και αφού αυτός ανακαινίστηκε πλήρως για να εκφράζει την αισθητική του σεφ και της κουζίνας του, δίνουμε ραντεβού για να αφεθούμε στην τόσο χαρακτηριστική μαγειρική φιλοσοφία ενός εκ των κατά κοινή παραδοχή καλύτερων Ελλήνων δημιουργών.

amen.jpg

Η κουζίνα του Γιώργου Στυλιανουδάκη αφηγείται ιστορίες από την Κρήτη και τις Κυκλάδες με μοντέρνες φυσικά τεχνικές και επιρροές, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην εποχικότητα, με τον σεφ να έχει εντοπίσει μικρούς παραγωγούς σε κάθε γωνιά της χώρας μας και να επιλέγει τα καλύτερα υλικά ανάλογα με την εποχή και τη σοδειά. Στα πρώτα πιάτα που μάθαμε πως περιλαμβάνει ο κατάλογος έχουμε και την signature Κακαβιά Αγ. Γαλήνη, ένα από τα πλέον εμβληματικά πιάτα του Στυλιανουδάκη, αλλά και Αυγά με Στάκα αλλιώς, Γλυκάδια με Καλτσούνι Χορταρικών και πολλά ακόμη. Το παζλ συμπληρώνουν τα γλυκά της στενής του συνεργάτιδας Νικολέττας Τσαλίκη, αλλά και άκρως γαστρονομικά cocktails, σχεδιασμένα από τους Μιχαήλ Άγγελο Ζεϊμπέκη και τον Γιάννη Βαβαδάκη, που αναδεικνύουν και αναδεικνύονται από τα πιάτα του μενού.

Info: Ηρώνδα 8, Παγκράτι, 2107299612

ricks.jpg

Rick’s Steakhouse

Επίσης ολόφρεσκο νέο concept που μόλις προσγειώθηκε στην καρδιά του Κεφαλαρίου, το κατακόκκινο και φλογερό Rick’s Steakhouse έχει ήδη κατακλύσει τα timeline μας με ατμοσφαιρικές φωτογραφίες από γαρίδες cocktail και ασπρόμαυρα πορτραίτα εμβληματικών προσωπικοτήτων με αέρα Νέας Υόρκης των ‘30s. Εδώ, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Φρανκ Σινάτρα και του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, μεταξύ πολλών άλλων, και υπό τους ήχους του κατάμαυρου πιάνου, απολαμβάνουμε τις δημιουργίες του ταλαντούχου σεφ Δημήτρη Σταμούδη – και τα εξίσου απίθανα γλυκά του αδελφού του pastry chef Θανάση Σταμούδη- συνοδεία των άνω των 100 ετικετών της ενημερωμένης wine list αλλά και των old-time classic (sometimes with a twist) cocktails.

ricks_shrimps-(1).jpg

Από τα χυμώδη burgers και τις εκλεκτές κοπές μέχρι το ρετρό Chateaubriand, τα νοσταλγικά κοκτέιλ γαρίδας και τα crab cakes, το «αμερικανικό με γαλλικό twist» μενού πατάει γερά στη νοστιμιά της καλής κλασικής κουζίνας και της ποιοτικής πρώτης ύλης. Στα highlights της συνολικά εκλεκτικής μα νοσταλγικής ατμόσφαιρας πρέπει να υπογραμμίσουμε το άψογο σέρβις από την εξαιρετική ομάδα με τις oh-so-chic λευκές μακριές ποδιές αλλά και τον ίδιο το χώρο που αποπνέει ένα old-school glam που τόσο μας έχει λείψει.

Info: Πεντέλης 1, Κηφισιά, 2107548348

nebbiolo-170.jpg

Nebbiolo

Άνοιξε τις πόρτες του θαρρώ μέσα στις γιορτές, εκεί που κάποτε βρίσκαμε τον ιστορικό Νάρκισσο της Εκάλης, και αμέσως έγινε talk of the town για όλους τους σωστούς λόγους. Ένα all-day σημείο συνάντησης που ορίζει εκ νέου την αυθεντική εμπειρία της καλής ιταλικής κουζίνας με την υπογραφή του εξαιρετικού Θοδωρή Παπανικολάου -η ευφάνταστη κουζίνα του οποίου πολύ είχε λείψει από την πόλη- μέσα σε ένα περιβάλλον ζεστό και φιλόξενο περιτριγυρισμένο από πράσινο. Το εστιατόριο παίρνει το όνομά του από το περίφημο κόκκινο σταφύλι της Ιταλίας, μίας ποικιλίας με ιδιαίτερο χαρακτήρα και φινέτσα που προέρχεται από το Piemonte, και φυσικά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κρασί με το εντυπωσιακό κελάρι του και την προσεκτικά σχεδιασμένη wine list του να περιλαμβάνει πάνω από 500 ετικέτες, φυσικά ιταλικού, αλλά και ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα.

nebbiolo-433.jpg

Το χειμώνα στην cosy σάλα του με το ανοικτό τζάκι, την open kitchen και το deli corner, από όπου ψωνίζουμε πολλά και απολαυστικά για το σπίτι μας, και το καλοκαίρι στον αεράτο κήπου του, απολαμβάνουμε ποιοτική ιταλική κουζίνα με twists, όπως το ιδιαίτερο tonno vitellato, όπου tataki τόνου συνδυάζεται με ζωμό μοσχαριού, πίκλα κρεμμυδιού, τηγανιτή κάπαρη και βελουτέ μαγιονέζα με τρούφα, έτσι για την «αλητεία», αλλά και iconic συνταγές όπως η διαδραστική cacio e pepe, που τελειώνει το μαγείρεμά της μέσα σε ολόκληρο κεφάλι τυρί πεκορίνο στο τραπέζι μας, η ναπολιτάνικη πίτσα με το ζυμάρι αργής ωρίμανσης, η κοτολέτα σε εκδοχή Cordon Bleu με προσούτο και τυρί fontina και πολλά ακόμη εξίσου λαχταριστά και συναρπαστικά. Να σημειώσουμε πως από το Πάσχα και μετά θα λειτουργεί Nebbiolo και στο νησί των Σπετσών.

Info: Λ. Θησέως 111, Εκάλη, 2106228888

casta_diva.jpg

Casta Diva

Στην καρδιά του Κολωνακίου, εκεί που κάποτε συναντούσαμε το ιστορικό Πρυτανείο, ένα νέο spot έκανε την εμφάνισή του, συνδυάζοντας την αστική πολυτέλεια με πιάτα που αποτυπώνουν την κουζίνα του Αιγαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο νησί της Σύρου, αλλά και ασιατικά twists. Με κύριο άξονα την υψηλή γαστρονομία και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, το Casta Diva προσφέρει μία πληθώρα από γαστριμαργικές εμπειρίες με την υπογραφή του σεφ Άκη Σουλτάνη και κυρίως ψαροφαγικό πρόσημο. Τα signature πιάτα, όπως η καψαλισμένη συναγρίδα sashimi που σερβίρεται πάνω από τη βουτυράτη σάρκα του μπλε ελληνικού καβουριού με λίγο χαβιάρι και μία χειροποίητη σάλτσα kosho, η επική ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και crumble καπνιστής ρέγγας και τα χειροποίητα spaghetti με ροφό, προσφέρουν ένα κράμα ελληνικών και κυκλαδίτικων γεύσεων με ένα πολύ γοητευτικό και αναπάντεχο twist.

casta_diva2.jpg

Το μενού αφιερώνει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στη robata με πιάτα όπως το σουβλάκι γαρίδας ή ψαριού ημέρας και το ιδιαίτερα κομμένο καλαμάρι με τις χειροποίητες σως τους. Ο χώρος εκτείνεται σε τρία επίπεδα και είναι ιδιαίτερα φιλόξενος, με τον τρίτο όροφο να προσφέρεται ιδανικά για προσωπικά και επαγγελματικά gatherings, τόσο για μεσημεριανές όσο και για βραδινές εξόδους, ενώ η εμπειρία συμπληρώνεται από τις οινικές επιλογές του sommelier Κωσταντίνου Σιγανάκη, που μας ταξιδεύουν στον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα με πάνω από 180 ετικέτες στο state of the art γυάλινο κελάρι και τα avant garde cocktails που επιμελείται ο mixologist Ζάχος Ελευθερίου.

Info: Μηλιώνη 7, Κολωνάκι, 2103616294

talking-breads.jpg

Talking Breads

Tο πιο rock street food, που, από τη γωνία Στουρνάρη με Σπύρου Τρικούπη, έγινε viral για τα χειροποίητα, φρεσκοφουρνισμένα ψωμιά του, τη slow fast food λογική του, τα pizza rolls και τα καλύτερα burgers της πόλης, μόλις προσγειώθηκε στο Χολαργό. Με μητροπολιτική αισθητική υπόγειου subway, νεοϋορκέζικα diner καθίσματα, τα αγαπημένα «Tika sandwiches», αλλά και πολλά νέα γευστικά highlights, όπως η rotisserie με τις αναπάντεχες επιλογές κρεάτων, το νέο Talking Breads αναμένεται να γίνει το απόλυτο guilty pleasure των βορείων προαστείων.

Info: Λ. Μεσογείων 232, Χολαργός

colette-(5).png

Maison Colette

Mε το όνομα της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως του «Gigi» στον τίτλο του, το Maison Collette κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να γράψει ένα νέο κεφάλαιο σε έναν ιστορικό για την περιοχή του Νέου Ψυχικού χώρο -ακριβώς εκεί που μέχρι πριν από λίγο καιρό στεγαζόταν η θρυλική Ράμπα. Αll-day κλασσική brasserie με comfort γαλλική κουζίνα και έμφαση στο αρτοποιείο και τα γλυκά, που θα επιμελείται ο Θανάσης Σταμούδης, και τον Δημήτρη Σταμούδη στην κουζίνα, το Maison Colette είναι ρομαντικό, εκλεπτυσμένο και σίγουρο ότι θα κερδίσει το απαιτητικό κοινό της περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε μόλις ανοίξει και επίσημα, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο μήνα.

Info: Δημ. Βασιλείου 14, Φάρος Ψυχικού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ